Almissa Open Air: Performeri se iskrcali na Otok ljubavi

Festival Almissa Open Air udomaćio se od ponedjeljka do srijede u kanjonu rijeke Cetine, točnije na Otoku ljubavi. Svojevrsnu ničiju zemlju umjetnici su “okupirali” kako bi stvorili adekvatan prostor za daljnje umjetničke akcije. – Tijekom tri dana održavat ćemo performanse i radionice u okruženju zajednice. To neće biti klasičan odnos umjetnik – gledatelji, nego ciljamo na međusobnu povezanost u djelovanju – kazao nam je Petar Grimani, jedan od organizatora omiškog festivala suvremene umjetnosti. Performansima na Otoku ljubavi prethodilo je jednodnevno predstavljanje 12 hrvatskih novomedijskih umjetnika na omiškoj tvrđavi Mirabella ...

ALMISSA OPEN AIR

Performeri se iskrcali na Otok ljubavi

Piše: Katarina Lujak / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prvog dana tako je održan performans Sunčice Kuzmanić Perišin Tomljanović s dvjema vilama čija je namjera bila podsjetiti na vile koje su nekoć bile prisutne u živoj memoriji ljudi, dok su danas zaboravljene.

Također, održana je i radionica Efra Avila ”Ljubav prema Majci Zemlji”. Riječ je o čišćenju mjesta-kontakta s Majkom Zemljom kombinirajući ljude i stabla kao didaktičke igračke, prigodom čega su u okoliš postavljeni natpisi “Ribe ne zagađuju okoliš, slijedimo njihov primjer”, “Žabe ne zagađuju okoliš. Slijedimo njihov primjer”, “Ptice pjevaju, ne zagađuju okoliš. Budimo kao one.”

vice bartulin

Performansima na Otoku ljubavi prethodilo je jednodnevno predstavljanje 12 hrvatskih novomedijskih umjetnika na omiškoj tvrđavi Mirabella.

– Ovogodišnja tema je neovisnost, a nakon prošlogodišnje akcije Borisa Šituma, koji je po vojnim pravilima zauzeo utvrdu postavljanjem svoje zastave, umjetnici su zaključili kako je došlo vrijeme da sa svojom umjetnosti dođu u sam grad, na javni gradski prostor, a da utvrda postane njihova baza koja će predstaviti njihov rad na malo tradicionalniji način – kazao nam je Vice Tomasović, predsjednik HULU-a.

Oda radosti

europe is sleepingMeđu predstavljenim radovima su projekcija filma Sandre Sterle ”Utopija”, videoinstalacija Gilda Bavčevića “Europe is sleeping” te instalacije Momčila Goluba “Trčanje za nezavisnost” i “Slobodno trčanje”. Najstariji rad, objašnjava nam Tomasović, napravljen je 2013. godine.

Rad Gilda Bavčevića “Europe is sleeping” nastao je prošlog tjedna u Ateni u suradnji s Tinom Keserović, glumicom i performericom.

– Tina na njemačkom jeziku pjeva “Odu radosti” iza Akropole, dok ja bojom gasim sve zvjezdice sa zastave EU-a. Performans se referira na aktualnu situaciju u Grčkoj koja je postala proširena Njemačka. Tinina pjesma zvuči više kao uspavanka ironizirajući ideal izgubljene utopije prema kojoj bi EU trebao ići, a ne ide – govori Gildo, te naglašava kako su i policajci na kraju pljeskali.

Jedini performans večeri izveo je Ante Kuštre naziva “HA-HA-O”.

– O vodi ovisi život, a ona ni o kome. Sve ostale nezavisnosti su simbolične i nestvarne. Voda i sloboda dvije su najbitnije stvari na Zemlji, a performans je moja sintagma i asocira na NDH, dok podsjećanjem na vodu daje misliti o ova dva pojma. Širi konotativni krug je da imamo mnogo vode koja je podcijenjena ili se u prodaji precjenjuje – pojasnio je Kuštre.

Povezani članci

Who's Online

We have 783 guests and no members online