Poeov horror je svuda oko nas

Edgar Allan PoeDanas, 19. siječnja 2009., u svijetu će se obilježiti 200. godišnjica rođenja (a 7. listopada 160. godišnjica smrti) Edgara Allana Poea, oca horrora. Jedno se zasigurno može kazati - Poe je bio originalni "Goth". Njegova poezija i fantastične bezvremenske priče nisu bile ništa manje zanimljive negoli je njegov život te misterij vezan uz njegovu smrt. Poeov izuzetan utjecaj osjeća se ovih dvjesto godina u svim granama umjetnosti - od klasične glazbe, pa sve do neopunka ili primjerice radova bivše pop-princeze Britney Spears. Svojim likom i djelom inspirirao je glazbu Debussyja i Rahmanjinova, Joan Baez i Boba Dylana, pjesme Baudelairea i Matoša, ušao je u strip sa Zagorom i crtić o Simpsonima  ...

DANAS SVIJET OBILJEŽAVA DVA STOLJEĆA OD ROÐENJA EDGARA ALLANA POEA, PISCA I PJESNIKA, ČIJI SE IZUZETAN UTJECAJ ZA SVE TO VRIJEME OSJEĆA U SVIM GRANAMA UMJETNOSTI - OD KLASIČNE GLAZBE, PREKO FILMA I STRIPA DO NEOPUNKA


Poeov horror je svuda oko nas


Svojim likom i djelom 'otac straha' inspirirao je glazbu Debussyja i Rahmanjinova, Joan Baez i Boba Dylana, pjesme Baudelairea i Matoša, ušao je u strip sa Zagorom i crtić o Simpsonima

Piše: Stipe Juras / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Osim što je zasluženo horror-muza, površni poznavatelji Poea ne znaju da je praktički utemeljitelj SF žanra, detektivskih i kriminalističkih priča te putopisnih pustolovnih priča. Među prvim piscima 'otišao' je na Južni pol, na Mjesec i pritom susreo izvanzemaljce, progovorio o propasti Zemlje izazvanoj udarom jurećeg kometa, dok je njegov detektiv C. Auguste Dupin i njegov šeprtljavi pomoćnik preteča popularnog Sherlocka Holmesa.

Legendarni skladatelji kao Debussy i Rahmanjinov skladali su pod Poeovim utjecajem, a u modernoj glazbi Poea se može naći u rocku, alternativi, hip hopu, folk, popu, punku i metalu.

Brojne TV serije, filmovi, stripovi i kazališni komadi uključuju adaptaciju njegovih djela, a lista poznatih, koji ga često citiraju i adaptiraju njegove radove i život, poprilična je, dovoljna da možemo kazati kako je Poe neupitna legenda i ikona, koja će trajno inspirirati brojne umjetnike, dokazujući tako da oni, koji su nakon njegove smrti htjeli lažirati njegov životopis, na duge staze nisu uspjeli u svome naumu.


'Ubojstva' Iron Maidena

Mnogi su popularni glazbenici u svojim pjesmama koristili Poeove simbole i stiho-ve ili radili pjesme prema njegovim djelima, još od početka 20. stoljeća. Njegova pjesma Annabel Lee o smrti prekrasne žene već se od 1957. počela koristiti u pjesmi Frankie Laine, a kasnije su je opjevali Jim Reeves (1963.), Joan Baez prema skladbi Dona Dilvortha 1967... Bob Dylan je 1965. u pjesmi 'Just Like Tom Thumb's Blues' napravio niz referencija na 'Rue Morgue Avenue'.

Iron Maiden su 1981. na drugom albumu 'Killers' također snimili pjesmu pod nazivom 'Murders in the Rue Morgue' te pjesmu 'Ghenkis Khan'.

Iron Maiden

Na najpoznatijem omotu albuma grupe Beatles 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' jedno od najprepoznatljivijih lica je upravo Poe. Iste, 1967. godine u svojoj pjesmi 'I Am the Walrus' Beatles u stihove uvrštavaju rečenicu:"Man you should have seen them kicking Edgar Allan Poe".

