Krilo Jet Set: Mini kruzeri rasprodani sve do kraja listopada

Čak šest mjeseci pune zauzetosti kapaciteta, poslovni je san mnogih u hrvatskom turizmu, a taj san postao je stvarnost za mini-kruzere na Jadranu koji svoju iskorištenost iskazuju kroz nevjerojatnih 180 dana popunjenosti svojih kabina. Od polovice travnja pa sve do kraja listopada, moćna flota od oko 140 motornih brodova svakog tjedna ugošćuje nove grupe znatiželjnika sa svih strana svijeta, među kojima je ipak ponajviše onih iz Njemačke, Australije, Novog Zelanda i Afrike. Zato ne čudi što je u zadnjem desetljeću napravljeno 65 novogradnji, a posljednje dvije godine taj vid nautičkog turizma doživljava novi "bum" na Jadranu. Tako je lani zaplovilo deset novih čeličnih kruzera, a ove godine je iz domaćih škverova izašlo još pet čeličnih ljepotana. Tako su privatni vlasnici uložili samo lanjske i ove godine nevjerojatnih 23 milijuna eura u gradnju petnaestak čeličnih kruzerskih novogradnji sa najluksuznijom uslugom. Kako i priliči tradiciji najpomorskijeg mjesta na Jadranu, najveći broj takvih mini-kruzera, gotovo stotinu, i dalje je iz Krila Jesenice. I najnovijim gradnjama superluksuznih čeličnih kruzera koje upravo ovih dana po prvi put "ispod čekića" izlaze na more i primaju goste, vlasnici su iz Krila Jesenice..

Mini kruzeri rasprodani sve do kraja listopada

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Jedan od takvih je i novi brod "Infinity" vrijednosti 1,7 milijuna eura, najluksuzniji do sada kojega je dizajnirala Matiana Naranča, supruga vlasnika broda. On je proteklog vikenda isplovio po prvi put pun gostiju iz splitske luke prema jadranskom jugu, a mi smo njegova vlasnika i kapetana Antu Naranču zatekli pri uplovljavanju u Mljet.

Problem su vezovi

- Gosti su prezadovoljni uslugom na novom brodu koji ima hotelske sobe kategorije četiri zvjezdice, kupatila, klimu, i jedini je ovakav brod na Jadranu čije kabine imaju balkone. Što je brod luksuzniji, to traži i veći broj posade, a svaki od ovakvih brodova zapošljava četiri do osam ljudi, pa samo na ovakvim brodovima posao nalazi više od 700 ljudi. Treba kabine čistiti, održavati, prati ručnike, kuhati. Gosti su na polupansionu, doručak i ručak su na brodu, a večera u portu. Od naših gostiju žive odlično svi ugostitelji u mjestima u koje uplovljavamo, ali veliki problem su nam vezovi u lukama jer infrastruktura ne prati rast flote i potrebe brodara – priča nam Ante Naranča.

Njegov "Infinity" pruža smještaj za goste u 19 moderno uređenih dvokrevetnih kabina, a do kraja listopada već je rasprodan za goste agencije "Katarina Line" koja uz ID Riva Tours iz Njemačke čini najveću flotu motornih jedrenjaka na kružnim putovanjima Jadranom. Naravno, cijene krstarenja na takvom brodu gotovo su dvostruko skuplje od onih na starim drvenim brodovima koji imaju poseban šarm.

- Svaki brod ima svoju publiku, od najskromnijih do najluksuznijih, a mi ih u floti imamo već 50 ukupno. Počeli smo prije deset godina i sada već imamo uslugu na razini "all inclusive" na brodovima, tako da su u kružna putovanja gostima već uračunate cijene izleta, obilazaka, vodiča, pa čak i pića na brodu. Sada više gosti ne moraju niti slijetati izravno u Split, nego mogu i u Zagreb odakle im je sve do ukrcaja na brod organizirano, uključujući i obilazaka Plitvica. Brodovi su odlično prodani sve do kraja listopada – kaže Katarina Hauptfeld, vlasnica agencije "Katarina Line".

Veliko odricanje

Unatoč uvriježenom mišljenju kako su brodovlasnici milijuneri koji ne znaju što će s novcem, oni sami kažu kako je to generacijski obiteljski posao na koji su jednostavno sudbinski upućeni, a iza njega stoje veliki krediti i hipoteke.

- Da je ovo lagan posao, bavili bi se njime biznismeni, ali nije tako. Polovicom brodova upravljaju vlasnici, veliko je to odricanje cijele obitelji, ali mi o tome ne volimo pričat. Šta ćeš govorit o dugovima, problemima, ne voli to nitko slušat. I baš kad se sve sredi, onda se mora u novu investiciju i tako stalno – kaže Ante Naranča, naglašavajući kako bez subvencija na kamatu za kredit koje im je dala Županija Splitsko-dalmatinska i resorna ministarstva turizma i pomorstva, ne bi bilo ni pola novih brodova.

A ima ih čak 65 novih u zadnjih deset godina, a njihova vrijednost od gotovo stotinu milijuna eura postala je prepoznatljivi dio hrvatskog turizma, zavidne popunjenosti i isplativosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online