Zeljovići: Obnovljena crkva Sv.Ante

Crkva Sv. Ante u zaseoku Zeljovići, (župa Sv. Roka) nakon tri godine intenzivnog rada, konačno je obnovljena, a sve to zahvaljujući doprinosu mještana i pomoći Općine Dugi Rat. Na blagdan sv. Ante  sv. Misu s početkom u 9 sati predvodio je mjesni župnik Župe Sv. Roka – Jesenice, don Nanad Čondić, a u 18 sati sa kipom Sv.Ante sa mnoštvom vjernika (među njima i turisti koji svoj godišnji odmor provode na Poljičkoj rivijeri) procesija se kretala zapuštenim ulicama starog sela Zeljovići, a  misno slavlje i nadahnutu propovijed o životu i djelu Sv- Ante  predvodio je don  Ante Ančić, pastoralni vikar splitsko-makarske nadbiskupije, u koncelebraciji sa župnikom don Nenadom ...

ZELJOVIĆI

Obnovljena crkva Sv.Ante

Tekst i slike: Davor Grgat

Kao što je i običaj, i ovoga puta don Ante je održao nešto podužu propovijed, i počeo je s onom: „što znači biti svetac“ te rekao da ima puno svetaca, ali da je Sv. Ante ipak jedan od najpopularnjih i najpoznatijih katoličkih svetaca u Crkvi. Svaki svetac zrači zraku Božje ljubavi, Božje dobrote, odražava snagu vjere, pouzdanja u Boga. Oni su završili životni vijek, i u Božjoj-Nebeskoj slavi sudjeluju kako bi nama bili pomoćnici u svakodnevnim potrebama...“kazao je pored ostaloga don Ančić.Nakon misnog slavlja, mještanima se obratio don Neno Čondić, koji je želio da ovaj susret ostane mnogima kao draga i nezaboravna usppomena, upravo radi trogodišnjeg popravka ove 300 godina stare crkve.

“Unatoč najavama da ćemo večeras imati loše vrijeme, dragi Bog je uistinu želio da naš veliki jubilej proslavimo na najbolji naćin. Od srca hvala našoj Nadbiskupiji, ocu nadbiskupu msgr. Marinu Barišiću, višem generalnom vikaru don Ivanu Čubeliću te mještanima na radu i financijskoj pomoći kao i Općini Dugi Rat, i drugima koji su dali svoj doprinos u obnovi ove nam drage Poljičke crkve Sv. Ante u Zeljovićima.

Mještani pak smatraju da ne bi ova investicija bila realizirana, da nije bilo nesebične pomoći njihova Đimija, kako od milja zovu svog svećenika.Kad već govorimo o Jesenicama i sakralnim objerktima, ne smijemo zanemariti činjenicu i kazati da na području stare Poljičke Republike imamo sakralnih objekata kao rijetko gdje drugdje, a  Župa Sv. Roka u Jesenicama, ima 10 sakralnih objekata.

Tijekom posljednjih pedesetak godina o njima su brinuli, župnici: don Ante Škobalj, don Vjenceslav Šupuk, don Duje Perleta, don Slavko Kadić. don Vjenceslav Kujundžić, don Pavao Pavić i sadašnji don Nenad Čondić, koji su  održavali  deset sakralnih objekata: Sv. Andrija, Sv. Ante, Sv. Ivan Krstitelj, Sv.Maksim, Sv. Nikola, Sv. Petar,  Velika Gospe, Sv. Roko, Gospe od Pripala i Gospe od Bezgrešnog Začeća.

Povezani članci

Who's Online

We have 464 guests and no members online