Britanska art rock grupa Alan Parsons Project izdala je 1976. album sastavljen samo od Poeovih djela, nazvan 'Tales of Mistery and Imagination', a 1980. izdali su instrumental 'The Golden Bug'.

Lou Reed je 2003. izdao trostruki album 'The Raven' na kojemu je mnoštvo pjesama i minijatura, te recitacija napravljenih po Poeovim pjesmama i pričama. Na albumu je, među mnogim gostima, sudjelovao i proslavljeni glumac Willem Dafoe.

Nevjerojatno, ali čak i novovalne punk legende Green Day u svojoj pjesmi 'ST. Jimmy' s albuma 'American Idiot' imaju stihove: "I`am the son of a bitch and Edgar Allan Poe, raised in the city in the halo of lights".

Marilyn Manson, koji je čak nacrtao Poeov portret, izjavio je da mu je Poe inspiracija za mnoga djela. Jednako tako izjasnila se i goth ikona Ville Valo iz grupe Him, te Thomas Holopainen, klavijaturist i lider finske metal atrakcije Nightwish, koji 2. travnja gostuju u Zagrebu.

Pop-heroina  Britney Spears svoju je turneju iz 2001.-2002. nazvala 'Dream Within a Dream' po čuvenoj Poeovoj pjesmi, koja je u koncertnim izvedbama uključivala dijelove scenografije i momente napravljene prema raznim Poeovim djelima.

Više od 50 poznatijih filmova, u razdoblju od čak 1909. do 2009., snimljeno je direktno prema Poeovim djelima. Snimali su se u Americi, Francuskoj ('Golden Bug' već davne 1910.), Italiji ('The Pit and the Pendulum' već 1910.)... Zanimljivo, od 1909. do 1915. snimljeno je čak sedam filmova prema njegovim kratkim pričama.

Mnogi poznati glumci i redatelji željeli su se okušati u filmovima snimljenim prema njegovim djelima.

Gavran, ilustracija John TennielHenry B. Walthall glumi Poea u biografiji 'The Raven' iz 1915. U horror filmu 'Nella stretta morsa del ragno' iz 1971, koji je režirao Antonio Margheriti, Poea utjelovljuje čuveni Klaus Kinski. Vampirski film 'Tales of a Vampire', koji je 1992. režirao Shimako Sato, donosi ulogu Poea u izvedbi Kennetha Cranhama.

Sylvester Stallone snimio je film koji obrađuje misteriozni pjesnikov život. Premijera je predviđena za ovu godinu. Prije četiri godine Lurker Films izdali su na DVD-u kolekciju Edgar Allan Poe filmova. U kultnom filmu 'Vrana' pokojni Brandon Lee citira dijelove Poeove pjesme 'Gavran'.

Poe se pojavljivao u mnogim stripovima, a aluzije na njegova djela su beskonačne. U stripu 'In the Shadow of Edgar Allan Poe' (2002.), koji je napravio Jonathon Scott Fuqua, priča slijedi profesora koji je otkrio zadnji Poeov dnevnik, napisan na samrti,u bunilu, na krevetu na kojem je umro. Dnevnik otkriva njegovu artističku inspiraciju, koju je dobio prodavši dušu demonima.

'The Surreal Adventures of Edgar Allan Poe' je web strip autora Dwighta MacPhersona, originalno izdan za kuću Drunk Duck. 'The Baltimore Mystery'u izdanju Phantom Comica detaljno i fikcijski objašnjava misterioznu smrt Poea i njegove zadnje dane, koji su obavljeni misterijom gotovo jednako kao i njegova djela.

U mini seriji Batmana 'Neveimore' iz 2003., u izdanju DC Comicsa, Len Wein kao pisac i Guy Davis kao ilustrator udružili su Batmana i Poea na rješavanju mnogih slučaja ubojstava.

