Zanimljivosti..

Dijagnoza: Prdnuli na mozak

Kultur ShockSuvremena pop scena puna je svega, a najmanje normalnih ljudi. I kad to kažem ne mislim samo na bidnu Britney Spears koja je doslovno pukla na mozak, nego i na cijelu plejadu totalnih luđaka koji bi već odavno završili u specijaliziranoj ustanovi obučeni u košulju predugih rukava da ne stvaraju uistinu odličnu glazbu. Ovako prodaju tone albuma, kočopere se na naslovnicama najpopularnijih svjetskih magazina i izazivaju zavist svih onih izvođača koji nisu dovoljno puknuti da bi bili face kao rečena gospoda. A oni su uistinu šaroliko društvance: napušeni freak folk čudaci, divlji punkeri iz balkanskih krčmi, romski orkestri i nabrijane chearleaderice. Mi ćemo vam ovdje predstaviti samo one najbolesnije i po našem mišljenju najzahvalnije za slušanje ...

DIJAGNOZA: PRDNULI NA MOZAK

Piše: Ante Čikotić Chiko

Najluđi od najluđih su definitivno Gogol Bordello, grupa potpunih bolesnika o čijem friškom albumu 'Super Taranta!' trenutno bruje svi glazbeni sladokusci. Riječ je o bandu kojeg je utemeljio Eugene Hutz, totalno maknuti Boratov dvojnik kojeg je iz rodne Ukrajne 1986. potjerala Černobilska katastrofa.
 

Gogol Bordello

Nakon što se godinama vucarao po Europi, Eugene je otprašio za New York gdje je oko sebe okupio još nekoliko istočnoeuropskih bolesnika kako bi svirali romsku glazbu na Ruskim pirevima.

Gogol Bordello

Logičan nastavak karijere bile su svirke u popularnoj bugarskoj birtiji 'Mehanata' na Manhattanu, u kojoj poznati ukrajnski, romski, ruski, bugarski i ostali istočnoeuropski mafijaši, umjetnici, manekenke i poduzetnici liječe svoje frustracije razbijanjem čaša i cjelonoćnim divljanjem po stolovima.

To je bilo dovoljno da priča o Gogol Bordellovom paklenom glazbenom koktelu punka, reggaea, flamenga i romske glazbe pukne kao najveće ovosezonsko iznenađenje. Likovi su postali tolike face da im se čak i kraljica popa Madonna šteka. Gypsy punk kicks ass!


Kultur Shock

Slična bi sudbina mogla zadesit i Kultur Shock, band sastavljen od dva Bosanca, par Bugara, nekoliko Amera i jednoga Japanca. Sigurno se pitate kako takva, u najmanju ruku čudna, kombinacija zvuči? Odgovor je: bolesno! Naime, to je jedina riječ koja pada na pamet kad se čuje ovaj spoj nespojivoga; gemišt punka, metala i balkanskog melosa.

Kultur Shock

Stoga, ako imate cojones, usudite se poslušati njihovo posljednje izdanje, album naslovljen 'We Came To Take Your Jobs Away'. Mogli bi se ugodno iznenaditi, a možda čak i zgroziti. Kako bilo, barem se napokon pojavio band koji može onog napornog Bregovića potući njegovim vlastitim oružjem. Juhu!

A sad, s obzirom da su nas Gogol Bordello i Kultur Shock opasno približili balkanskim krčmama, dignut ćemo ručnu, napravit 'pandurku' i sa blatnjavog se makadama vratiti na stari dobri asfalt i sumorne gradske ulice zapadnoeuropskih metropola.


The Go! Team

A tu bi vrlo lako mogli nabasat na još jednu skupinu iznimnih kreativaca koji uspijevaju izmiješati nespojive utjecaje i zvukove u suvislu i iznimno zabavnu cjelinu.

Riječ je o engleskom sastavu The Go! Team na čijem friškom albumu 'Proof Of Youth' možete čuti nevjerovatan spoj rocka, hip-hopa, chearleader napjeva i tema iz policijskih serija. Znam, zvuči nemoguće, ali taj glazbeni puzzle je toliko dobar da ga jednostavno morate čuti.

The Go! Team

Uostalom, kao i sve ostale albume nabrojene u ovoj kratkoj glazbenoj preporuci. Stoga, ako istu ne poslušate, vjerujte mi da dobru glazbu tražite na potpuno krivim mjestima.


U suprotnom, ako već sada kopate po policama CD shopova, pretražujete baze torrenata ili njuškate po MySpaceu, onda ste uistinu faca s dobrim nosom za glazbu i ovaj tekst je bio namijenjen upravo vama!