O klincima i klincezama

Sve ima svoje vrijeme. Roditelj ste. Onda vjerojatno znate da djeca prihvaćaju savjete, zabrane, upute, kritike pa gotovo bez prigovora do dobi od deset, jedanaest godina. Dotad ste im trebali reći, objasniti ili zabraniti sve što ste smatrali potrebnim. Nakon te dobi to ide znatno teže. Puno teže. Ako je vaše dijete odraslo, nemojte ga sad neprestano preodgajati, pa čak ni onda kada ste nezadovoljni njime. Ono je rezultat vaših dobrih i loših postupaka, utjecaja sredine i samoodgoja, ali i rezultat utjecaja nama nepoznatih sila koje nas možda zbunjuju i plaše, ali moramo prihvatiti njihovo postojanje. Sve u svoje vrijeme, kaže se. Prihvatimo i volimo svoju "drukčiju" djecu nesebičnom ljubavlju. Ljubavlju koja mnogo daje, a malo traži za sebe. Jer oni sami utiru svoj životni put, pa čak i onda ako nije onakav kakav bismo im mi izabrali ...

djeca

Izvor: Najklinci.hr
Priredio: M.B.

Obitelj je prva društvena sredina u koju dijete ulazi i prema tome u njoj ono čini prve korake u život. Edukativna funkcija obitelji jedna je od najstarijih i najznačajnijih funkcija i kao takva ostaje i onda kada neke zadaće prijeđu na društvo.

Obitelj je prenositelj tradicije i i skustva, izvor znanja kulture i odgoja, obitelj ima nezamjenjljiv utjecaj na normalan razvoj dijeteta. Obitelj je doista stup društva. I to nije samo fraza.

U životu uvijek ima više izbora. Uvijek se može postupiti drugačije. Kad je roditelj u pitanju nekad spoznaja da se moglo drugačije dolazi prekasno. U životu se može naučiti sve, ali dobar roditelj mora biti prvo sretan roditelj. A kako uz to biti i uspješan? Kao roditelj.


Kako biti uspješan roditelj?

Uspješan roditelj je dosljedan. On zna djetetu odrediti jasne granice. Brojni roditelji odustaju od svojih zahtjeva, jer njihovo provođenje traži više energije i vremena nego što su oni spremni dati. Dijeca, ti mali genijalci, postupno shvaćaju da se ne moraju pridržavati roditeljskih zahtjeva, jer ih se ne pridržavaju ni sami roditelji.

Ako se ni sami ne pridržavamo granica koje smo odredili zašto da ih se pridržava naše dijete?

Razmislimo dobro jesu li naši zahtjevi vrijedni truda, jesmo li u njihovo provođenje spremni uložiti potrebnu energiju. Ne treba ih izricati olako! Kad dobro razmislimo i sigurni smo da su ispravni, vrijedni napora  i nužni, onda ih moramo provesti.

Doista je teško, a pogotovo danas, biti  "uspješan" roditelj. No zato je ništa lakše "upropastiti" svoje dijete!


Kako upropastiti svoje dijete?

roditeljKad izgovori neku ružnu riječ, prostotu ili psovku, nasmijte mu se od srca, pa će vaše dijete povjerovati da je veoma zabavno i koristiti to u svakoj prilici. Ako mu ispunite svaku želju odgajate ga u uvjerenju da se sav svijet okreće oko njega. Pa zar se ne okreće?

Nemojte mu govoriti o moralu; ovo valja ovo ne valja, ovo smiješ učiniti ono ne smiješ... Ne govorite mu o dužnostima i obavezama prema prijateljima, društvu, školi, crkvi... Zašto bi malog genijalca/alku gnjavili s time? Što će mu to u životu? Kakve škole, edkukacija, kakvi bakrači?! U kasnom pubertetu učlanit će se u stranku na vlasti i osigurati sve što mu treba!

Uvijek pospremite za njim i oslobodite ga svake obaveze. Sada će mamica pospremiti, sutra će tatica, a kad budeš veeeelik onda ćeš to činiti sam. Ma stvarno?

Svađajte se dragi roditelji stalno pred vašim djetetom pa se mali pokemon neće začuditi kad se bilo što dogodi u obitelji. Zašto skrivati da tko se svađa taj se i voli?

Dajte vašem nasljedniku novac kad ga god zatraži i neka ga troši kako god hoće. Kad ste se vi patili, neka se vaše dijete ne pati!

Ispunite mu svaku želju kad se radi o jelu i piću. Neka pije litre Coca-cole! Neka igra igrice po cili dan! Playstation 2, 3,4. Sve mu kupite! I te patike! Da, te! Što ih ima Mate i pola razreda... Da ne kaže susjed da se nema, da fali tičjeg mlijeka. Eee.. da ja tako bilo kad san ja bija mlad...

Uvijek budite na njegovoj strani kad ga neko kritizira: nastavnik, profesor, susjed... Jer, za miloga, vaš anđeo ne može biti u krivu... Pa naravno da je uvijek netko drugi kriv! Di će moj mali bit kriv? Kako on može falit? Zgrješit? Ma ne bi on ni mrava zgazija... A ti, lažljivče jedan, sad ću ti ja pokazat... &#@$x

Kad upadne u kakvu nepriliku, kad se opet potuče u školi ili napravi kakvu goru monadu, ukrade mobitel ili bez pitanja posudi štogod šarenih listiša iz maminog ili nečijeg novčanika, recite da ste vi krivi i tako ćete ga osloboditi svake odgovornosti.

Zašto bi, pobogu, morali znati gdje obično izlazi, s kim se druži, tko su mu prijatelji, što ga muči, ima li problema, kako uči,...

Ako učinite 80% od navedenog budite zadovoljni dragi roditelji, postigli ste svoj cilj: upropastili ste svoje dijete.

Povezani članci

Who's Online

We have 91 guests and no members online