Caritas naše nadbiskupije proslavio 40. obljetnicu rada

CaritasCaritas Splitsko-makarske nadbiskupije proslavio je 40. obljetnicu institucionalnog djelovanja 5. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Na svečanu akademiju uz predstavnike Crkve bili su pozvani i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, kao i predstavnici svih gradova i općina županije te centri za socijalnu skrb. U pozdravnoj riječi, ravnatelj Caritasa Slavko Jerončić istaknuo je važnost uloge Caritasa u Crkvi i u društvu. Pritom je istaknuo dobru suradnju sa svim gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, a na poseban način s Gradom Splitom s kojim Caritas ima više sklopljenih ugovora o suradnji. Istaknuo je i suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom, posebno na projektima poboljšanja stambenih uvjeta siromašnih obitelji, kao i na projektu skloništa za žene – žrtve obiteljskog nasilja...

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije proslavio je 40. obljetnicu rada

Izvori: SM nadbiskupija, Omis-info

Tijekom akademije prikazan je i desetminutni dokumentarni film o radu Caritasa kroz svih 40 godina. Autori su novinarka Ana Jeličić i Petar Jurčević. Dvije obitelji korisnika Caritasove pomoći iznijele su svoja svjedočanstva, a jedna volonterka je svoje oduševljenje Caritasom iznijela na umjetnički način. Program je obogatila klapa "Pasika" iz župe Kostanje.

Teološko predavanje o Caritasu održao je dr. fra Špiro Marasović.

Predsjednik Caritasa splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u govoru je istaknuo važnost i ulogu Caritasa koji je sastavni dio pastorala same Crkve. Pritom je, nastavio je nadbiskup, veoma važna uloga župnog Caritasa, bez kojeg nema ni uspješnog biskupijskog Caritasa.

Čestitajući obljetnicu, on je spomenuo ime osnivača, sada pokojnog nadbiskupa Franu Franića, koji je 1971. osnovao "Vijeće za Caritas", postavivši na njegovo čelo sada također pokojnu Vinku Luković. Zatim je spomenuo i splitsko-makarskog nadbiskupa u miru Antu Jurića, pod čijim je vodstvom Caritas djelovao u vrijeme domovinskog rata i poslije njega, kao i don Marka Ćubelića, donedavnog ravnatelja koji je puno učinio za splitski Caritas.

Troje djelatnika Caritasa, s. Leona Leventić, Olivija Bošnjak i Igor Gulam navršili su 20 godina rada u Caritasu, pa im je nadbiskup Barišić ovom prigodom uručio jubilarne nagrade, zahvalivši im pritom na njihovom predanom radu u Caritasu.

Ravnatelj Jerončić dodijelio je zahvalnicu Ivanu Paštaru, dugogodišnjem volonteru Caritasa, koji od odlaska u mirovinu prije 20 godina redovito dolazi na "posao" u Caritas. Zahvalnicu je dodijelio i donatoru dr. Miljenku Diviću, liječniku stomatologu, koji gotovo redovito voćem opskrbljuje siromahe u Caritasovom blagovalištu.

Pokrovitelj obilježavanja obljetnice je nadbiskup Barišić. U ime Županije okupljenima se obratila pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Helena Bandalović. Izrazivši čestitke, pohvalila je dobru suradnju Caritasa i Županije.

Dogradonačelnica Anđelka Visković rekla je da za realizaciju socijalnih programa treba imati pouzdane partnere, a jedan takav je Caritas.

Povezani članci

Who's Online

We have 66 guests and no members online