Politika nije besmisleno brbljanje

PolitičarZa vrijeme teške gospodarske krize oporba nameće debatu o referendumu jer joj je jedino stalo do vlasti, ali ne i do izlaska iz krize. Zašto oporba ne debatira o porezima jer hrvatski su porezi najveći u Europi? Smanjenje poreza ne traže ni HDZ ni SDP jer oni ne znaju da su manji porezi temelj konkurentnosti na tržištu. Očito, riječ je o komunističkoj svijesti. Nitko ne razmišlja o lokalnom političkom volontiranju što znači da bi u lokalnim upravama profesionalci bili samo župan i njegov zamjenik te gradonačelnik i njegov zamjenik u većim gradovima. Primjerice, američka savezna država New York ima oko 19 milijuna stanovnika, a zastupnici su volonteri u državnom senatu i kongresu. Jedini profesionalci su guverner i njegov zamjenik. Zar je RH doista bogatija od države New York? Političari bez ideja i programa ne bi smjeli biti u politici, a takvi su svi sadašnji političari u RH.  Politika nije besmisleno brbljanje na televiziji, nego osmišljanje razvoja donošenjem razumljivih, pravednih i razvojnih zakona za državu i za građane ...

Politika nije besmisleno brbljanje

Hrvatskoj treba novi ustav i novi politički sustav. Hrvatskoj trebaju dva saborska doma jer gornji dom uvijek zastupa upravne jedinice, a donji pojedince

Piše: Srećko Radović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Dakle, da bi smanjili rashode države, treba smanjiti birokraciju. No, Milanović bi ostavio sve sadašnje poreze i još uveo porez na nekretnine, a to bi još više smanjilo strane investicije i osiromašilo građanstvo.

Nitko ne razmišlja o lokalnom političkom volontiranju što znači da bi u lokalnim upravama profesionalci bili samo župan i njegov zamjenik te gradonačelnik i njegov zamjenik u većim gradovima. Koliko bi se novca uštedjelo uvođenjem volontiranja u lokalnu politiku?

U lokalne upravne jedinice treba uvesti profesionalne administratore koji bi obnašali funkciju izvršne vlasti i koji bi bili odgovorni načelnicima i vijećnicima koji su volonteri. Time bi smanjili korupciju i potrošnju novca na sinekure te uveli političku i inu odgovornost.

Primjerice, američka savezna država New York ima oko 19 milijuna stanovnika, a zastupnici su volonteri u državnom senatu i kongresu. Jedini profesionalci su guverner i njegov zamjenik. Zar je RH doista bogatija od države New York?

Hrvatskoj trebaju novi političari, ne nužno i isključivo mladi, jer Hrvatskoj trebaju i iskusni ljudi koji mogu preuzeti odgovornost te nametnuti nove i razvojne ideje.

Hrvatskoj treba novi ustav i novi politički sustav. Hrvatskoj trebaju dva saborska doma jer gornji dom uvijek zastupa upravne jedinice, a donji dom zastupa pojedince. Jedino tako Sabor može nadzirati Vladu.

Oba saborska doma ne bi smjela imati više od 100 zastupnika, a svaki sabornik trebao bi imati nekoliko savjetnika. Plaće sabornika treba drastično smanjiti jer se jedino tako političare može vratiti u gospodarstvo.

Ispravimo grešku koju je napravio Tuđman u iznimno teškim uvjetima za opstanak hrvatskog naroda. Tako funkcionira demokratska država, a novi sabornici morali bi se odreći komunističke svijesti te državne ekonomije, samoupravljanja i mržnje prema privatnom vlasništvu.

Političari bez ideja i programa
ne bi smjeli biti u politici, a takvi su svi sadašnji političari u RH.  Politika nije besmisleno brbljanje na televiziji, nego osmišljanje razvoja donošenjem razumljivih, pravednih i razvojnih zakona za državu i za građane.

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online