Festival gange, rere i bećarca u Cisti Velikoj

U Cisti Velikoj na Zadužbini iduće subote, 10. kolovoza, održat će se 7. festival gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala. Klub Ciste Velike i prijatelja iz Zagreba, uz potporu Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR), ovim festivalom nastoji očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu ...

Piše: Snježana Šetka / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Do sada je festival uključivao manifestaciju “Uz gangu i bukaru”, koji je bio usmjeren na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine “na koji se nekad živjelo”, pjesničkih i književnih večeri regionalnih književnika te radionica etnografske baštine Hrvatske.

– Ove godine festival “Uz gangu i bukaru” održava se pod motom “Spoj hrvatskog sjevera i juga”, a usmjeren je na očuvanje hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, te je prepoznat kao povratak domu i ognjištu odakle je sve krenulo. Nastupaju kulturno-umjetnička društva, gangašice i gangaši svih dobnih skupina, te svirači tradicijskih instrumenata – pojašnjava Frane Rojnica iz Kluba Ciste Velike u Zagrebu.

ganga, rera, ojkalica

Dan prije i uoči festivala održat će se sportska natjecanja u drvenim balotama, kamena s ramena i drugim igrama ovisno o broju prijavljenih natjecatelja, kazuje Rojnica, te sve zainteresirane za sudjelovanje upućuje da se prijave voditelju sportskih natjecanja Ivanu Čubeliću Šurjaku na broj mobitela 095-5415-956.

Posjetitelji će moći uživati u smijehu i zabavi uz intrigantan nastup glumca i imitatora Denisa Bašića, a program u nedjelju počinje u 20.30. Svi su dobro došli, a ulaz je slobodan.

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online