Amerika izabrala Obamu

ObamaDemokratski senator iz Illinoisa, Barack Obama izabran je za 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, proglasile su u srijedu ujutro američke TV mreže. Nakon pobjede u Pennsylvaniji i Ohiju, pobjeda u saveznoj državi Virginiji prevagnula je u broju elektorskih glasova. U 23 sata po američkom vremenu, po zatvaranju birališta na zapadnoj obali, Obama je osigurao 306 od 270 potrebnih elektorskih glasova za pobjedu. To je prvi puta u 232-godišnjoj povijesti SAD da je kandidat afričko-američkog podrijetla izabran za predsjednika SAD..., piše Relja Dušek u današnjem u Vjesniku ...

AMERIČKI IZBORI

Amerika izabrala Obamu

Piše: Relja Dušek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

izboriPuni entuzijazma, optimizma i radosti Amerikanci su utorak izašli na predsjedničke izbore. Već u rano jutro birači diljem Amerike naišli su na duge redove te su neki čekali i po nekoliko sati ne bi li dali svoj glas Baracku Obami ili Johnu McCainu. Izborna euforija trajala je cijeli dan.

Demokratski senator iz Illinoisa, Barack Obama izabran je za 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, proglasile su u srijedu ujutro američke TV mreže.

Republikanski kandidat John McCain osigurao je 145 elektorskih glasova (a Obama 306). John McCain odmah je priznao izborni poraz.

"Promjena je stigla u Ameriku", poručio je Barack Obama pred 125 tisuća svojih pristaša okupljenih u srijedu ujutro u Grant parku u Chicagu, na proslavi njegove povijesne pobjede na predsjedničkim izborima.

"Put će će biti dug. Naš će uspon biti strm. Možda ne stignemo tamo u jednoj godini ili jednom mandatu, no Ameriko - nisam nikada imao više nade da ćemo stići tamo. Obećavam vam, mi ćemo kao narod stići tamo", rekao je Obama.

izbori


Lice pomlađene Amerike

U zemlji u kojoj su crnci dobili ljudska prava prije nešto manje od pola stoljeća, demokratski je kandidat prošao nevjerojatan put i otkrio lice pomlađene Amerike koja je u miru sama sa sobom.

Kada je rođen 4. kolovoza 1961. na Havajima, od oca crnca iz Kenije i majke bjelkinje iz Kanzasa, brakovi između crnaca i bijelaca bili su zabranjeni u velikom broju američkih država. Te je "miješane" brakove legalizirao Vrhovni sud tek 1967. godine.

"Tko je mogao vjerovati da će jedan četrdesetogodišnji crnac, imenom Barack Obama, jednoga dana postati predsjednički kandidat Demokratske stranke", upitao se nakon što je pobjedio svoju suparnicu Hillary Clinton na unutarstranačkim izborima.

Svoju kampanju vodio je u ime "jedinstva" Amerikanca i kako bi ponovno uspostavio "američki san", koji je prema njegovom mišljenju uništen.


Prije svega intelektualac

obamaObama je prije svega intelektualac - iako mu se smiješila karijera u financijama nakon što je završio sveučilište u Columbiji, on je radije izabrao posao socijalnog radnika u getu na jugu Chicaga. Taj je posao ostavio zbog studija prava na Harvardu, gdje je bio prvi crnac glavni urednik prestižnog pravnog lista Harvarda.

Vratio se u Chicago gdje je radio kao odvjetnik u odvjetničkom uredu u kojem je upoznao ženu koja će postati njegova supruga Michelle, odvjetnica s diplomama Princetona i Harvarda. Par ima dvije djevojčice Maliu (10) i Sashu (7).


Politička karijera

Političku karijeru započeo je 1997. kada je izabran u najsiromašnijim dijelovima Chicaga, a za senatora je izabran u studenome 2004. kada je postao jedini crnac u Senatu.

U nasljeđe je uzeo ideje dvojice američkih heroja, borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i predsjednika Johna Kennedya, od koga je "naslijedio" mladost i karizmu.

Iz anonimnosti je izašao jedne srpanjske večeri 2004. godine kada je uzeo riječ na konvenciji Demokrata u Chicagu. Milijuni Amerikanca tada su prepoznali tog mršavog muškarca, koji je došao za govornicu tražeći pomirenje Amerikanca bez obzira na rasu, dob ili spol.

Obama će svoje predsjedničke funkcije preuzeti 20. siječnja u podne, a tijekom predizborne kampanje obećao je smanjenje poreza na američke plaće, te obećao da će vratiti američke vojnike iz Iraka i uključiti republikance u svoju vladu.

Povezani članci

Who's Online

We have 422 guests and no members online