Hodočašće mladosti, osmjeha i pjesme, hodočašće Gospi

Uoči svetkovine Velike Gospe nekoliko tisuća mladih Dugog Rata, Omiša, Splita, Kaštela, Solina, Imotskog i ostalih krajeva Dalmacije tradicionalno su hodočastili od Gospinog prasvetišta u Solinu do sinjskog svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Tijekom cijele subote puhala je lagana bura pojačavši snagu u večernjim satima kada je ohladila vreli asflat olakšavši tako hodočasnicima cijelonoćni hod na 35 kilometara dugom putu od Solina do Sinja. Bilo je to hodočašće mladosti, osmjeha i pjesme, hodočašce Gospi, kako bi se ispunio dati zavjet ili zahvalilo na danoj pomoći ...

SOLIN - SINJ

Hodočašće Gospi Sinjskoj

Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto:
Josip Roglić

- Hodočašće je dobro da se priberemo, saberemo na hodu prema cilju, da vratimo sebi dostojanstvo sinova i kćeri  - kazat će monsinjor Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski na Gospinom otoku u Solinu obrativši se mladim vjernicima uoči hodočašća prema Sinju.

- Hodočašće je dobro da se riješimo grijeha i neslobode koja nam je već svima do grla došla. Fizički napor je molitva i nema veće molitve od fizičkog napora. Hodočašće je rađanje novoga čovjeka i pročišćenje na putu prema susretu sa Majkom Marijom  - poručio je nanadbiskup svojim vjernicima na euharistijskom slavlju.
 


Starom cestom od Solina prema Klisu uputila se i studentica prava, 22-godišnja Karmela Lučić. Kako kaže, neće joj biti problem propješačiti 35 kilometara u svježu noć do sinjskog Marijanskog svetišta.
 


- Imala sam 15 godina kada sam prvi puta išla na hodočašće i od tada redovno idem svake godine sa prijateljima. Nije mi naporno, odmorim malo na Klisu, pa laganim tempom kroz Dugopolje, te dalje kroz Dicmo i Brnaze. U ovom naporu nalazim snagu i mir za sebe. Budućnost moje generacije u Hrvatskoj je neizvjesna i nadam se na ovom putu smiriti strahove i pronaći novu nadu. Eto, samo to želim.... - kaže nam Karmela sa naprtnjačom na leđima.
 


- Zdrava sam i mlada, uskoro ću diplomirati, imam dobrog momka, obitelj i ništa mi više od toga ne treba. Na tome se želim zahvaliti Gospi  - dodala nam je Karmelu prije pozdrava.
 


Krsto Rebić, 20-godišnji ekonomist iz Metkovića, kako kaže, prvi put je na jednom hodočašcu. Nekoliko dana već boravi kod strica u Splitu na ljetovanju, a solinsko euharistijsko slavlje i hod prema Sinju, veli,  nikako nije htio propustiti.
 


- Uvijek kada mi je teško ili kada me snađe neka nevolja sjetim se drage mi Gospe. Molim je za pomoć ili milost i uvijek mi pomogne. Neki dan sam se zapitao da li sam ja napravio nekada nešto za nju. Odlučio sam se Gospi zahvaliti kao pokorni hodočasnik  - kazao nam je Krsto.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online