Visoko obrazovanje: Kao da će svi biti znanstvenici

Goran RadmanMali je broj visokoobrazovanih sposoban pokrenuti vlastite poslove, objašnjava Goran Radman, dekan veleučilišta VERN u intervjuu magazinu Banka. Govoreći o greškama u obrazovnom sustavu navodi kako je najveći problem činjenica da su visokoobrazovani u Hrvatskoj slabo samozapošljivi, odnosno da ih je mali broj sposobno pokretati vlastite poslove. "Školuje ih se kao da će svi biti znanstvenici, a ne poduzetnici i radnici", kaže Radman. Poslodavce će obrazovani radnici zanimati u onoj mjeri u kojoj i sami budu na tržište rada donosili odgovarajuću poduzetničku energiju, entuzijazam i spremnost na rizik, a ne samo čekali ponudu za posao "iz snova" ...

VISOKO OBRAZOVANJE

Piše: Tihomir Dokonal / Banka magazin
Izvor: Banka magazin
 
Na pitanje je li problem u nedostatku prakse, odnosno konkretnog dodira s poslovnim okruženjem Goran Radman odgovara potvrdno.
 
"Obrazovanje za radnu praksu možemo shvatiti po dva osnova. Prvi je da studenti tijekom školovanja razumiju kontekst budućeg radnog okruženja te da se pripremaju kako bi se aktivno u njega uključili. Drugi je pitanje stvarnog uključivanja obrazovnih ustanova u rješavanje problema gospodarske prakse, koja vapi za znanstvenim, stručnim i istraživačkim kontribucijama.
 
Znanstveno-istraživačko obrazovanje silno je važno za razvojni potencijal društva, ali je stručno akademsko obrazovanje za tražena zvanja i zanimanja u gospodarstvu također jako potrebno", zaključuje dekan VERN-a.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online