Tko je odgovoran u slobodi govora

Udruga novinskih izdavača protivi se prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) kojim se propisuje odgovornost izdavača za komentare korisnika te traži odgodu primjene te odredbe do dvije godine, a u protivnom ističu da je ukidanje komentara vrlo izvjesno.
Najveći problem izdavači vide u propisivanju odgovornosti izdavača za komentare i u izrazito rigidnim prekršajnim odredbama. Prekršajne odredbe su jako proširene na više od 100 prekršaja i pritom nejasno definirane te prepuštene arbitrarnom tumačenju Agencije za elektroničke medije (AEM), a kazne su ogromne (od 100.000 do milijun kuna). Smatraju da ih se stavlja u neravnopravni položaj u odnosu na globalne platforme koje takvu odgovornost nemaju. Zakon ih i ne spominje, a i inače uživaju zaštitu američkih zakona koji jasno kaže da nisu odgovorne za sadržaje koji stavljaju njihovi korisnici. Pravni i financijski rizik potencijalnih tužbi je toliko velik da će sigurno neki izdavači pribjeći jednostavnom rješenju – ukidanju komentara, a korisnici će migrirati na globalne platforme. Osim što će konačni rezultat biti da je zakon i poslovno pomogao globalnim platformama, realno je očekivati da takva odredba uopće neće riješiti ono zbog čega je i donesena – naprosto neće riješiti problem govora mržnje, radikalizacije, klevetanja i vrijeđanja ili pak plasiranja lažnih vijesti, kažu u udruzi novinskih izdavača.
Iz Agencije za elektroničke medije kažu da nisu bili i da neće biti tako strogi i da je zakon dobar te da bi ubuduće komentare mogli pisati samo oni koji su registrirani i to identifikacijskom ispravom.
Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.
 

Akcija u prometu

U srijedu, 25. 11. na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske  provoditi će se akcija u prometu, pod nazivom "Faktori rizika“. Akcija će se provoditi od 12 do 17 sati, a biti će prvenstveno usmjerena na prekršaje koji su u najčešćoj vezi s nastankom prometnih nesreća kao i  njihovih posljedica.
Naime, grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu. Stoga, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva i za vrijeme upravljanja vozilom ne koristite mobitel i ne poduzimajte radnje koje bi vam mogle odvući pažnju od upravljanja vozilom, već pažnju usmjerite na vožnju i prilike na cesti, poručuju iz PUSD.
 
Nakon što je Općina Dugi Rat riješila imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice, te izradila Idejni i Glavni projekt za dogradnju školske sportske dvorane, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju, te je predala Splitsko-dalmatinskoj županiji, te nakon što je naša županija objavila Natječaj za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju po procjenjenoj vrijednost radova je 4.956.000 kn + PDV (6.195.000 kn), na koji se javio potencijalni izvođač radova, ali s 30% većom ponudom od procjenjene, pristupilo se revidiranja projekta i novoj procjeni vrijednost radova koja je napokon procjenjena na 7.482.891,92 kn + PDV (9.353.614,90 kn).
Nakon revidiranja projekta, Splitsko-dalmatinska županija je krajem listopada objavila novi Natječaj za radove dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju.
Procjenjena vrijednost radova je 7.482.891,92 kn + PDV (9.353.614,90 kn).
 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Ove godine je 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, postao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata - s posebnim pijetetom prema Vukovaru, odnosno spomendan i neradni dan u Hrvatskoj.
U utorak popodne delegacije dugoratskih udruga položile su vijence i upalile svijeće pred spomenikom na trgu Svetgo Josipa u Dugom Ratu, gdje je održan i prigodni program.
I naša dugoratska župa Svetog Josipa i ove će se godine dostojanstveno sjetiti svih žrtava Vukovara i Škabrnje. U skladu s epidemiološkim mjerama odati će počast svečanim programom:
16:30 h - odrješenje ispred spomenika
17:00 h - molitva krunice za branitelje, stradale i nestale
17:30 h - sveta misa za poginule branitelje u Vukovaru i Škabrnji.
Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu održati će se u 18:00 h i na Krilu. Nakon mise slijedi paljenje svijeća na autobusnoj stanici, ispred murala posvećenom Vukovaru. Upalit će se i 29 baklji kao spomen na 29 godina stradanja Vukovara i Škabrnje. U 18:00 h zazvonit će sva zvona u znak sjećanja, a oni koji nisu u mogućnosti sudjelovati neka se u tom trenutku barem u molitvama sjete svih žrtava u obrani Vukovara.
Večeras i vi upalite svijeću, za Vukovar i Škabrnju i za sve žrtve Domovinskog rata, na svojim prozorima ili ispred spomenika na trgu Sv.Josipa. Osvijetlimo naše mjesto i ove godine. Neka se žrtva Vukovara i cijele Hrvatske u borbi za slobodnu i nezavisnu domovinu nikada ne zaboravi.
 

