Gornjegradski superjunaci

grupa tntI Zlatko Gall se u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji osvrnuo u članku "Alan Ford u Banskim dvorima" na "nevjerojatnu sličnosti likova uhljebljenih na saborskim jaslama s junacima iz produkcije Bonnellija, Marvela ili DC Comics". Ministar Šuker u nekoj HTV-ovskoj ekranizaciji superheroja tabli stripa mogao bi ovjekovječiti Baju Patka (koji je štedio prvenstveno na sebi), predsjednik Mesić mogao bi glumiti Supermana (i tako letjeti na "vlastiti" pogon, a ne luksuznim helikopterčićima), a dok Siščani čekaju svog Batmana da ih izbavi od ralja korupcije i kriminala, ministar Primorac, piše Gall u Slobodnoj, sve više podsjeća na Mandraka mađioničara sa svojim "bolognese" čarolijama. A tko bi u nesuđenom novom Vrdoljakovom (pretpostavljam) dugoemitirajućem TV serijalu mogao oživiti Hulka, tog "miroljubivog profu koji kad ga stisnu neugodnim pitanjima postaje veliko zeleno čudovište"... Višnjić? Ma hajte ...

KAVA UZ SLOBODNU...

Piše: Mladen Banović

U toj istoj Slobodnoj Dalmaciji, koji stranicu prije možete pročitati i zabilješke s razgovora Marine Karlović Draženom Kalogjerom, uglednim ekonomistom, koji je u razgovoru za prilog Spektar ponudio čitateljima svoje viđenje uzroka gospodarske krize i koji smatra da bi Hrvatska trebala iskoristiti recesiju da vlastitu ekonomiju postavi na zdravije temelje.

 Clanak  Dr. Dražen Kalogjera: Treba nam stotinjak Todorića

- Današnju gospodarsku situaciju Hrvatske karakteriziraju četiri bitna elementa: velika zaduženost, trgovački i budžetski deficit te nezaposlenost. Svi ovi elementi krize nisu nastali preko noći.

strip

Oni su rezultat deset godina politike koja nije imala strategiju, nije postavila jasne ciljeve što Hrvatskoj zapravo treba i koja je u svojoj osnovi destimulirala izvoz, a stimulirala uvoz te izvršila deindustrijalizaciju Hrvatske kroz proces privatizacije

Danas smo u situaciji da Hrvatska ne može živjeti bez zaduženja. A u dugu smo 35 milijardi eura. Iduće nam godine na naplatu dolazi 11 milijardi eura, i to samo za glavnicu i kamate za postojeće kredite, bez pet ili šest milijardi za koliko se moramo zadužiti da bi preživjeli. I to sve u situaciji kad industrijska proizvodnja ima minimalni rast, i kad će gospodarski rast biti bitno otežan.


Zemlja kao šansa

Turizam je važan sektor u hrvatskoj ekonomiji, ali daleko manje važan nego što se ističe. Turistička privreda i do sada je živjela praktički na tri mjeseca sezone. U ekonomiji nema investicije koja može pokriti troškove na tromjesečnom iskorištenju kapaciteta, a mogući pad u turizmu ne bi se trebao značajine odraziti na ukupnu situaciju.

kalogjera

Za mene je puno veći problem ako zakažu industrija i poljoprivreda. Imamo velike rezerve u tisućama hektara neobrađene zemlje koja se lako može staviti u funkciju prizvodnje i izvoza. Tu je naša šansa.