Mali tim hrvatskih informatičara drži konce informatičke podrške Olimpijskih igara (već 30 godina!)

OI tehnologijaJesu li hrvatske informatičke kompanije – inovativne? I jesu i nisu. Malo je onih izvan stručnih krugova koji znaju da mali tim hrvatskih informatičara drži konce informatičke podrške Olimpijskih igara već tridesetak godina – od Sarajeva 1984. naovamo, piše Ivo Špigel na stranicama magazina Banka. Mnoge hrvatske softverske kompanije iz dana u dan nalaze rješenja korisničkih problema koja se u prvi mah čine - nemogućim ...

IT U HRVATA

Od Zagreba do Olimpa

Piše: Ivo Špigel
Izvor:
Banka magazin

Pitali su me, dakle, u uredništvu Banke jesu li hrvatske informatičke kompanije – inovativne? Jedini mogući odgovor, čini mi se, bio je – i jesu i nisu.

Malo je onih izvan stručnih krugova koji znaju da mali tim hrvatskih informatičara, koje je predvodio Boris Sakač dok nije otišao u mirovinu, drži konce informatičke podrške Olimpijskih igara već tridesetak godina – od Sarajeva 1984. naovamo.Kada sam nedavno slušao Sakačevo predavanje o svemu što je taj tim morao prebroditi u različitim situacijama da bi Igre došle do publike, ostao sam istinski zadivljen. Nije to, dakako, jedini primjer.

Mnoge naše softverske kompanije iz dana u dan nalaze rješenja korisničkih problema koja se u prvi mah čine nemogućim.

Postoji mantra koju smo slušali toliko puta da mi se od nje smučilo. Međunarodni tehnološki giganti koji imaju svoja predstavništva u Hrvatskoj, zajedno s (opet!) državnom upravom, nebrojeno puta su ukazivali na to da je domaća informatička industrija "usitnjena" i da u Hrvatskoj nema velikih kompanija koje su u stanju odraditi zahtjevne i inovativne projekte.

Bit ću pristojan pa ću za ovu tezu iskoristiti strani izraz – bullshit! ...

Ol - press centar


Boris Sakač: Kompjuterski mađioničar olimpijskih igara

Nekoć glavni informatički stručnjak, a danas savjetnik Međunarodnog olimpijskog odbora, za Nacional je opisao svoj doprinos kompjuterizaciji olimpijskih igara, najzanimljivije detalje iz karijere zahvaljujući kojoj je preletio cijeli svijet.

Pročitajte više ...

Who's Online

We have 300 guests and no members online