Vlada raspisala izbore

izboriVlada RH je danas donijela odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike. Prvi krug izbora održati će se 17. svibnja. Odluke će stupiti na snagu 15. travnja kada prestaje mandat svim sadašnjim članovima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave. Lokalni izbori u svibnju prvi su izbori na kojima će hrvatski građani neposredno birati općinske načelnike, gradonačelnike i župane, a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu ...

RASPISANI LOKALNI IZBORI

Izvor: HINA, Vlada RH

izboriPrema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Odluke će se objaviti u Narodnim novinama, a nakon što stupe na snagu, 15. travnja, slijedi postupak prikupljanja potpisa, predaja kandidatura i izborni rokovi počinju teći.

Premijer Sanader birače je pozvao da 17. svibnja izađu na izbore, jer samo oni odlučuju tko će njihovim sredinama upravljati iduće četiri godine, ponovivši da su izbori "svečanost demokracije", a birači "vrhovna instanca demokracije".

"Vlada poziva birače da 17. svibnja izađu na izbore i izaberu najbolje, jer je iduća prigoda tek 2013. i nije svejedno kako će se njihove općine, gradovi i županije razvijati u iduće četiri godine", poručio je premijer Sanader.

Nakon današnje odluke Vlade o raspisivanju lokalnih izbora 17. svibnja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da prijedlozi lista za izbor članova predstavničkih tijela i prijedlozi kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika i njihovih zamjenika moraju biti zaprimljene najkasnije 27. travnja do ponoći.

nominacijeDIP moli medije da posebno pozovu birače da na vrijeme provjere jesu li upisani u popis birača.

Svaki građanin ima pravo pregledati popis birača i tražiti njegovu dopunu ili ispravak, a podaci se mogu provjeriti na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za upravu (www.uprava.hr) ili SMS porukom preko T-Mobile mreže  upisivanjem matičnoga broja i slanjem na broj 5454.

Nadležno izborno povjerenstvo utvrdit će i u javnim glasilima objaviti sve pravovaljane predložene liste kandidata i zbirne liste u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, odnosno do ponoći 29. travnja.

Povezani članci

Who's Online

We have 262 guests and no members online