Novi šef HEP-a najavio pojednostavljenje procedure za postavljanje solarnih panela na krovove kuća

vjetroenergija suncaVlada je na jučerašnjoj sjednici za predsjednika Uprave HEP-a imenovala Zlatka Koračevića, diplomiranog inženjera strojarstva iz Bednje. Koračević je javnosti poznat kao dugogodišnji direktor lepoglavske Lepe i saborski zastupnik HNS-a u dva mandata. - "HEP pored svoje osnovne funkcije, kroz investicije, koje su posve zamrle, mora biti i bit će lokomotiva naše domaće industrije", ističe Zlatko Koračević koji namjerava napraviti zaokret prema obnovljivim izvorima energije i što je moguće više pojednostaviti proceduru koja će građanima omogućiti postavljanje solarnih modula na krovove..., piše Poslovni plus...

PRILIKA ZA HRVATSKU?

Obnovljivi izvori energije mogli bi otvoriti 14.500 novih radnih mjesta

Izvor: Poslovni plus

Njemačka politička zaklada Hanns-Siedel-Stiftung u suradnji s Udrugom za proučavanje hrvatske političke povijesti “Neda Prpić-Gamiršek” i Institutom za međunarodne odnose u u Bjelovaru je na međunarodnoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije predstavila projekt pod nazivom "Mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost u gradovima i općinama".

Riječ je o projektu koji se provodi uz potporu njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj, a cilj mu je podizanje svijesti i informiranje građana i lokalnih dužnosnika o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena te mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Prema nekim analizama u Hrvatskoj je moguće kroz energetsku efikasnost, korištenje energije sunca, vjetra i biomase do 2020. godine otvoriti izravno 14.500 radnih mjesta, a neizravno još 65.000 te pritom smanjiti emisiju CO2 za 6,6 milijuna tona.

energetika

Uz velike hidroelektrane, energija vjetra najznačajniji je obnovljivi izvor energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj.

Interes za investiranje u taj oblik energije nije izostao ni tijekom krize, čemu je zasigurno pridonio i zakonodavni okvir kojim se jamči otkupna cijena, no privlačenju većih investicija pridonijelo bi smanjenje administrativnih barijera i ubrzanje procedura.

vjetroelektraneNadalje, skorištavanjem sunčeve energije mogle bi se pokriti potrebe potrošnje primarne enrergije u obalnom području, posebno zbog činjenice da se razdoblje većih potreba (središnja turistička sezona) poklapa sa solarnim zračenjem.

Ulaganje u obnovljive izvore energije za sobom povlači i upotrebu novih tehnologija i opreme, od kojih bi se dio mogao proizvoditi u Hrvatskoj. Gradnja novih postrojenja za proizvodnju električne energije pridonijela bi oživljavanju građevinskog sektora.

Povezani članci

Who's Online

We have 328 guests and no members online