Odraz u ogledalu

skok u plavetniloProblem ove države i društva nisu samo postoci i kamate i BDP i zaposlenost itd itd... Glavni i temeljni problem je vrlo jednostavan: korupcija, nepotizam i sveopća neodgovornost, političara, poslodavaca, institucija itd. prema ljudima i proračunu (da se ukratko izrazim). U zemlji u kojoj se u politiku ide iz potpuno krivih čak kriminalnih motiva upravo se ti motivi moraju promijeniti. A oni su utkani u samu srž ovog društva. Kod nas su korupcija i nepotizam opće prihvaćeni modusi ponašanja, iskrivljene su temeljne moralne vrijednosti, nema solidarnosti među ljudima, nema ideala i vizija.... Koje god društvo, bilo gdje na svijetu, na takovim temeljima ne može funkcionirati, a kamoli napredovati. A mijenjati vrednote i moral u društvu nije stvar akcijskog plana, ili provedbene strategije, ili razno raznih vijeća i odbora. Moramo promijeniti sami sebe, postati prije svega solidarniji, moralniji i aktivniji...

ODAVNO SE OGLEDALO NIJE NASMJEŠILO MENI..

Odraz u ogledalu


U ogledalu

Piše: Bloger Orthesius
Izvor: S Foruma..

hrvatski političarZašto se čudimo da nema novaca kada stotine milijuna eura nestaju iz proračuna (kako državnog, tako i lokalnih) a nitko ništa ne pita. Svi znaju tko krade, al nitko da bi riječ rekao. Pola branitelja lažnih, al opet nikom ništa. Obećanje jedno, obećanje drugo, laž o laži… i opet ništa. Suci se biraju zbog zasluga njihovih djedova i baka, kvadrati WC-a koštaju desetak tisuća eura, dvorane trostruko više, ceste dvostruko (a tanje)… itd. itd. Prijetnje i prebijanja na sve strane... i nikom ništa.

Ako se te stvari iz temelja ne promijene nikakvi krediti i pozajmice nam neće pomoći... bit će samo više novaca za lopove i kriminalce.

Raditi da! Ali za koga? Jer ako ja radim i stvaram, a neki polupismeni čoban u nekom vijeću itd. ima tri BMW-a i gradi peti apartman na moru zbog mog rada... onda to ne može dugo trajati. Ni moj rad, ni njegovi apartmani.

korupcijaDiskusije oko toga dali bi ljubičasti bili bolji od fluorescentno zelenih, ili mršavi bolji od debelih su bespredmetne idiotarije. Nitko neće biti bolji ili lošiji dok se tog nekog ne pozove na odgovornost. Svatko može biti bolji ako ga se pozove na odgovornost. Svatko sljedeći ĆE biti bolji ako se prethodnog pozvalo na odgovornost.

Mi od '91. do '96. nismo obavili ni trećinu posla do stvaranja države, barem ne demokratske. A stali smo. Vrlo jednostavno (iako mnogima bolno i teško shvatljivo, i DA... nema baš puno načina na koje to provesti).

Bez opće lustracije (a to znači zabrana obavljanja javnih i političkih funkcija svima koji su iste obavljali prije '91. i od '91. do danas) i ozbiljnog kaznenog procesuiranja odgovornih za stanje u zemlji, temeljnih promjene neće i ne može biti. Nikada. Ni s MMF-om, ni bez njega.

Sve je samo i jedino na ljudima...

A gdje je nestao hrvatski čovjek?


jadranko

Povezani članci

Who's Online

We have 642 guests and no members online