Knjiga: Domovinski rat, pregled političke i diplomatske povijesti

Pred malobrojnim auditorijem u Palači Milesi predstavljena je knjiga 'Domovinski rat, pregled političke i diplomatske povijesti', Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Nakladnog zavoda Globus i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. O knjizi su govorili akademik Davorin Rudolf,  Tomislav Pušek, priređivač i izdavač te Blaženko Boban, Splitsko-dalmatinski župan, piše Dalmatinski portal.
Knjiga je pregled političke i diplomatske povijesti Hrvatske u Domovinskom ratu. Obuhvaća razdoblje neposredno uoči stvaranja samostalne i suverene hrvatske države te velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, odnosno borbu hrvatskih branitelja i diplomatsko djelovanje hrvatske vlasti za njezino međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, sve do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998.

Izvor: Dalmatinski portal

Akademik Davorin Rudolf se prisjetio početaka stvaranje hrvatske države kada je bio 'dvostruki ministar', pomorstva i vanjskih poslova. Podsjetio je da su svi analitičari znali da se raspada Jugoslavija kao i da je CIA  napravila analizu.

Znalo se, kaže, da dolazi kraj, te je Hrvatska, da bi izbjegla rat razmišljala o konfederaciji, uz plan ako se ne prihvati da ide na neovisnost. Svi su, kaže, izuzev Srbije prihvatili taj plan i žao mu je da pred Haškim tribunalom nije korišten i taj argument u prilog tezi da Hrvatska nije željela rat, nego je činila sve da do krvoprolića ne dođe.

Pokušali su, naveo je, 15. lipnja još jednom s idejom konfederacije, da bi 25. lipnja konačno Sabor proglasio neovisnost iako su gotovo sve svjetske zemlje bile za održavanje Jugoslavije. Više puta je Rudolf ponovio da je pravi i jedini Dan neovisnosti upravo 25. lipnja, te da je 3. srpnja počeo agresivni rat ulaskom tenkova JNA.

Ako je 8. listopada Dan neovisnosti, znači li da je sve prije bilo ilegalno? To je naša sramota, da ne znamo kada je nastala Hrvatska - podvukao je jasno i glasno akademik Rudolf.

Na koncu se prigodnim riječima obratio priređivač Tomislav Pušek, koji je uz Antu Nazora prikupio razna gledišta iz više izvora za ovu knjigu. Naveo je kako knjiga prati događaje uoči stvaranja države, velikosrpsku agresiju, borbu hrvatskih branitelja, diplomatsku bitku pa sve do mirne reintegracije. Kroz 10 poglavlja koji su svaki za sebe samostalna cjelina, jedino je, prema njegovim riječima, takvo zaokruženo djelo o, pojednostavnjeno, novijoj povijesti.

Blaženko Boban je kazao da ima čast i kao hrvatski branitelj govoriti te da je sebi često postavljao tri pitanja na koja ova knjiga nudi odgovor.

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online