Prekvalifikacija, zašto ne?

prekvalifikacijaDa na hrvatskom tržištu rada vlada, kako se to stručno kaže, strukturna neusklađenost, nije nikakva novost. Nije nikakvo čudo ni to da uz veliki broj nezaposlenih poslodavci i dalje ne mogu pronaći radnike pojednih zanimanja. Želje i afiniteti ljudi ne poklapaju se uvijek s onim što je gospodarstvu neke zemlje potrebno. Neka zanimanja jednostavno nisu in, za neke se titule treba namučiti, a zarade nisu obećavajuće. Ono što je ipak pomalo čudno je to da u zemlji s 320.000 nezaposlenih čak četvrtina poslodavaca ima problema u pronalaženju radnika, a još je čudnije što su u 19 posto slučajeva poslodavci imali teškoća jer su im radnici nemotivirani i nezainteresirani. Čudan je primjer i poslodavca koji za rad u pogonu za preradu ribe traži 350 radnika, i to bez zanimanja, a brojni nezaposleni spadaju upravo u tu kategoriju ...


KAKO DO POSLA

Prekvalifikacija, zašto ne?

Čudno je da u zemlji s 320.000 nezaposlenih čak četvrtina poslodavaca ima problema s pronalaženjem potrebnih radnika

Piše: Ivana Knežević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

čekam posaoMnogi za takvu situaciju krive državu jer smatraju da je socijalni sustav taj koji omogućuje nezaposlenom bez prihoda da kaže kako mu se za nisku plaću jednostavno "ne isplati raditi".

Iako taj problem nije od jučer, država se tek sad odlučila ozbiljnije njime pozabaviti pa je tako u sklopu Vladina programa gospodarskog opravka osnovano i tijelo za praćenje potreba tržišta rada.

Ono što se u Hrvatskoj već nekoliko godina "zaziva" takozvana je fleksisigurnost, model koji je osmišljen u Danskoj i koji je dao odlične rezultate.

To podrazumijeva da poslodavac može bez ikakvih objašnjenja otpustiti radnika s tim da ga mora o tome obavijesti pet dana prije. Radnik se potom prijavljuje zavodu za zapošljavanje koji mu pronalazi zaposlenje, a sve dok potraga ne uspije, radniku pripada naknada od oko 80 posto prosječne plaće koju je imao tijekom posljednje četiri godine. Ujedno, nezaposleni pri tom prolaze intenzivni tečaj prekvalifikacije za deficitarna zanimanja. Ako odbiju prekvalifikaciju ili pak ponuđeni posao, gube pravo na naknadu.

Smatra se kako je upravo ta politika kod Danaca iskorijenila mišljenje kako jedan posao treba potrajati cijeli radni vijek, pa tako Danci danas u prosjeku promijene četiri do pet radnih mjesta prije mirovine.

Da taj sustav zaživi u Hrvatskoj, možda bi i oni "nesretnici" sa završenom gimnazijom, koji po dvadesetak godina na burzi rada čekaju posao, našli svoje mjesto u svijetu rada.

Povezani članci

Who's Online

We have 255 guests and no members online