O obrani javnih dobara

zidPredavanjem norveškog sindikalista Asbjørna Wahla o usponu i padu socijalne države u četvrtak je u Goethe Institutu u Zagrebu počela  međunarodna konferencija "Ekonomija kriznog kapitalizma i ekologija zajedničkih dobara", koja u organizaciji Multimedijalnog instituta, Centra za radničke studije, udruge Pravo na grad i Heinrich Böll Stiftung Hrvatska, u Zagreb dovodi niz sindikalista, ekonomista, pravnika, ekologa, aktivista za prostornu pravdu, za javnu vodoopskrbu, za javno zdravstvo i za digitalna dobra. Konferencija će krenuti od analize geneze i trenutnog stanja krize, njenih posljedica po sferu rada, po javni sektor i netržišna dobra ovog ili onog tipa ..

EKONOMIJA KRIZNOG KAPITALIZMA I EKOLOGIJA ZAJEDNIČKIH DOBARA

Kako rekomunalizirati privatizirana dobra

Izvor: H-Alter

Cilj je raspraviti o smjerovima političkog djelovanja i novim političkim kategorijama koje bi omogućile sindikatima, društvenim pokretima i političkim akterima da zaustave paralizu koju nameće trenutna dominantna interpretacija krize kao krize javne rastrošnosti i neodrživosti socijalne države, kažu organizatori.

Poseban naglasak pritom će biti na razmatranjima kako postojeći društveni pokreti u vidu aktivističkih i građanskih grupa mogu nastaviti djelovati s onu stranu neposrednog povoda i prostora u kojem se javljaju. I, kao drugo, kako se mogu zagovarati i provesti u djelo procesi vraćanja u javne ruke - tzv. rekomunalizacije - privatiziranih dobara".

U radu konferencije između ostalih sudjelovat će osnivač Fondacije za peer-to-peer alternative Michel Bauwens, sveučilišni profesor prava Ugo Mattei, urednica je znanstvenog časopisa Work Organization, Labour and Globalization Ursula Huws, predstavnici Pulske grupe, Prava na grad i mnogi drugi..

Program, informacije o predavačima i niz prevedenih tekstova pogledajte ovdje.


EKONOMIJA KRIZNOG KAPITALIZMA I EKOLOGIJA ZAJEDNIČKIH DOBARA

Nakon sinoćnjeg predavanja norveškog sindikalista Asbjørna Wahla o usponu i padu socijalne države kojim je otvorena međunarodna konferencija "Ekonomija kriznog kapitalizma i ekologija zajedničkih dobara" program se nastavlja u petak u 11 sati panelom o problematici vraćanja privatiziranih dobara u javne ruke i uloge sindikata u obrani javnih dobara.

Odmah u 13 sati se nadovezuje sesija koja će kritički analizirati posljedice procesa prethodnih privatizacije, komercijalizacije i privatno-javna partnerstva. U popodnevnom terminu od 17 sati akteri ovdašnjih borbi za javni prostor i prostorna dobra govorit će što je sljedeće u njihovim planovima za djelovanje i što sve čini širu perspektivu prostorne pravde. 

Navečer od 19 sati poslušajte talijanskog autonomističkog povjesničara Massima de Angelisa koji će održati predavanje na temu "Crisis of capitalist relations and the need for a Plan C". 

Sav današnji program konferencije koju organiziraju Multimedijalni institut, Centar za radničke studije, Pravo na grad i Heinrich Böll Stiftung Hrvatska održava se u Goethe Institutu (Vukovarska 64, Zagreb), a ulaz je slobodan.

Cijeli program konferencije pogledajte ovdje.

Povezani članci

Who's Online

We have 300 guests and no members online