Gol i Hrvati

vinko vukovićMirela Bogdan i Matko BalićTeško je ne biti euforičan i objektivan, ali, evo, trudim se i nikako se ne mogu prisjetiti bolje, zrelije i uvjerljivije predstave hrvatske nogometne reprezentacije od ove kojoj smo svjedočili u Klagenfurtu protiv Njemačke. Nije u pitanju samo pobjeda, koja je velika sama po sebi čim ti je protivnik trostruki svjetski i europski prvak, nego igra. Igra je ta koja fascinira, nadmoć nad Nijemcima koje smo u samo jednu večer vratili deset godina unazad. U Lyon ....

Piše: Vinko Vuković / vinkovukovic.bloger.hr
Izvor:
http://vinkovukovic.bloger.hr/
Slike: S raznih strana... :)

Koliko god ga (s pravom!) kudili proteklih mjeseci, toliko je Slaven Bilić zaslužio da ga se sada nosi na rukama. Jer ova pobjeda ponajprije je njegova, ovih 2:1 plod je prije svega njegove trenerske imaginacije, pa tek onda igračke kreacije.

Matko i Mirela

Udario je Slaven Nijemce tamo gdje su najtanji, pustio da im stoperski duo 2M (MertesackerMetzelder)  vodi igru, ma općenito ih pustio da 'guštaju' u terenskoj inicijativi, da bi ih onda zaskočio iz svih oružja.

Njegov kolega Joachim Loew nije znao što ga je snašlo, sve je mislio proći će, no kad ovi današnji 'vatreni' zariju zube u nečije meso, onda ne puštaju.

Posebno je pak fascinantno bilo gledati posljednjih desetak minuta tijekom kojih je otkrivena sva slučajnost njemačkoga pogotka. Kada su svi očekivali odlučujuću njemačku ofenzivu, opći juriš, kada su i mnogi od nas već bili spremni prihvatiti da utakmica završi 2:2, samo da već jednom završi, dogodila se lekcija iz nogometne početnice.

Sakrili smo loptu i izludili protivnika kojemu se, nenaviklome na takvu vrstu poniženja, počelo crvenjeti pred očima

Matko i Mirela

Kako dobiti dobivenu utakmicu? Profesore Bilić, izvolite za katedru...

Pletikosa (+): Za gol nije kriv, a sve ostalo je rutinski poskidao. P.S. I ovaj put ga je gurnulo pri skoku, lopta mu je i ovaj put ispala, samo što je ovaj put, za razliku od Mađarske, sudac svirao faul. Stipe, ti si gazda peterca, zar zaboravljaš!?

Ćorluka (+): Puno bolji nego protiv Austrije, bilo ga je i naprijed i nazad, stigao i veliku šansu Kranjčaru pripremiti.

R. Kovač (+): Neizravni krivac za gol Podolskoga, no kad se snimka više puta odvrti onda je jasno kako nije mogao bolje reagirati. Do tada - ravan Šimuniću.

Šimunić (+): Najbolji! On kao da igra za dišpet svima onima koji su sumnjali u njega i 'njegovu' Hrvatsku.

Pranjić (+): Strah je bio neutemeljen. Pored njega se nije prolazilo, a i prvi gol je namjestio.

Srna (+): Ni Da Silva se ne bi posramio onakvoga gola. Otključao je vrata četvrtfinala, no od ključnog igrača reprezentacije se ništa drugo i ne očekuje.

N. Kovač (-): Opet se trudio biti 'fin'. On treba razarati protivničku igru, a ne voditi našu. Dok je tako bilo, loše je bilo.

Modrić (+): Prvo poluvrijeme samozatajan, a pred sam kraj goropadan. Naprosto senzacionalan! Da mi je samo vidjeti obraz onoga poljudskoga  'stručnjaka' koji ga je prepustio Dinamu...

Rakitić (+): Zvijezda je rođena!

vatreniKranjčar (+): Nije zabio, no nudim okladu da Poljacima hoće (ukoliko ga Bilić ne bude odmarao). Mimo te dvije prilike (znalački ih je promašio, ako mi dopustite primijetiti), odradio je tehničko-taktički savršenu minutažu i kilometražu.

Olić (+): Ako je itko zaslužio da mu se ona Rakitićeva lopta od stative odbije na nogu, onda je to bio on.

Petrić (-): Čini mi se da se na snimanju za Gloriju više umorio.

Vastić (+): Hrvat za krunu jedne divne hrvatske večeri. Fala lipa, Ivice, šta ne moramo drćat protiv Poljske.

Bilić (+): Mnogi su mu savjetovali da se ne igra s Nijemcima, tražili su od njega trku i Vukojevića, no on je znao da se Nijemce ne može nadtrčati, ali da ih se itekako može nadigrati. Evala, Slavene!  

Povezani članci

Who's Online

We have 264 guests and no members online