Uskoro u kinima: 'General' Antuna Vrdoljaka

Hrvatski film "General" Antuna Vrdoljaka o najpoznatijem hrvatskom generalu Anti Gotovini (glumi ga Goran Višnjić) napokon je ugledao svjetlo dana. Nakon 10 godina priprema, četiri mjeseca snimanja, nakon produkcije koja je uključivala stotine glumaca, film je prikazan na filmskome festivalu u Puli. Najnoviji Vrdoljakov film nije baš požnjeo neki veliki uspjeh na pulskom filmskom festivalu, a koliko vidim, ni kritičari baš ne pjevaju jednoglasne hvale. Naravno, s obzirom da je riječ o istaknutom zapovjedniku iz Domovinskog rata i o ličnosti na koju se kunu svi veliki domoljubi i branitelji, autori filma već unaprijed imaju spreman protuargument svakoj kritici. To pljuju svi oni koji ne vole Hrvatsku, ne poštuju dignitet Domovinskog rata i tako dalje. No čak i ako se zanemare sve ideološke priče, film 'General' jednostavno je loš. Loše je scenaristički posložen, zbrkan je, nejasan i iz njegova se gledanja stječe dojam da je Vrdoljak zapravo snimao seriju, u kojoj je vjerojatno priča nešto potpunije i logičnije ispričana, a onda je, kad je već obećao i film, namontirao one detalje iz serije koji su mu najdraži. Ili već nešto slično..., piše Zrinka Pavlić u svom osvrtu na stranicama tportala.

MB

 

GENERAL

Hrvatski film "General" Antuna Vrdoljaka o najpoznatijem hrvatskom generalu Anti Gotovini (glumi ga Goran Višnjić) napokon je ugledao svjetlo dana. Nakon 10 godina priprema, četiri mjeseca snimanja, nakon produkcije koja je uključivala stotine glumaca, film je prikazan na filmskome festivalu u Puli, štoviše, i otvorio je festival.

Zbog ogromnog interesa javnosti "General" će se moći pogledati pretpremijerno u CineStar kinima već 5. kolovoza, simbolično, na Dan domovinske zahvalnosti. Antun Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general", a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska.

Ovu biografsku ratnu dramu promotori nazivaju najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena, no prve kritike nisu previše pohvalne. Film je to koji će hrvatskim gledateljima ponuditi autentičnog filmskog junaka u romansiranoj varijanti kakvu takav format nalaže. Uz film, "General" će uskoro izaći i u formi osmodjelne serije.

Povezani članci

Who's Online

We have 636 guests and no members online