3T konferencija: Hrvatska ima sve za cjelogodišnji turizam

U srijedu 15. ožujka 2023. održana je konferencija 3T - Tourism, Travel & Tech u organizaciji IT magazina BUG. U to prohladno jutro u osvit još jednog proljeća, posjetitelji konferencije su došli u zagrebački Kaptol centar po solidnu dozu optimizma. Konferencija je to koja spaja turizam i tehnologiju, bez koje turizam u suvremenom obujmu ne bi postojao, a u svom 6. fizičkom i online izdanju okupila je stručnjake iz različitih područja turističkog i IT sektora kojima je isporučila aktualna stajališta o trendovima i prognozama u poslovanju. 3T je najavljena kao rasprava o mogućnostima upotrebe AI u turizmu i taj motiv se provukao kroz gotovo sva izlaganja, uz zajedničke zaključke - AI nikada neće zamijeniti čovjeka, Hrvatska još može biti predvodnica u realizaciji maksimalne održivosti turizma na Mediteranu, a ponuda za cjelogodišnji turizam uopće nije upitna..

3T konferencija:

Hrvatska ima sve za cjelogodišnji turizam i može biti turistički lider na Mediteranu

Izvor: Cimerfraj.hr, Kastela.org

Javljanje Zorana Pejovića, konzultanta s Lošinja, potaknulo je na razmišljanje koliko je umjetna inteligencija (AI) pouzdana.Igor Marušić, product manager Hrvatskog Telekoma, ustanovio je kako umjetna inteligencija može biti značajan faktor u rješavanju problema nedostatka radne snage, u svom izlaganju Chatbot u hotelijerstvu. Marušić naglašava da poanta nije implementacija AI u poslovanju koja bi rezultirala otpuštanjem radnika, već se takva tehnologija može programirati za rješavanje jednostavnijih zadataka i upita gostiju, pri čemu se čovjek može usmjeriti i skoncentrirati na rješavanje kompleksnijih problema u poslovanju. Upravo zato, razvoj umjetne inteligencije, Marušić vidi kao sjajnu priliku za popunjavanje nepopularnih radnih mjesta, koje nitko neće, uz rast kvalitete turističkih proizvoda.

Potpuna održivost je nemoguća

Održivi turizam u Hrvatskoj daleko je od pune realizacije, ali je ipak više od praznih priča, zaključak je izlaganja Roberta Sedlara, stručnjaka čija se tvrtka Interzero se bavi problematikom zbrinjavanja otpada. Održivost je nit koja je povezala gotovo sva izlaganja. Više se pričalo o održivom poslovanju hotela, nego što se spominjao obiteljski smještaj koji ostvaruje preko 50% noćenja. Zato sada znamo da Hrvatska broji 1199 hotela od čega samo 26 zelena.

Znamo i da luksuzni turizam više ne karakterizira samo konzumacija skupih i ekskluzivnih materijalnih dobara, već je luksuz današnjice uživanje u jedinstvenostima kojima obiluje Hrvatska, kao uostalom i svaka turistička zemlja. Upravo taj vid ponude je u najboljoj poziciji da ispuni gotovo sva održiva načela i ostvari ono što želimo od turizma - manje gostiju i opterećenja na lokalne zajednice, uz maksimum prihoda.Sudionici panel rasprave o održivosti luksuza, pod moderatorskom palicom direktora konferencije Olega Maštruka, zaključili su da je 100% održivo nemoguća misija, ali to ne znači da ne trebamo ni pokušavati postići ciljeve potpune održivosti turizma. Jutarnji dio konferencije je završio zanimljivim pitanjem turističke novinarke i blogerice Anje Mutić iz publike: “Zašto se toliko priča o održivom, nije li vrijeme da se fokusiramo na regenerativni turizam?”.

Poslijepodnevni dio konferencije se manje bavio teorijom, a više praktičnim primjerima.

Nitko ranije u Hrvatskoj nije napravio stručnu studiju socio-ekonomskih utjecaja nekog turističkog događanja na lokalne zajednice. Prvu takvu analizu “Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022 na prostor Središnje Hrvatske”, izrađenu u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, predstavio je Marin Frčko, jedan od ključnih ljudi iz organizacije WRC Rally Croatia.

U 2022. godini, ova sportska manifestacija svjetskoga glasa, donijela je hrvatskom turizmu prihod od 105 milijuna eura. Njen puni potencijal bi mogla otključati tek ova godina jer je prošlogodišnji rezultat uvelike bio pod utjecajem otpuštanja pandemijskih mjera i eskalacije rusko-ukrajinskog rata. Ovogodišnje izdanje, bez sumnje u sjajne rezultate, očekujemo od 20. do 23. travnja.

"Pitanje je zašto Hrvatska ima premalo ovakvih globalnih događanja, posebno u pred i posezoni, premda ne volim te termine, draže mi je razmišljati o cjelogodišnjoj ponudi domaćeg turizma", istaknuo je Frčko, uz napomenu da ovakve manifestacije prate milijuni fanova diljem svijeta.

WRC spada među TOP  20 sportskih događanja u svijetu. Za razliku od drugih, poput svjetskog nogometnog prvenstva, ova i slične manifestacije ne trebaju gradnju stadiona, iskorištava se postojeća infrastruktura, pa bi njihova organizacija trebala biti među projektima od nacionalnog interesa u smisli razvoja cjelogodišnjeg turizma.

Jeste li znali da, uz Croatiju Airlines, imamo još jednog avio-prijevoznika? Malo je posjetitelja to znalo, sve do prilike da upoznaju Stjepana Bedića, pilota i direktora ETF (Enjoy Your Flight) Airwaysa. Pokrenuti avionski startup u vrijeme pandemije više je od izazova, ali danas ETF leti i svojim avionima pokriva logističke probleme brojnih partnera.

Jedan od najuvjerljivijih ambasadora hrvatskog turizma - Paul Bradbury vjerojatno poznaje kulturnu baštinu gastronomiju Hrvatske bolje od prosječnog Hrvata. Uvjerit će svakoga da Hrvatska ima sve što jedan turist poželjeti može za nezaboravan boravak u bilo koje doba godine, ali najbolje je da vam on to sam ispriča...
 

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and one member online

  • admin