Sjedinjene Američke Države izabrale predsjednika

Joe Biden, demokrat iz Pennsylvanije novi je predsjednik SAD.

PRIJE:  Sjedinjene Američke Države biraju predsjednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Trump, ili novi, Joe Biden, najvjerojatnije nećemo doznati danas. U tijeku je prebrojavanje glasova. Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden - 264, Trump - 214. Za pobjedu potrebno 270. Još se čekaju konačni rezultati za Pennsylvaniju, Georgiju, Sjevernu Karolinu i Nevadu, države koje se smatraju ključnima za ishod izbora. Tamo su rezultati vrlo tijesni. Sve je moguće u ovoj vrlo neizvjesnoj izbornoj utrci. Svi relevantniji mediji iz sata u sat prate ove izbore, a nepoznat netko se našalio sa ilustracijom "kako su glasali Hrvati", dok se još čekaju rezultati - iz Mostara..
 

Ne zaboravite upaliti svjetla na automobilima

U studenom smo, pa nije zgorega zaboravne podsjetiti da, ako negdje krećete s automobilom, ne zaboravite upaliti kratka svjetla bez obzira na vidljivost, jer tako nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Dnevna svjetla na vozilima koriste se od 1. studenog do 31. ožujka. Za one zaboravljive predviđene su zakonske kazne, koje iznose 300 kuna po prekršaju.
- Dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje! Neka vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obavezno od nedjelje 1. studenog pa do 31. Ožujka – poručili su iz Ravnateljstva policije.
 

Nema više semafora na Dućama

Nema više semafora na Dućama, dovršena je većina radova na sanaciji opasnog pokosa u Dućama, tako da je opet uspostavljeno nesmetano prometovanje duž obje prometne trake jadranske "uspornice" koja se u ljetima bez korone guši u kolonama automobila pred Omišem, Splitom, Stobrečom..
Radove koji su trajali najmanje mjesec dana Hrvatski cestari su planirali započeti u srcu sezone, no nakon burnog prosvjeda mještana i Općine Dugi Rat radovi su odgođeni za na jesen, a sada su, da se vidjeti, skoro i gotovi. Lijepo je znati da se može i s Hrvatskim cestarima, toj maloj državi u državi, ipak izaći na kraj..
 

Potok osvjetljen uličnim svjetiljkama

Popularni "potok" u Dugom Ratu, do jučer mračna ulica koja od Jadranske ulice vodi ka dječjem vrtiću i dalje do nogometnog i rukometnog igrališta, krajem listopada je dobila prve ulične svjetiljke. I bi svjetlo u ulici kojom u noćnim satima i nije bilo baš ugodno šetati. "Potok" je odsad noću osvjetljen, šetnja bezbrižna, a susjedi oduševljeni.
- "Eto, nekima smeta svitlo kraj balkona..., a opet nekima ne smeta..." - reći će neki, pomalo u zagonetki.
No, da bi bilo zabune, svi uglas zahvaljuju na svjetlosnoj intervenciji u potoku našim uvijek budnim općinskim komunalcima.
 