Jednako tako koncipirana i u Europi jako poznata rola dogodila se 2004. u nekoliko epizoda Zagora u izdanju Bonellija, gdje se Zagor udružuje s agentom 'Ravenom' (Poe) na rješavanju zamršenih noćnih mora sastavljenih prema aluzijama na mnoga njegova djela, kako bi pobijedili Zagorova najljućeg neprijatelja Profesora Hellingena.

Čuvena Simpsonianimirana serija 'Simpsoni' ima nekoliko referencija na Poeov rad. Originalna "Treehouse Horror' epizoda sadrži dio gdje James Earl Jones čita stihove Gavrana s Hoemerom, koji igra naratora, dok je Marge Lenore, a Bart je gavran. Tu je Poe čak naveden kao koautor skupa sa Samom Simonom. U epizodi 'Lisa's Rival' Lisa se natječe s djevojčicom koja recitira dijelove priče 'Izdajničko srce'. U epizodi 'Saturday of Thunder' pokazuje se Poeov nadgrobni spomenik, koji čisti dr. Nick Rivera. U epizodi 'Lisa, the Simpson' ima mnogo referencija na priču 'Pad kuće Usher', dok se u epizodi 'Homer Triple Bypass' pojavljuje rodna kuća Edgara Allan Poea.

U poznatoj seriji CSI, epizoda 'Up in Smoke', slučaj je napravljen kao kombinacija dvije Poeove priče: 'Izdajničko srce' i 'Bačva Amontilada'.

U epizodi 'Poe Pourri' crtanog filma 'Beetlejuice' iliti 'Bubimir', Poeov duh traži izgubljenu ljubav Lenore. U specijalnoj epizodi 'Futurame', nazvanoj 'Bender Game', na više mjesta aludira se na Poeova djela kao npr. 'Jama i njihalo', kao i u trećoj sezoni Gilmoreica, epizodi  'A Tales of Poes Fire'. Serija 'Sabrina, mlada vještica' u 81. epizodi 'The Phantom Menace' također je Poea uzela kao centralni lik.


Poe na Marsu

Mnogi književnici od najranijih dana, počevši od Baudelairea, pa do primjerice naših Matoša i Kamova, u Poeovim djelima vidjeli su inspiraciju za neke svoje radove.

Manly Wade Wellman 1940. izdaje priču 'When It Was Moonlight' sa zanimljivim upletanjem Poea u vampirsku tematiku. John Dickson Carr napisao je priču 'The Gentelmen from Paris' 1950., u kojoj se Poe nalazi u ulozi poznatog istražitelja Dupina, kojeg je sam stvorio.

Fritz Leiber 1969. izdaje kratku priču 'Ricmond, Late September 1849', u kojoj Poe susreće sestru Charlesa Baudelairea. Barry Perowne u priči 'A Singular Conspiracy' iz 1974. također je pokušao sličnu stvar, pa Poe pod lažnim imenom posjećuje 1844. Pariz i susreće mladog Charlesa Baudelairea; godine 1978. izlazi novela 'The Last Mystery of Edgar Allan Poe', u kojoj se Poe 1846. zapošljava u policiji New Yorka, kako bi riješio par ubojstava...

Na posljetku, mladi Poe je protagonist knjige 'Edgar Allan Poe on Mars' iz 2007., koju su napisali Jean-Marc Lofficer i Randy Loccifer.

 

Jules Verne nastavio Poeovu priču...

Čuveni pisci bestselera Stephen King i Dean Koontz u više su svojih djelacitirali Poeove stihove ili dijelove priča. I Matoševa 'Utjeha kose' na neki je način hommage Poeovim poznatim djelima 'Lenore' i 'Paean'. Čuveni Jules Verne, zaintrigiran naglo prekinutim jedinim Poeovim romanom 'Avanture Artura Gordona Pymma' odlučio je nastaviti s pisanjem tamo gdje je Poe stao: preuzeo je junake priče i napisao sasvim novu pod imenom 'Arktička sfinga'. Ova činjenica nije baš široko poznata.


