Saborsko prijepodne: Gdje je zapeo Dugi Rat?

HNS-ov Saborski zastupnik iz naše Izborne jedinice Srđan Gjurković u srijedu je na aktualnom prijepodnevu u Saboru postavio pitanje ministru Zmajloviću na temu sanacije prostora bivše Tvornice ferolegura u Dugom Ratu. Istaknuo je kako su stanovnici naše županije bili svjedoci pompozno najavljene investicije u vrijednosti 450 miliona eura sa više stotina radnih mjesta koja bi se trebala otvoriti. - Hoće li se ta investicija nastaviti i da li će biti novih radnih mjesta, a budimo iskreni jako puno radnih mjesta je vezano i uz samu sanaciju. Molio bih ministra da nas informira budući da mislim da je potrebno da javnost, a prije svega lokalno stanovništvo zna u kojoj je fazi projekt  – pitao je Gjurković, piše DalmacijaNews ...

GDJE JE ZAPELO?

Gjurković: Gdje je zapeo Dugi Rat? Zmajlović: Sve ovisi o investitoru!

Izvor: DalmacijaNews
Foto: Ante Čizmić / Cropix

U svom odgovoru na postavljeno pitanje Ministar Zmajlović izrazio je žaljenje zbog činjenice što od 2011. do kolovoza prošle godine investitor nije pokazivao apsolutno nikakav interes da se temeljem naloga inspekcije doradi program sanacije na koji bi ministarstvo trebalo dati dodatnu suglasnost i mišljenja. Samim time sve aktivnosti na sanaciji su bile zaustavljene.

Gjurković: Gdje je zapeo Dugi Rat? Zmajlović: Sve ovisi o investitoru!

- Ono što u ovom trenutku možemo potvrditi jest da se program sanacije nalazi u postupku procjene u kojem je imenovano stručno povjerenstvo koje će kroz zakonom propisani postupak dati mišljenje. Tada se stvaraju pretpostavke s aspekta zaštite okoliša da se sanacija nastavi, a onda vjerujem i sama investicija.

Kako je to u nadležnosti nekoliko resora, sa aspekta zaštite okoliša nama je najvažnije da i sama sanacija ali i trenutno stanje na terenu ne ugrožava građane koji tamo žive i naravno okoliš, a u interesu svih je da se to privede svrsi i da se, kao što ste sami rekli, otvore radna mjesta.

U svom je pitanju Gjurković istaknuo problematiku sanacije toga prostora za što su određene dozvole i postojale, ali je tijekom djelomične sanacije dolazilo do zaustavljanja od strane inspekcija, te problematiku otpada na prostoru:

- Bilo je i puno pitanja da li je ta troska otpad, sirovina ili mineralna sirovina, je li to rudno bogatstvo ili nije - s obzirom da je troska uvezena a nije izvorno prirodno hrvatska. Da li je na kraju krajeva otpad inertni, opasni ili neopasni što je iznimno bitno svim građanima.

sanacija u dugom ratu Ministar Zmajlović dodao je kako je sanacija krenula još 2009 godine te da su bile izdane određene dozvole. Zbog sumnje u određene nezakonite radnje vode se postupci pred državnim odvjetništvom, a niz nadležnih inspekcija je izdalo rješenja i zabrane.

U konačnici krajnji cilj je sanacija i pokretanje investicije koja će ovist isključivo i jedino o doradi programa sanacije od strane investitora jer su uočene određene nepravilnosti i nedostatci prilikom same sanacije, ali i sve što je vezano uz nastavak radova, istaknuo je ministar.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online