Sjećate se naše priče o rupi u asfaltu na kraju Jadranske ulice u Dugom Ratu kojom su matere plašile nestašnu djecu, koja je prijetila da ove zime "proguta" koju automobilsku gumu, neopreznog biciklista, nestašno dijete ili pak noćnog šetače lake šetnje?
Nakon višetjednog "dodijavanja" naših općinara i komunalaca nadležnima iz omiške nadcestarije županijskih cesta, isti su po objavi članka na dugoratskom portalu već sutra, nakon kiše, brzo "zakrpali" rupu, a dočim su vremenski uvjeti omogućili izašli su s mehanizacijim i ljudstvom opet na teren i kvalitetnije sanirali oštećenja asfalta u Jadranskoj, Omiškoj ulici, na ulazu u Dugi Rat, te na još nekoliko mjesta u Dugom Ratu.
Još jedanput, hvala lijepa svima, a pogotovo općinskim komunalcima i županijskim nadcestarima, koji su riješili, odnosno sanirali ovaj komunalni problem.
 
Povodom obilježavanja 29. godišnjice osnutka Prvog odreda pomorskih diverzanata HRM–a u Omišu je kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje položeno cvijeće i zapaljene svijeće poginulima za Domovinu.
Prvi odred pomorskih diverzanata je bio prva ustrojena operativna postrojba HRM-a sastavljena od 45 pripadnika S voda 3. omiške bojne 114. brigade HV-a i 5 podvodnih diverzanata, profesionalaca, bivših pripadnika tzv. 88. pomorskog centra u Divuljama koji su napustili JRM. Zapovjednikom je imenovan poručnik fregate Mile Čatlak, dotadašnji zapovjednik Omiške 3. bojne 114. brigade HV-a, koji je sa S vodom već sudjelovao u obrani Drniša, Skradina, Vrlike,... Odred je bio glavni nositelj borbe s ratnim brodovljem JRM-a, a zadaće su mu bile mnogobrojne – od osiguranja pomorskog prometa na srednjodalmatinskom i dubrovačkom području i raznih oblika obrambenih djelovanja do borbenih djelovanja koja su u svibnju 1992.g. dovela do potpunog povlačenja JRM-a s hrvatske obale i otoka.
 

Noćas smo se vratili u zimsko vrijeme

U kišnoj noći sa subote na nedjelju, 25. listopada, Dugi Rat i ostatak Lijepe naše vraća se na zimsko računanje vremena. U tri sata ujutro satovi se "vraćaju" za jedan sat unatrag – na 2 sata. Dakle, ove noći spavati ćemo sat vremena duže. Uživajte s najdražom(/im) i/ili u snu uz rominjanje jesenske kiše, nadajući se sunčanoj nedjelji i, zašto ne, nastavku "babljeg" ljeta.
 
