Potrebna pomoć: Crveni križ ostao bez zaliha vode i hrane

Izbjeglički val koji je preplavio Europu preljeva se i na Hrvatsku. Do 10.50 sati u četvrtak u Hrvatsku je ušlo ukupno 6200 migranata, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama. Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da se u iduća dva tjedna u Hrvatskoj očekuje, prema neslužbenim procjenama, više od 20 tisuća migranata. Koliko izbjeglica Hrvatska može zbrinuti odnosno što će se dogoditi nakon što Hrvatska popuni kapacitete za zbrinjavanje izbjeglica pitanje je o kojem će se hrvatska Vlada uskoro morati očitovati. Hrvatski Crveni križ (HCK) ispraznio je sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, o čemu je izvijestio Državne robne zalihe, koje će tijekom dana ustupiti svoje zalihe za potrebe izbjeglica u Tovarniku, prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu, izjavio je u četvrtak Hini izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt. "Robnim zalihama dostavili smo specifikaciju potreba i oni će ubrzati potrebne procedure kako bi potrebni artikli što prije stigli na teren", rekao je Markt. Najavio je da će tijekom dana HCK definirati popis 10 proizvoda koji su u ovom trenutku najpotrebniji izbjeglicama i pozvati građane da ih doniraju prema svojim mogućnostima. "U tu svrhu otvorit ćemo vrata svih društava Crvenog križa diljem Hrvatske, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za te će donacije otvoriti i sabirni centar na Zagrebačkom velesajmu", kazao je Markt..

Izvor: Hina

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je u četvrtak da je stanje robnih zaliha odlično. "Količine su danas sigurno dovoljne za sljedećih tjedana i tjedana, ako vidimo da se troše onda ćemo brzo još nabaviti. Kao što je bilo kod poplava - nije falilo tada, neće ni sada", izjavio je Vrdoljak nakon sjednice Vlade.

smjer kretanja migranata

"Mi smo tranzit i ponašat ćemo se prema izbjeglicama sigurno bolje nego neke druge države... No, bez obzira na našu organiziranost, hrvatske mogućnosti su ograničene, postoje granice naših kapaciteta. Moramo se voditi hrvatskim interesima. Ne mogu jamčiti koliko dugo ćemo moći ovako", izjavio je premijer Milanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online