Imamo najbolje suvenire, ali ih se ne može nigdje kupiti

logo, suvenir, brand Svjetski nakladnik za grafički dizajn i vizualne komunikacije “Index Book” uvrstio je dizajn suvenira Hrvatske turističke zajednice, autora Borisa Ljubičića, u izbor najboljih u svijetu u kategoriji promidžbe. U svojem ovogodišnjem izdanju “Basic Promo”, koje obuhvaća najbolja kreativna promidžbena rješenja, Hrvatsku predstavlja agencija “Studio International”, dizajnera Borisa Ljubičića, koji je dizajnirao nagrađeni dizajn suvenira HTZ-a. Riječ je o prepoznatljivom logotipu s kvadratićima crvene i plave boje, a koji su aplicirani na veliki ručnik za plažu, olovku, šalice za čaj i kavu, kutiju za kravatu, press-kutiju, loptu na napuhivanje, suncobran...

HRVATSKI PARADOKSI

Imamo najbolje suvenire, ali ih se ne može nigdje kupiti

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Prepoznatljivi kvadratići kao vizualni kod Hrvatske u komuniciranju na međunarodnoj sceni, odlično su prihvaćeni u svim svjetskim medijima u kojima se Hrvatska predstavlja kao turističko odredište, kažu u HTZ-u.

Posebnost kvadratića HTZ-a je u tome što je gornji lijevi crven i simbolizira sunce, a donji desni plav kao more.

Slovo “A” u riječi Croatia, koje simbolizira Jadransko more - Adriatic Sea, predstavlja stilizirani jedrenjak na valovima mora. Uz to, taj logotip je izveden i na gotovo svim jezicima svijeta, ali je slovo “A” uvijek na istom mjestu i u istom dizajnu, što je osiguralo prepoznatljivost na svjetskoj razini.


"Nemamo ni majicu s natpisom!"

suvenir - Zadovoljan sam uvrštavanjem u knjigu najboljih rješenja za suvenire, ali to još jednom upozorava na cijeli niz naših paradoksa, među kojima je prvi onaj da Hrvatska nema svojeg pravog suvenira! Mi nemamo ni majicu s natpisom zemlje koju bi turisti mogli kupiti i ponijeti kućama.

Ovaj logotip koji je apliciran na niz upotrebnih predmeta odlično je prihvaćen, ali te suvenire s logom turisti ne mogu kupiti jer zakon priječi HTZ-u da ih prodaje. Pa tako te nagrađene i zanimljive suvenire koji su zapravo promotivni materijal naše zemlje, mogu dobiti samo oni kojima ih HTZ uruči, drugima su nedostupni i zato nije kriv HTZ, nego zakon koji je tako predvidio.

Slično je i s brojnim nagrađenim plakatima HTZ-a koji se također nigdje ne mogu kupiti. A mislim da bi taj logo trebao biti i na svim proizvodima koji se nude u turizmu, od vina, preko ulja, maslaca i bilo kojeg drugog našeg proizvoda.

Trenutno se kao hrvatski suveniri u najboljem slučaju prodaju licitarska srca, a u najgorem rode, čaplje ili kamenčići koji ne definiraju Hrvatsku i to je loše – rekao nam je Boris Ljubičić, autor promidžbenog logotipa apliciranog na suvenire koji su se našli među 20 najboljih u svijetu.

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online