Počinju upisi na fakultete, a brucošima nitko ne zna reći hoće li studirati besplatno

studentiIako je već 35 tisuća kandidata saznalo svoj konačan plasman - jesu li se ili nisu uspjeli upisati na željeni fakultet, još neko vrijeme ostat će im nepoznanica hoće li im troškove studija pokrivati država. Sporazumi između Vlade i sveučilišta o financiranju preddiplomskih, ali i diplomskih studija još nisu potpisani, zbog čega je Sveučilište u Zagrebu uputilo Vladi javni apel da se hitno očituje hoće li u akademskoj godini 2011./12. država snositi troškove studija ili će studenti sami plaćati studentsku participaciju u rasponu od 3000 do 9240 kuna za preddiplomski, odnosno prosječno 3620 kuna za diplomski studij ...


BESPLATNI STUDIJ

Upisi počinju u ponedjeljak, a brucošima nitko ne zna reći hoće li studirati besplatno

Izvor: Vjesnik

Iako situacija u kojoj studentima nije zajamčeno da će prvu godinu studirati besplatno nije nova, jer se s tom dilemom suočila i lanjska generacija, razlika je u tome što je sporazum prošle godine potpisan potkraj lipnja i nije se poklopio s početkom upisa na studije.

Ove godine, konačne rang-liste upisanih bile su poznate u noći s četvrtka na petak, no brucošima nitko na sveučilištu ne jamči da će studirati besplatno.

studentiBrucoši, njih otprilike 30.000 za koje se očekuje da će se upisati, pri upisu na fakultet neće morati uplaćivati školarine, no zato će, vrlo vjerojatno, morati sklopiti ugovor sa sveučilištem u kojemu će se ono ograditi od pokrivanja troška studiranja.

U ugovoru će - slično kao i lani - stajati da ako Vlada ne preuzme obvezu plaćanja troškova studija, fakultet pridržava pravo da nepodmireni iznos troškova naplati od studenta. S naplatom će čekati najkasnije do 31. siječnja 2012.

Prema postojećem zakonu iz 2003., školarine autonomno određuju visoka učilišta. Od prošle godine školarine za studente prvih godina preddiplomskog studija financiraju se iz državnog proračuna na temelju sporazuma između sveučilišta i Ministarstva.

Prema informacijama u Ministarstvu, o ugovorima se trenutačno pregovara i jasna je nakana Vlade da će i ove godine brucošima i diplomcima pokriti troškove studija. Jednako je tako jasno da se s tim kasni.

Ako Vlada ne pokrije trošak školarine, dio brucoša će svoj studij na Ekonomskom fakultetu plaćati 6500 kuna, na Pravnom 7800, Učiteljskom 6000, a na Fakultetu političkih znanosti 5500 kuna. Školarina za integrirani studij medicine je 9240 kuna, koliko stoji i godina studija na Veterinarskom i Stomatološkom fakultetu.

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online