Ljetna Tvornica Znanosti 2016. u Splitu

Ljetna Tvornica Znanosti su radionice na kojima djeca i mladi u dobi od 9 do 18 godina dolaze u izravni kontakt sa znanstvenim načinom razmišljanja te ih se potiče na samostalno i kreativno rješavanje problema. Ove godine u Splitu radionice Ljetna Tvornica Znanosti se održava od 25. do 31. srpnja 2016 u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS). Na njima sudjeluje 140 djece, a svijet znanosti im približava 46 mentora. Kroz igru, eksperimente i modele koje sami  osmišljaju i konstruiraju, djeca upoznaju svijet koji ih okružuje, sve od njegovih najosnovnijih dijelova, do kompleksniji fenomena, te prirodne zakone koji se kriju iza procesa u prirodi. Na takav način se odmičemo od “školske” znanosti kao statičnog znanja prema nečemu što može isprobati svatko tko želi. Mentori (volonteri koji su studenti, asistenti, profesori i sl.) organiziraju teme radionica na koju se prijavljuje 5 do 7 djece, a koje su prilagođene određenom uzrastu. Sve skupa traje 7 dana, gdje su u malim grupama intenzivno radi na neklasičan način. Na ovaj način potiče se razvoj dječjih intelektualnih potencijala te inovativnog i kritičkog načina razmišljanja. Uz to, razvija se  želja za istraživanjem te shvaćanje važnosti timskog rada, komunikacije i razmjene informacija. Sudionici radionica imaju priliku upoznati se ne samo sa znanošću kao procesom, već i sa znanstvenikom kao osobom..

LJETNA TVORNICA ZNANOSTI 2016.

Izvor: DalmacijaNews

U nastavku je opisano nekoliko specifičnih radionica kako bi ste stekli konkretni dojam o tome kakve stvari se rade na LjTZ-u.

mladiVitamin C - Grupa je radila na izolaciji vitamina C u prirodnim namirnicama i ispitivala utjecaj temperature i svjetlosti na njegovu postojanost. Djelovanja vitamina C ispitivalo se na biljkama koje su bile izložene stresnim uvjetima, dok se njegovo antioksidirajuće djelovanje pratilo kroz promjene na prirodnim namirnicama izloženim na otvorenom zraku. Dobivenim rezultatima grupa je pokušala objasnila zašto je za čovjeka vitamin C toliko značajan.

Kako izdresirati robota? – kroz radionicu polaznici su se upoznali s Dash i Dot, malenim robotima kojima su upravljali pomoću tableta i smartphona. Roboti su opremljeni audio, vizualnim i motoričkim senzorima te su polaznici samo zadavali zadatke koje će roboti izvoditi učeći pritom osnovne koncepte programiranja, mehatronike i robotike.

Treća dimenzija – cilj radionice bio je upoznati sudionike s osnovama rada 3D printera te im pokazati njegovu primjenjivost u svakodnevnom životu. Sudionici su naučili sve korake koji su potrebni prilikom korištenja 3D printera, imali su priliku sami dizajnirati predmete koje žele isprintati ( u posebnom softwareu za dizajn predmeta u tri dimenzije) te su prolazili cijeli proces i tajne iza 3D printanja.

Ja, mali Indiana Jones – tijekom radionice polaznici su bili upoznati s metodama rješavanja logičkih zadataka prilikom rješavanja nekih istraživateljskih problema koji kroiste matematiku uz neke konkretne primjere iz stvarnog života. Također, bili su upoznati i s kriptografijom te metodama šifriranja i otkrivanjem metoda za razbijanje šifriranih sustava čime se sudionicima dala mogućnost da osjete snagu matematike u primjeni.

Čime se bavi forenzičar? – kroz radionicu sudionici su se upoznali sa znanstvenom pozadinom različitih metoda koje se koriste u forenzici te su naučene metode primijenili u rješavanju insceniranih slučajeva u kojima su morali pronaći „zločinca“ i prepoznati i analizirati sve tragove na „mjestu zločina“

Ljetna škola za glodavce - Grupa se upoznala s mišem kao laboratorijskom životinjom. Sudionici su proučavali dominacijska hijerarhija miševa, traženje hrane, korištenje okoliša i sl. Osim toga proučavali su da li se miševe može naučiti izvoditi niz zadataka pomoću operantnog uvjetovanja.

Fizika prirodnih katastrofa - Mladi su kroz radionicu upoznali fiziku iza niza razornih prirodnih pojava. Izradili su vlastiti seizmometar i proučavali kako potresi utječu na nastanak tsunamija. Na bazi toga napravili su i sustav za simuliranje tsunamija. Osim toga proučavali su i nastanak tornada i udare meteora i njihov utjecaj na život na zemlji.

Biotweaking - Polaznici su naučiti kako izraditi vlastiti kućni laboratorij za biološko eksperimentiranje i kako ga koristiti za hakiranje i poboljšavanje živih organizama. Bavili su se raznim aspektima biotweakinga i biohakiranja; od igranja s mikrobima, preko uradi-sam elektroničkih instrumenata i opreme, pa sve do eksperimentiranja s DNA i bioelektronikom.

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 448 guests and no members online