Knjige: 'Programiranje istine' Miroslava Tuđmana

Knjige: Programiranje istineMiroslav Tuđman u svojoj knjizi "Programiranje istine - rasprava o preraspodjelama društvenih zaliha znanja", predstavljenoj sinoć Splićanima u Nadbiskupskom sjemeništu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, analizira preraspodjele znanja, istina, informacija, istinitost informacija i dezinformacije. Pored toga otvara problem najvažnijeg instrumenta takvog informacijskog manipuliranja, a to su mediji. U Hrvatskoj je većina važnijih medija u stranom vlasništvu i ti mediji bez imalo rezerve zagovaraju interese svojih vlasnika, a ne interese demokracije, informiranja javnosti ili oblikovanja javnoga mnijenja u skladu s nekim nacionalnim interesima. Velika se sredstva ulažu u takvo programiranje istine i stvaranje umjetne, virtualne stvarnosti. Takva stvarnost je prepuna umjetno stvorenih privida, falsifikata i najobičnijih laži ...

MIROSLAV TUĐMAN

Programiranje istine

Rasprava o preraspodjelama društvenih zaliha znanja

Izvori: Verbum, Dominovic.hr

Iako se radi o znanstvenoj knjizi, ona je puna praktičkih primjera kojima se objašnjavaju životne situiacije u kojima smo svakodnevno obasuti putem javnih medija, javnih i manje javnih osoba, i na koji način dezinformacije i aktere takvog (de)informiranja prepoznati u globalnom „selu“, u kojem se oblikuje korpus javnog znanja.

Programiranje istineNačin na koji je ovo znanstveno dijelo približeno i svim čitateljima koji nisu upoznati s klasičnom teorijom informacija, čiji je prof. Tuđman istaknuti predstavnik, čini je vrlo čitljivom i edukativnom ne samo kao uđžbenik studentima, već i kao priručnik onima koji posjeduju informacijska znanja, a znatiželjnom čitatelju vrlo zanimljivo štivo kojim mogu spoznati razmjere informacijske znanosti i tehnologije kojom se u današnje vrijeme oblikuju naši stavove, osobni i kolektivni, moralne vrijednosti djelovanja i ponašanja.

Moć „industrije“ informacija, koja je prerasla i svoje strateške dimenzije i dosege, stvarajući mitove, kojima se nameće razumijevanje svijeta oko nas konstruirajući našu zbilju, upravljajući informacijama svekoliko prisutnim medijima. Stvarnom i prijetećom mogučnošću da se „sve“ informacije pojava kao znanje.

Kako prepoznati i razlikovati sve pojave kao znanje, od onih koje to nisu. Što je znanje a što nije, što je informacija a što dezinformacija, činidbu i tvorbu sustava informacija, daje ova knjiga.

Povezani članci

Who's Online

We have 296 guests and no members online