Pametno: Samo sustavne reforme mogu spasiti hrvatsko zdravstvo

Vatrogasne mjere neće spasiti hrvatsko zdravstvo. Rješenje je u sustavnim i temeljitim reformama, poručuju iz stranke Pametno. Stranka Pametno se od početka zalagala za sustavne i temeljne reforme sustava koje bi rezultirale dugoročno samoodrživim sustavom. Vatrogasne mjere koje se odnose samo na prihodovni dio, poput povećanja cijene police dopunskog osiguranja, u konačnici će samo pogodovati privatnim osiguravateljima i izazvati vrlo problematičan efekt na punjenje zdravstvenog proračuna. - Nagovještaj ponovnog vraćanja HZZO-a u riznicu bio bi ogroman korak unatrag. Niti jedna zemlja EU nema nacionalnog osiguravatelja u riznici. A iako više puta najavljivane, mjere racionalizacije zdravstvenog sustava, nikako da započnu – podsjeća prof.dr.sc. Miroslav Harjaček, koordinator Foruma zdravstva stranke Pametno i dodaje - Bez implementacije Master plana bolnica nije realno očekivati poboljšanje "zdravlja" rashodovnog dijela zdravstvenog proračuna, a time i smanjenja lista čekanja i otplata dospjelih potraživanja prema dobavljačima..

PAMETNO O MOGUĆEM KOLAPSU HRVATSKOG ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Samo sustavne reforme mogu spasiti hrvatsko zdravstvo

Izvor: Pametno.org

Stranka Pametno se snažno zalagala za provedbu Zakona o logistici i kvaliteti koji nažalost nije doživio saborsku raspravu, a imao je sve predispozicije da ponudi kvalitetno rješenje neučinkovitosti rada liječnika i nemogućnosti nagrađivanja kvalitetnog i efikasnog rada u zdravstvenom sustavu.

Uspostavljanje funkcionalnog sustava kvalitete, navode u Pametno, omogućilo bi objektivno vrednovanje rada svih dionika sustava te postavilo temelje za plaćanje rada na osnovu efikasnosti i kvalitete pružene usluge. U tome Hrvatska znatno zaostaje za Slovenijom i ostalim članicama EU-a pa je neshvatljivo da Zakon nije naišao na odobravanje vladajućih.

Zato će se, zaključuju u Pametno, kontinuirani odljev medicinskih sestara i liječnika nezaustavljivo povećavati, sve do konačnog rješenja adekvatnih koeficijenata plaća diplomiranih medicinskih sestara i mlađih liječnika, strukovnom kolektivnom ugovoru liječnika i drugih oblika stimulacije unutar zdravstvenog sustava.

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and no members online