Revitalizacija Poljica

Poštovani Poljičani, žitelji i prijatelji Poljica! Užežin blagdana sv. Jure, nebeskog zaštitnika Poljica, Savez za Poljica ne nalazi, nažalost, osobitog povoda za veliko slavlje u situaciji kad Poljica već desetljećima formalno ne postoje, zbog čega je svakim danom sve ugroženija i sama opstojnost poljičkog identiteta. Prvi korak na putu prijeko potrebne revitalizacije je spoznaja vlastitih slabosti, a potom i stručna revalorizacija sveukupnih poljičkih resursa i potencijala sačinjena od strane stručnjaka koji poljički dišu kako bi se postojeći povijesno-kulturni sadržaji i prirodni resursi Poljica objedinili u jedinstven razvojni projekt. Upravo takav dokument pod nazivom "Revitalizacija Poljica“ izradili su stručnjaci raznih usmjerenja okupljeni u udruzi Savez za Poljica, čiji članovi ga smatraju potrebnim izložiti vašem uvidu umjesto blagdanske čestitke jer u njemu su detaljno iznijeli svoje viđenje poljičke sadašnjosti i poljičke budućnosti..

REVITALIZACIJA POLJICA (UMJESTO BLAGDANSKE ČESTITKE)

Izvor: Savez za Poljica

Zbog važeće upravno-teritorijalne podijele Poljica između čak sedam jedinica lokalne samouprave, Poljica ne postoje ni kao funkcionalno-razvojna cjelina, pa je svakim danom sve više Poljičana u potrazi za egzistencijom izvan svoga zavičajnog podneblja.

Kostanje

Kako iz spomenutih razloga Poljica već odavno nisu subjekt koji odlučuje o svojoj sudbini, poljički prostor je iz dana u dan pod sve većim teretom komunalnih i infrastrukturnih problema, od prometnih do urbanističkih, zbog čega Poljica stagniraju, a pojedini dijelovi Poljica sve više postaju servisno-uslužna zona Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave.

Drugim riječima, preostali nepotrošeni prostor koji je najvrijedniji poljički resurs uz, naravno, kulturno-povijesno i tradicijsko naslijeđe Poljica, troši se na poprilično banalan i po poljičku budućnost posve neprimjeren način.

Zbog svega navedenog Poljicima je nužno potrebna gospodarska i demografska obnova jer jedno bez drugoga nije moguće niti bi imalo smisla. Prvi korak na putu prijeko potrebne revitalizacije je spoznaja vlastitih slabosti, a potom i stručna revalorizacija sveukupnih poljičkih resursa i potencijala sačinjena od strane stručnjaka koji poljički dišu kako bi se postojeći povijesno-kulturni sadržaji i prirodni resursi Poljica objedinili u jedinstven razvojni projekt.Upravo takav dokument pod nazivom „Revitalizacija Poljica“ izradili su stručnjaci raznih usmjerenja okupljeni u našoj udruzi, pa smatramo potrebnim izložiti ga vašem uvidu umjesto blagdanske čestitke jer u njemu smo detaljno iznijeli naše viđenje poljičke sadašnjosti i poljičke budućnosti.

S obzirom na važnost ovog dokumenta za revitalizaciju Poljica molimo da ga pomno pročitate i preporučite drugima kako bismo zajedničkim naporima, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dogovorima s našim političkim 'gospodarima', učinili sve što je moguće za spas nekoć slavne Poljičke knežije s jedinim ciljem da Poljica u što kraćem roku zažive kao suvremena hrvatska povijesna regija i jedinstvena turistička destinacija ili ukratko – da postanu brend koji će svima jamčiti sretniju budućnost.

U to ime, na dobro van doša' blagdan sv. Jure!

Dokument "Revitalizacija Poljica“ dostupan je na ovoj poveznici.

Povezani članci

Who's Online

We have 207 guests and one member online

  • admin