Zanimljivosti..

Modesty Blaise - Kultna strip heroina

ModestyDragi moji sumještani, nakon TV utakmice našeg Hajduka preporučam da i nadalje ostanete prikovani uz vaš (o)sobni primjerak "katedrale duha". Dan je žena i ako već niste namjeravali zakonitu ove subote izvesti negdje vanka, na neki romantični đir, večericu, i sl., ostanite i dalje bezbrižno ležati na kauču. Dobro, ispecite barem kokice, i otvorite onu bocu šampanje koju čuvate za "specijalne" prilike, a negdje oko 23.10 prebacite se s teleteksta na HTV1. Dočekati će vas ONA - jedna, jednistvena i neponovljiva - Modesty Blaise! Dobro, istinu govoreći film i nije baš nešto, i volio bih da su dali ovu noviju verziju, gdje je Modesty barem nalik onoj smišnici iz stripova koje sam gutao kao klinac... Ako nemate ovakvih uspomena iz mladosti, ne sekirajte se... Žena vašeg života vjerojatno je tu pored Vas ...

A iz bespuća interneta, točnije iz Dop Magazina (autora C.D.), istrgli smo ovaj članak o Modesty Blaise fenomenu...

Faktografija govori da je ova strip junakinja jedno od najsavršenijih feminističkih odgovora mačoidnom muškom svijetu strip junaka

Piše: C.D. / DOP magazin

modestyCrna koža u akcijskim a ne sado mazo scenama. Žena oštrih i superzanosnih oblina - sve je to bilo dovoljno za fascinacije klinaca u odrastanju na Zlatnim serijama. Čovječe, to je bilo razdoblje!

Heroina kriminalističkog žanra premijerno je izvedena. na svjetlo dana 1963. u Evening Standardu, od autora Peter O’ Donnel i crtača koji su se odazivali na prezimena: Holdaway, Romero, Burns, Wright, Colvin.

Modesty će doživljavati desetljeće hvalospjeva s vjernom sjenom u obliku Willieja Garvina, s kojim će proputovati svijetom iz londonske baze - kako bi pomogli ljudima riješiti se kriminalnih umova.

Na kraju krajeva - netko je potpisao njenu smrt - i pogriješio.

A pogriješili su filmotvorci pri pokušaju prenašanja njenih zgoda na filmsko platno. Monica Vitti naprosto nije mogla održati usporedbu. Monica Belucci, čekamo te. Da su tvorci Aeon Flux s Charlize Theron imali imalo više smisla - mogli smo dobiti bar prisliku.

Ovako... dok Monica ne ostari, požurite Tima Burtona.

Modesty Blaise

Projekt sa Modesty Blaise bio je prvi multimedijalni projekt uopće, pojavila se na sva tri tada postojeća medija: na stripu, filmu i u knjigama.

Kako je strip od samog početka doživio ogroman uspjeh, a upravo su u to doba velikim ekranom, žarili i palili filmovi o jednom drugom tajnom agentu, Jamesu Bondu, došlo se na sasvim logičnu ideju da se napravi film o Modesty Blaise.

Kontaktiran je Autor Peter O' Donnell, koji je s iznimnim zadovoljstvom prihvatio suradnju, za režisera je odabran Joseph Losey, a međunarodnu glumačku ekipu predvodili su Monica Vitty kao Modesty, Terence Stamp, kao Willie Garvin, u ulozi Gabrijela bio je Dirk Bogarde i Harry Andrews kao Sir Gerald Tarrant.

Više manje svi preduvjeti za uspješan film su bili tu, poznati režiser, odličan predložak, više nego dobra glumačka ekipa ...


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE   ( Priča o Modesty Blaise  ) ...