Supetarski filmski festival

Nakon niza ljeta i festivala koji su preplavili jadransku obalu, ove godine i hrvatski otoci dobivaju svoje izdanje filmske smotre. Riječ je o Supetarskome filmskom festivalu, koji će se održati od 9. do 12. srpnja u Supetru na otoku Braču i prvi je takav festival na našim otocima. Festival je posvećen isključivo dokumentarnim filmovima i revijalnog je karaktera, a osim filmskoga kombinirat će i bogat glazbeni program. Posebnom ugođaju zasigurno će pridonijeti i samo mjesto održavanja projekcija - dvorište mjesne crkve na Supetru ...

SUPETARSKI FILMSKI FESTIVAL

Kirurzi, dizači utega i pastiri


Supetarski filmski festival je posvećen dokumentarnim filmovima, većinom europske produkcije


Piše: Vedran Jerbić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Festival će otvoriti mađarski film »Sretno«, realistična »Sve je bijelo u Barkingu«komedija redatelja Roberta Lakatosa, koji će tom prilikom i gostovati na Supetru.

Prikazat će se i film koji je prošle godine osvojio nagradu publike na Zagreb Doxu - »Sve je bijelo u Barkingu«, dokumentarac o rasizmu u raznim aspektima, koji prikazuje neobičnu vezu jedne Afrikanke i preživjele žrtve Holokausta.

Publika će moći vidjeti i dva ostvarenja škotskog redateljskog dvojca Finlaya Pretsella i Adriana McDowella »Uspravni start« i »Ma bar« - kojima je zajedničko propitivanje granica koje sport postavlja i koje sportaši mogu podnijeti.

U potonjem riječ je o 73-godišnjem dizaču utega Billu McFaydenu, koji podiže teret koji ne bi mogao podići ni muškarac znatno mlađi od njega. »Uspravni start« pak je priča o biciklistu Craigu MacLeanu, koji se za utrku sprema kao da je riječ o bitci.

Jedan od aduta festivala je i film »Litter«, španjolskog redatelja Oscara Pereza, koji se može pohvaliti nagradama s najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma - IDFA u Amsterdamu. Glavni akteri toga djela su starac u električnim kolicima i njegov vjerni pas, koji prate stado ovaca, dok istodobno život i smrt šeću ruku pod ruku u negostoljubivom i nevjerojatno lijepom krajoliku.

Ne treba zaboraviti ni »Engleskoga kirurga«, odličan dokumentarac o britanskom neurokirurgu koji u Ukrajini operira s minimalnom opremom. Također, festival će svakog dana započeti s filmom iz retrospektive Branka Lentića.

U glazbenom dijelu programa moći će se poslušati pariški bend »Joke«, koji svira osebujan spoj reggaea, ska glazbe i rocka, zatim Stillness i mediteranski sastav Kopito, a na završnoj večeri publiku će zabavljati popularni Elemental.

Povezani članci

Who's Online

We have 211 guests and no members online