Stabilno jedino slabljenje jest

Dok zemlje EU bilježe napredak u kvaliteti života svojih građana, zadovoljnih vlastitim životom, standardom, javnim uslugama poput zdravstva, skrbi za djecu. U Hrvatskoj je pala sreća građana i zadovoljstvo životom, za razliku od EU kod nas ne pada broj građana koji ne uspijevaju platiti račune i dugove, na dnu smo EU po neravnoteži između obiteljskog i radnog života. Hrvati nemaju povjerenja u ljude i institucije, javnim uslugama zadovoljni smo manje od prosjeka EU..
Vlast emitira poruke javnosti da je Hrvatska stabilnija nego ikad prije. No svaki objektivni promatrač vidjet će da se u suštini radi o slabosti, ne o stabilnosti. Za početak treba stvari nazivati pravim imenom: slabost nazvati slabošću, a ne stabilnošću, a ovaj povoljan gospodarski trenutak, mirno more jeftinog zaduživanja i globalno rasprostranjenog rasta BDP-a, iskoristiti za strukturne reforme i pametnije pozicioniranje za sljedeću oluju, piše Tomislav Krasnec u svom komentaru na stranicama Večernjeg lista. Ovo je sedam slabih točaka današnje Hrvatske, koje pod hitno treba početi otklanjati..

ANEMIČNA HRVATSKA

Izvor: Večernji List

Prvo, svjedočimo demografskom slabljenju države koje je istovremeno toliko tiho, a toliko dramatično da se ne da riječima opisati. Drugo, problem blokiranih, odnosno onih 320 tisuća građana kojima su računi pod ovrhom. Treća slaba točka tiče se Agrokora čije restrukturiranje još nije gotovo i tu se još može dogoditi scenarij u kojem se uništava i ono malo profesionalizma u hrvatskoj poljoprivredi. Četvrto, slabi smo u trošenju novca iz strukturnih i investicijskih fondova EU. Imamo na raspolaganju ozbiljan novac iz fondova, a ne znamo ga pametno i na vrijeme potrošiti. Peto, iako je međunarodna pozicija Hrvatske osnažena članstvom u EU, ona je oslabljena činjenicom da smo u Haagu upravo proglašeni agresorima na Bosnu i Hercegovinu. Šesto, porast krajnje štetnog oblika nacionalizma i nazadnih ideja o uređenju modernog hrvatskog društva slabi Hrvatsku i sprečava njezin napredak. Sedmo, sporovi sa Slovenijom oko arbitražne presude koju ne priznajemo, ali koja postoji, i s Mađarskom oko upravljanja Inom, o čemu se također vode arbitraže u kojima baš i ne pobjeđujemo, također slabe Hrvatsku.. Poanta brojalice je ova: mantrom o stabilnosti samo kupujemo vrijeme. Ovaj povoljan gospodarski trenutak, mirno more jeftinog zaduživanja i globalno rasprostranjenog rasta BDP-a, ne iskorištavamo za strukturne reforme i pametnije pozicioniranje za sljedeću oluju.