Hrvatska zajednica tehničke kulture slavi 70. godina rada

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj i jedna od najstarijih organizacija u Europi koja djeluje na promicanju i razvitku tehničke kulture te na popularizaciji znanosti i inovatorstva. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla, okuplja 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih i 34 gradske zajednice tehničke kulture. Zajednica tehničke kulture bila je i ostala mjesto stvaranja novih, drugačijih, inovativnih ideja u kojima je sudjelovalo na tisuće djece i mladih svih uzrasta, a ove godine slavi 70 godina rada. Među nagrađenim od sedam godišnjih nagrada za 2015. bio je i predsjednik Zajednice tehničke kulture  Splita i Splitsko-dalmatinske županije Ivica Pivačić dipl.ing., za osobit doprinos razvitku i unapređenju inventivnog rada i primjeni inovacija. Posebna priznanja za izniman doprinos rezvitku i promicanju tehničke kulture nagrađeni su: tajnica Zajednice tehničke kulture Splita Maja Novaković, Predsjednik Radio kluba Vidova Gora Ivica Pavišić iz Supetra,  ravnatelj osnovne škole Kman Martin Olujić, predsjednik Radio kluba "Marjan“  Zoran Mikulka, ravnatelj srednje Elekttrotehničke škole mr.sc. Igor Radanović i profesori dr.sc. Stjepan Kovačević i dr.sc. Josip Milat.

Izvor: DalmacijaNews

Prethodnih HZTK osnovan je 23. lipnja 1946. godine pod nazivom Republikanska komisija "Tehnika i sport" pri Glavnom odboru Fiskulturnog saveza Hrvatske koji se 13. srpnja 1948. osamostalio u posebnu organizaciju za tehničku kulturu poznatu pod imenom Narodna tehnika Hrvatske.

HZTK ima važnu ulogu u afirmaciji tehničkih zanimanja među mladima što je rezultiralo i njihovim usmjeravanjem u tehničke i strukovne škole i na tehničke fakultete.

Središnje obilježavanje ove značajne obljetnice bilo je na svećanoj akademiji u Kinu Tuškanac, u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom predsjenice i sabora RH. Nakon niza pozdravnih govora brojnih dužnostika dodjeljene su nagrade, priznanja i počasnih zvanja HZTK za 2015., kao i povelje povodom 70.godina rada HZTK.