Edgar Allan PoeNajčitaniji američki pisac

Kako je ostao bez roditelja (oboje glumci) već s dvije godine, Edgara je posvojio, no nikad legalno, trgovac duhanom John Allan. Iako natprosječno bistar, izbačen je sa sveučilišta zbog kockarskih dugova, kasnije s West Point akademije zbog neposlušnosti, a svoj kontroverzni život nastavlja oženivši 13-godišnju rođakinju Virginiju Clemm, koja ubrzo od tuberkuloze umire, što je bio smrtni pečat na Poeov život. Antologijsku pjesmu 'Annabel Lee' posvetio je upravo njoj, a pjesmu 'Sonet mojoj majci' posvetio je ustvari pomajci, Mariji Clemm, koja se jedina do kraja brinula za njega.

Priča 'Poruka u boci' donosi mu 50 dolara nagrade na novinskom književnome natjecanju te otada počinje njegovo ozbiljnije bavljenje pisanjem. Godine 1840. izdaje svoju prvu knjigu 'Priče iz groteske i arabeske' koja donosi i njegovo remek-djelo 'Pad kuće Usher'. Izdao je još samo jednu knjigu, 'Priče'. Priče 'Crni mačak', 'Krabulja crvene smrti', 'William Wilson' i druge dandanas pobuđuju iste osjećaje kod čitatelja i nikako ne stare.

Mračna poema o izgubljenoj ljubavi, 'Gavran', donijela mu je svjetsku slavu kad je izdana, 1845., a 'Umorstva u ulici Morgue', 'Ukradeno pismo', 'Zagonetni slučaj Marije Roget' i 'Izdajničko srce' smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalističkim romanima.

Bio je i aktivni Nadgrobni spomenik Edgara Allana Poaknjiževni novinar, te je svojim kritičkim napisima 'Filozofija kompozicije' i 'Načelo poezije' dao nemjerljiv doprinos suvremenoj književnoj kritici.

Njegova smrt i njegovi zadnji dani nikad nisu do kraja razjašnjeni, a lažirane biografije dugo su ga opisivale kao propalicu i narkomana.

Danas uživa ugled jednog od najvećih spisatelja u povijesti čovječanstva, oca gotike, horrora te kriminalističkog žanra u književnosti, a do danas je najčitaniji američki pisac.

Prvi prijevod Poea na hrvatski jezik objavljen je 1863. u Danici ('Crni mačak'), a prvi prijevod 'Gavrana' izašao je 1875. u 'Viencu'.


Predavanje o Poeu u Zadru

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru održat će se 19. siječnja, s početkom u 17 sati, predavanje 'Utjecaj Poea na popularnu kulturu 20. i 21. stoljeća'. Predavač je ujedno i autor ovih redaka, a predavanje, tempirano točno na Poeov 200. rođendan, samo je početak obilježavanja ove obljetnice u Hrvatskoj.

Udruga 'Stomorica' zajedno s nekoliko partnera dvjestotu obljetnicu Poeova rođenja obilježit će s nekoliko tematskih predavanja, promocija - knjiga, glazbeno-scenskim izvedbama prema Poeovim djelima, izložbama slika, modnom revijom te filmskim gledaonicama i glazbenim slušaonicama nadahnutim Poeovim djelima.


Zadarska grupa Rising Dream pod utjecajem Poea

I hrvatski umjetnici pokazali su kako je Poe utjecao i na njih. Osim u tekstu spomenutih Matoša i Kamova, u novije vrijeme mogli smo čuti recitaciju 'Annabel Lee' u izvedbi Rade Šerbedžije, dok je zadarska grupa Rising Dream svoj promo CD spheres nazvala prema čuvenoj Poeovoj pjesmi iz Ligeie 'Crv pobjednik'. Istoimenu pjesmu objavili su i na prvom albumu 'Failed Apocalypse'.

Rising Dream

Povezani članci

Who's Online

We have 177 guests and no members online