Prava hrvatska stranka zabušava

Prava hrvatska stranka zabušava

Prava hrvatska stranka živi u usporednom svemiru i sa stvarnošću održava kontakte samo incidentno, uglavnom svake četiri godine kada joj se ukaže u obliku egzaktnih brojki o omiljenosti među biračima, ovjerenih autoritetom Središnjeg izbornog povjerenstva.., piše Vladimir Matijanić u lucidnom članku na stranicama Slobodne Dalmacije. Pročitajte ...

HDZ ZABUŠAVA

Simboli su im veći od života

Piše: Vladimir Matijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prava hrvatska stranka u stanju je permanentnog ratnog stanja, njezini najbolji pripadnici uvijek su u pripravnosti, na glavama su im šljemovi urešeni travom da se što bolje stope s vegetacijom u slučaju da netko od zakletih neprijatelja Domovine krene u odlučni napad.

Prava hrvatska stranka uvijek je spremna za stradanje, svako izvanredno stanje za nju je redovno, svaka je redovnost posljedica hlapljenja istinskih vrijednosti koje se ostvaruju krvlju i brane po cijenu života.

Sve što prava hrvatska stranka zna o svojoj zemlji jest da je bezuvjetno voli i spremna je oštro se osvrnuti na svako nedovoljno iskazivanje ljubavi prema nacionalnim opsjenama.

Ukratko, prava hrvatska stranka živi u usporednom svemiru i sa stvarnošću održava kontakte samo incidentno, uglavnom svake četiri godine kada joj se ukaže u obliku egzaktnih brojki o omiljenosti među biračima, ovjerenih autoritetom Središnjeg izbornog povjerenstva

Tomislav Karamarko, aktualni lider HDZ-a, nesumnjivo je pravi hrvatski političar, odlučan u nakani da od HDZ-a, nakon Sanaderove kleptokracije i Kosoričinih glavinjanja, ponovno stvori pravu hrvatsku stranku.

Ta se stranka neće opterećivati sušom, nego komunistima; neće je zanimati cijene, nego hrvatske žrtve; neće se osvrtati na trivijalnu svakodnevnost, nego će sa stražarskom ozbiljnošću čuvati tekovine nacionalističke revolucije.


Želje, čežnje, žudnje

Zbog toga su samo potpuno neupućene iznenadili podaci pedantnih parlamentarnih statističara da su saborski zastupnici Laburista znatno aktivniji od HDZ-ovaca. Točnije, šest zastupnika stranke Dragutina Lesara aktualnoj je Vladi uputilo 366 pitanja, dok su 44 HDZ-ovca ukupno imala 45 pitanja.

Karamarko, primjerice, Zoranu Milanoviću, aktualnom hrvatskom premijeru, i ministrima nije uputio nijedan upit, a najagilniji od njegovih zastupnika bio je Ante Babić s trinaest pitanja.

Sami statistički podaci o aktivnosti ne moraju značiti puno. U 366 laburističkih pitanja, zaključujemo na temelju empirije, vjerojatno su hektolitri demagogije podrazumijevajuće za stranku sindikalnog usmjerenja.

Podaci su zanimljiviji kao pokazatelji HDZ-ovske pasivnosti negoli kao dokaz pameti i umješnosti Laburista. I tu se vraćamo na početak.

U opustošenoj zemlji s opljačkanim tvrtkama i rekordnom nezaposlenošću, prava hrvatska stranka nema posla. Bez velike zloće može se zaključiti da je takva zemlja plod ustrajnog dvodesetljetnog rada prave hrvatske stranke, da je spaljena od velike ljubavi prave hrvatske stranke.

Pustoš je dosadan ambijent za pravu hrvatsku stranku, jer njezino usmjerenje nije graditeljsko i ne zna što bi u takvom okružju radila. Banalna svakodnevica, taj trivijalan život ništavan je prema teškim ideološkim pitanjima. A jedino su ona dostojna angažmana prave hrvatske stranke.

HDZ je, primjerice, stranka čiji kandidat za splitskog gradonačelnika još nije poznat, premda je do izbora ostalo manje od godine dana.

Karamarko se, međutim, ovih dana nije oglasio da bi otkrio ime osobe s kojom će pokušati osvojiti vlast u drugom gradu u državi, barem po veličini, nego da bi se upustio u besmislenu polemiku s predsjednikom Vlade o njegovoj izjavi da je Hrvatska slučajna država.

Usred nezapamćeno toplog ljeta, na rekordnim temperaturama, dok sav razuman svijet strepi od dramatičnog porasta cijena hrane, lider najveće opozicijske stranke izgovorio je ideološki prijekor premijeru objašnjavajući mu da Hrvatska nije slučajna država, nego plod želja, čežnji, žudnji...

Hrvatska je, kao i svaka druga država, društveni konstrukt, povijesno promjenjiv. Nema prirodne, niti vječite države, osim u vrelim parolama. Ulaziti u rasprave o jednoj usputnoj opasci s liderom Vlade koja pušta vodu na raznim stranama izraz je potpune posvađanosti sa zbiljom, dakle, posljedica pripadnosti pravoj hrvatskoj stranci.


Povijesna predodređenost

Stanoviti deficit parlamentarne aktivnosti časnih zastupnika s iskaznicom HDZ-a možda bi se mogao protumačiti određenim stupnjem samokritičnosti.

Većina onoga s čime se muči aktualna Vlada izravna je posljedica činjenja i nečinjenja časnih HDZ-ovaca u prijašnjim mandatima, pa ih možda u žustrijem zapitkivanju Milanovićeve ekipe koče atavizmi nelagode.

No, znajući o kakvom humanom materijalu govorimo, prije će biti da se aktualno državno ekonomsko rasulo ne čini dovoljno ozbiljnom temom za stranku zagrobnih namjera. Imenovanje vlade u sjeni odrađeno je kao formalnost, iza koje slijedi mrtvo stražarenje nad domovinskim vrijednostima.

HDZ se tako opet profilira u pravu hrvatsku stranku u rukama pravoga hrvatskog političara. Valjda tako treba biti i valjda je to prirodan poredak stvari nad kojim nemamo razloga ni ambicije plakati, barem ne na ovoj stranici.

Izjednačen s raznim pravaškim izvedenicama i strankom najpoznatijeg osječkog ratnog zločinca, on se vraća na slavne početke kada su pitanja simbola predstavljana kao važnija od života, a fakat postojanja države bio bitniji od njezina sadržaja.

Zbog toga je obrana povijesne predodređenosti postojanja hrvatske države ono najznačajnije što je predsjednika HDZ-a potaknulo na nastup i zbog toga je ganjanje komunističke aveti glavna zabava njegovih podređenih po stranačkim ograncima.

Zbog toga je Hrvatska zemlja beznadne opozicije lošoj vlasti.

Povezani članci

Who's Online

We have 336 guests and no members online