Nakon najnovije objave o nelegalnom nasipanju obale i lukobrana na Krilu na portalu morski.hr, gdje ekološki osvješteni Jeseničani upozoravaju širu javnost o sustavnom neredu i potpuno samoinicijativnim radovima na pomorskom dobru koji najčešće rezultiraju uništavanjem prirode, odnosno okoliša pomorskog dobra na području Jesenica, oglasili su se iz prozvane Udruge poprat Krilo i Bajnice. Pojašnjavaju svim zabrinutima da se nasip lukobrana ne produžuje, nego se vraća u staro stanje. Naime, lebić od prije desetak dana je uništio vrh pera lukobrana u dužini od 10 metara i prijetila je opasnost da prvo sljedeće jače jugo ili lebić uništi i cijelo pero lukobrana te da su zato naručili 10 kamiona kamena iz kamenoloma u Klis Kosi i postavili ga da učvrsti pero lukobrana i da se tako spasi porat i brodove. Predstavnik udruge brodara naglašava da i udrugari oštro osuđuju paljenje smeća, ali da ne mogu utjecati na neodgovorne pojedince iz Jesenica koji to rade.
Odgovorni u Splitsko-dalmatinske županiji, koji su višekratno zbog ovakvih akcija slali inspekcije na teren pravog malog hrvatskog Divljeg zapada u Jesenicama, takve neleegalne radove i akcije brodara i dalje vide, barem kad razgovaraju s novinarima, sasvim drukčije od Kriljana te ih osuđuju i najavljuju oštre sankcije počiniteljima.
– To je područje pod nadležnošću Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Oni pripremaju dozvole za gradnju i nikakvi investitor tamo ne može biti osim Lučke uprave. Činjenica je da su radovi ilegalni – jasan je Stipe Čogelja, pročelnik  Upravnog odjela za turizam i pomorstvo naše županije, koji apelira i na jedinice lokalne samouprave, koje su često generator nepravilnosti i koji koriste sivu zonu za nadohranu plaža i tome slično, da ne krše zakone i ne manipuliraju njime.
 
Srećom da je razum ipak prevladao. Ne događa se to često, ali ako ste uporni kao brojni mještani Duća te kao aktivni(ji) među našim Općinararima, onda možete odgovoriti i "notorne" Hrvatske ceste od suludog nauma da krenu na sanaciju pokosa koji prijeti odronom na cestu - baš na početku turističke sezone! Cestari koji kao da su čekali sezonu da bi počeli s radovima na najprometnijoj cesti u državi naposljetku su pristali odgoditi radove i ljetos smo nešto malo manje prometno (u)gnjavili i sebe i naše turiste koji su se ionako jedva probili kroz sve "aušvajs, bite!" i ostale "korona" barikade na putešestviji do apartmana i hotela na Dućama, Omišu i široj rivijeri.
Ovog tjedna semafor je opet osvanuo na državnoj "uspornici" kroz Duće, prometuje se jednim trakom uz prijevremenu prometnu signalizaciju - semafor - a hrvatski cestari marljivo rade na ugodnoj jesenskoj temperaturi na sanaciji opasnog pokosa u Dućama. Radovi će trajati najmanje mjesec dana. Vozačima savjetujemo oprez i malo strpljenja u koloni. Jesen je, neka se sada sanira i gradi. A ne u ljutoj sezoni. Lijepo je znati da se može i s Hrvatskim cestarima, toj maloj državi u državi, ipak izaći na kraj...
 
Petominutnom blokadom prometa na Jadranskoj magistrali kod mosta na Cetinu u Omišu u petak je oko 200 građana iz Poljica i Omiša prosvjedovalo protiv predloženog prijevoza brodicom tijekom radova na omiškoj obilaznici zahtijevajući da se hitno počne probijati tunel Lisičina. Promet je, kako je objašnjeno iz Hrvatskih cesta, potrebno zatvoriti zbog čišćenja i rušenja nestabilnih blokova na zapadnoj litici kanjona rijeke Cetine, to jest radova na omiškoj obilaznici.
- "Prijevoz brodicom nemoguća je alternativa jer, uz uvođenje izvođača u radove sanacije, pokazalo bi se da te brodice prolaze ispod samog obuhvata te sanacije i bilo bi opasno prevoziti bilo koga, a posebice djecu i bolesnike tim brodicama" - rekao je predstavnik Mjesnog odbora s područja Poljica te predstavnik poduzetnika iz poslovne zone Zakučca Tomislav Tomaš. Istaknuo je kako građani u omiškom zaleđu zahtijevaju da se probije tunel Lisičina, piše Jutarnji List.
Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović najavio je za sljedeći ponedjeljak tematsku sjednicu omiškoga Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o teškoćama koje zbog sanacijskih radova na omiškoj obilaznici nastaju blokadom prometa na cesti DC 70 koja taj grad povezuje sa zaleđem.
 

5 je do 12