Gata: Dragulj Noći kazališta!

Noći kazališta nisu privilegij samo gradova s profesionalnim ansamblima, teatarskim kućama i publike u brižljivo biranim toaletama, jer ima tako i naših malih mjesta koja žive, ali, ono baš žive, svoje predstave. Amaterske, dakako, ma što to značilo. Svjedočili smo tako Noći kazališta u Gatima, selu s oko 600 duša na domak Omiša, u jednoj kišnoj - subota navečer - noći, gdje se teatar događao u kontinuitetu punih 4,5 satI, s pauzama tek tolikim da se i glumci i publika maše - ta ipak smo u Poljicima - za fetu sopranika. Pa su pozornicama defilirali domaćini, članovi KUU Mosor, s 'Teatrom', komedijom Vanče Kljakovića, Opuzenci s 'Ponoćnom igrom', komornom predstavom za dvoje glumaca autora Dubravka Jelačića Bužimskog, Višani čiji Pirandello, svima znanin talijanski Nobelovac, progovara viškom govorom, onim u kojem nema kvačica na c i z, pa najmlađi Gaćani, pučkoškolci s igrokazom o mladom i mladoj, te tek koju godinu stariji njihovi sumještani s predstavom 'Biranje kneza', prema tekstu don Stipe Kaštelana. Noć kazališta u Gatima, vrijedi ponoviti, organizirao je KUU 'Mosor' prevođen agilnom predsjednicom Nikolinom Radmilo-Pivčević, koja je bila i voditeljica priredbe tijekom koje je otvorena i izložba fotografija Gorana Alfirevića, te je zapjevala klapa Pasika i mlade folklorašice iz ovog mjesta, pučkoškolci su izveli igrokaz, a članovi glumačke družine Ivan Kardum, Marin Kardum, Toni Kuvačić, Domagoj Burazin, Bruno Jelić, Dino Vitaić, Ante Proso i Jerko Šodan, sve momci od 20-ak godina uprizoriše 'Biranje kneza', mnogo puta izvođeni epilog drame don Stipe Kaštelana 'Postanak Poljica', u kojem glumci su, među ostalim, citirani djelovi iz 'Poljičkog statuta', prvi put zapisanog 1444. godine, rijetkim i znamentitim almanaha običajnog prava, na kojeg su Poljičani beskrajno ponosni..

KAZALIŠTE

Gata su dragulj Noći kazališta: stigne se i na probe i okopat kumpire..

Piše: Dražen Duilo / Slobodna Dalmacija
Foto: Josip Radmilo
Izvor: Slobodna Dalmacija


Baš taj don Stipe Kaštelan, mnogo poznatiji kao stric i prvi mentor Jure Kaštelana, jedan je od onih župnika prosvjetitelja koji je, radeći na opismenjavanju poljičkih težaka, organizirao prve predstave u Gatima, za četiri ljeta tomu će biti ravno sto godina.

Don Stipe autor je Poljičke trilogije, tri pučke drame pod naslovima 'Rasulo Poljica', 'Prodanu djevojku" i 'Počelo Poljica', koje, baveći se prošlošću ovog kraja, na osebujan način sudjeluju u gradnji poljičkog identiteta. Te drame amateri iz Gata izvode i danas, a još osamdesetih godina minulog stoljeća igrane su na Splitskom ljetu.

Gata - Dragulj Noći kazališta

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online