Krilo: Svečano proslavljen blagdan Svetog Nikole

Blagdan svetog Nikole, nebeskog zaštitnika djece, putnika, pomoraca, ribara, brodara.., svečano je proslavljen u Krilu Jesenicama. Pisati ili govoriti o Splitu, a ne spomenuti Hajduka isto je kao i govoriti o svetom Nikoli a ne spomenuti Krilo, kažu Jeseničani. Već tjedan i više dana sve aktivnosti na Krilu se posvećuju proslavi blagdana zaštitnika mjesta, pa je tako u organizaciji kluba mladeži održan tradicionalni turnir u malom balunu i balotama, koji su unatoč hladnom vremenu pobudili veliko zanimanje javnosti. Najveću pozornost ovogodišnjeg slavlja okupila je pučka veselica, koja se je u srijedu navečer održala na velikom platou u lučici ispred hotela "Krilo“, u kojoj su bili prisutni mještani i njihovi gosti, a koji su uz dobru muziku i glazbu te nastup klape "Taxi" uživali i u izobilju hrana i pića. Tradicionalni vatromet nadmašio je sve dosadašnje, luka i obližnja cesta  bila su rasvjetljeni kao da je dan!

KRILO

Svečano proslavljen blagdan Svetog Nikole

Tekst: Davor Grgat

Sve ovo je bila prilika da o svemu tome i ovogodišnjim učincima brodara u turizmu progovorimo sa Ivicom Vukovićem, predsjednikom Udruge brodara "Krilo", koji se rado odazvao našoj molbi, i pored ostalog rekao: 

- "Drago mi je da se sakupio ovoliki broj nazočnih, koji će  guštati u dobroj hrani  i piću.  Večeras s nama je i župan, Blaženko Boban, kao i brojni naši suradnici pomorskih ili brodskih udruga, kao što su; Registar brodova i Lučka kapetanija i  drugi s kojima radimo ili surađujemo...", rekao je Ivica Vuković.

Svečano proslavljen blagdan Svetog Nikole na Krilu

To je bila prilika da se brojnim sponzorima uruče prigodne Zahvalnice i pokloni, kao i da se proglase najbolji u turniru u malom nogometu, a to je ekipa "Bajnica“, koja je u finalu turnira pobijedila ekipu "Dica Orija“, rezultatom 4:0. Najbolji igrač turnira je Gale iz ekipe Bajnice, a najbolji strijelac je Marko Bartulović, dok je najbolji golman Ante Klarić. Turnir u balotama su osvojili ekipa BK "Jesenice" u sastavu: Ante Tomaš-Urjam, Romeo Tomaš, Ivan Jukić-Lovkić i Marko Putnik, koji su rezultatom 2:O pobijedili ekipu "Keča“ u sastavu Jure Kapić, Radoslav Klarić i Ante Grubiš. Sudio je Nikola Lozić.

Ipak centralni događaj ovogodišnje proslave na Krilu je Euharistijsko slavlje sa svetom misom. Naimem s početkom u 10 sati krenula je procesija po mjestu, koja je zaustavljena na prostoru ispred hotela, gdje je obavljen blagoslov za  mornare, i pomorce te putnike, a misno slavlje i nadahnutu oeioivuhed o životu i djelu sv. Nikole u prepunoj crkvi obavio je don Ante Mateljan, prof na KBF u Splitu, koji je pored ostaloga rekao:

- "Poštovani i dragi sv. Nikola! U nekim krajevima postoji običaj, da ti se napiše pismo, da Ti se zahvali za dobročinstva. Za Tvoj zagovor kod Gospodina., ali i da  Ti se kaže ono što je na duši, da Te se zamoli za pomoć, i to ne samo za sebe nego i za pozrebne, osobito one koji su u nevolji ili su na putu, Ti, sveti Nikola slušaš. Naučio si dobro slušati, kako to i priliči svetima, Sveti znaju slušati. Mi nažalost pzno više pričamo nego što slušamo. Zanimljivo, evanđelja nam svjedoče da je Isus govorio, pričao, ali i da je itekako znao slušati. I vidio je što se na prvi pogled ne da uočiti. Tako i sveti. Sveti čuju i vide, bolje i dalje od nas. Čuju i ono što nije na glas izrečeno, vide ne samo ono što im je pred nosom, ne onoliko usko i oskudno jao što vide naše, često samo na sebe usredotočene oči. I Ti sveti Nikola čuješ i vidiš, Baš zato jer dobro čuješ i vidiš. Sigurno znaš zašto smo ovdje oko Tebe u Jesenicama! Ta kako ne bi i znao jer čim se okreneš pred očima su ti brodovi, lađe, jedrenjaci, pred očima Ti je more, ono isto more koje si za svoga života i ti poznavao, more plemenito i drago, ali jednako tako  čudljivo i opasno. I pred Tobom su ljudi koji od svega toga žive..." - govorio je don Ante Mateljan. U poslijepodnevnim satima Sveti Nikola je  darivao jeseničke mališane.

Povezani članci

Who's Online

We have 374 guests and no members online