O umjetnosti spina na Almissa open art festivalu

U Omišu je izložbom u Gradskom muzeju pred brojnom publikom započeo 7. Almisa Open Art, festival suvremene vizualne umjetnosti koji ove godine od 4. do 14. kolovoza u središte svoga zanimanja stavlja izraz - spin. Cilj izložbe je približiti suvremenu umjetnost publici koja nije do sada navikla ili bila u prilici pratiti događanja na aktualnoj umjetničkoj sceni, a sudeći po odazivu i reakcijama posjetitelja, takav pristup pokazao se uspješnim. Odmak je to od dosadašnje prakse festivala koja je bila zasnovana prvenstveno na prezentiranju kritičke, interaktivne i performativne umjetnosti kako bi se unijele novine u doživljaj manifestacije. U Gradskom muzeju prvog je dana festivala kojeg organizira HULU otvorena izložba na kojoj izlažu Dino Bićanić, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Igor Eškinja, Momčilo Golub, Ante Kuštre, Vanja Pagar, Lana Stojićević, Darko Skrobonja i Marko Tadić. Osim na tome mjestu Almissa Opan Art Festival će se, sve do ponedjeljka, održavati na javnim gradskim prostorima - Galeriji AZ i Gradskom teatru, odnosno Ilirskom sjemenište na Priku, u crkvi Sv. Duha i na utvrdi Mirabelli. U petak,5. kolovoza, se festival nastavlja izlaganjem j radova na otvorenom i to u gradskoj luci, na gradskoj plaži i na Fošalu gdje izlažu Vojin Hraste, Vlasta Žanić, Dražen Budimir i Tihomir Matjjević. U subotu i nedjelju Almissa Open Art okreće se performansima..

7. IZDANJE ALMISSA OPEN ART FESTIVALA

Piše: Eda Vujević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ovaj zaokret festivala također upućuje na kratkoročnu promjenu koncepcijske paradigme festivala: kvaliteta i snaga umjetničke postave ostala je ista, no uorganizacijskom smislu festival se potpuno približio načinu funkcioniranja tipičnom za suvremene umjetničke institucije i organizacije, uz dodatak kustosa, organizacijskog tima i predviđene logističke podrške.

Okosnicu ovog, prvog dijela Almisse, čine velikim dijelom fotografski ciklusi i printevi generacijski i stilski raznovrsnih autora. Radovi tridesetak hrvatskih suvremenih umjetnika različitih generacija, u odabiru kustosa Vedrana Perkova, pružaju uvid u noviju umjetničku produkciju u medijima slikarstva, kiparstva, fotografije, videa, instalacije i performansa, ali bi svi trebali dati svoj odgovor na središnju temu spina.

Who's Online

We have 386 guests and no members online