Dopust: 6 dana performansa u Splitu

Dopust - Dani otvorenog performansa međunarodni je festival izvedbenih umjetnosti, koji će se održati od 19. do 24. rujna u Splitu, u Domu mladih, Galeriji umjetnina, podrumima Dioklecijanove palače te u javnom gradskom prostoru. Ovogodišnji program bavi se pitanjem situacije te reakcije u obliku umjetničke akcije a prvi će se put u Hrvatskoj predstaviti scena Bečkog akcionizma, jednog od najradikalnijih umjetničkih pokreta 20. stoljeća, i to izložbom filmova, fotografija i video radova umjetnika Hermanna Nitscha, Guntera Brusa, Otta Muehla te Rudolfa Schwartzkoglera. Tijekom programa izvedbama u galerijskom i javnom prostoru predstavit će se domaći umjetnici Slaven Tolj, Josip Pino Ivančić, Damir Stojnić, Marko Marković, Milan Božić, Boris Šitum i Marin Tudor, Hrvoje Cokarić, Petar Grimani, Gildo Bavčević, Tajči Čekada i Čarli Čagornja, Vice Tomasović, Mario Cvjetković, Tihana Mandušić i Marija Golub..

Izvor: InfoZona.hr

- Bečki akcionizam jedan je od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća, koji ne gubi svoj kontinuitet još ni danas. U ranim 1960-im njegovi protagonisti Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl i Rudolf Schwarzkogler otišli su izvan granica slikarstva u akcije rada sa stvarnim tijelima, objektima i tvarima u prostoru i vremenu - objašnjavaju organizatori Dopusta.

Njihov cilj je bio 'izravno' suočavanje s osjetilnom i psihičkom stvarnošću u svim mogućim aspektima - uključujući tragična, teško probavljiva i prije svega društveno potisnuta iskustva - koja će intenzivirati umjetničke forme kako bi došlo do pojačana svijesti.  Akcionisti su se držali radikalnog pristup te odbijali kompromis što je njihova jasna stavka bez premca u povijesti umjetnosti. Odgovor u njihovim akcijama, fotografijama i filmskim zapisima su generirane snažnim intenzitetom.

Kustosi izložbe su dr. Eva Badura Triska, direktorica arhiva Akcionizma MUMOK i Marko Marković, umjetnički direktor festivala DOPUST.

RASPORED

Ponedjeljak, 19.9. Otvaranje programa, MKC: 21h

Vienna Actionism. Direct Art in 1960ties Vienna
Hermann Nitsch
Günter Brus
Otto Muehl
Rudolf Schwarzkogler

Utorak, 20.9. MKC: 10- 20h

Vienna Actionism. Direct Art in 1960ties Vienna
Hermann Nitsch
Günter Brus
Otto Muehl
Rudolf Schwarzkogler

MKC: 19h

Vodstvo kroz izložbu Vienna Actionism. Direct Art in 1960ties Vienna
Dr Eva Badura- Triska

MKC Kino Beton : 21h

Momčilo Golub- performance
Milan Božić- performance
Damir Stojnić- performance

Srijeda, 21.9. MKC: 10-20h

Vienna Actionism. Direct Art in 1960ties Vienna
Hermann Nitsch.