Lov u mutnome

U zemlji koja je nepobitno u dubokoj krizi, te je primorana spašavati se zadiranjem u plaće i mirovine, ima uvijek onih koji joj nude "hrvatski san" u obliku megalomanskih građevinskih projekata bez financijskog pokrića. Mediji pak nasjedaju tim prodavačima magle, projekte kojih prezentiraju kao da zaslužuju velika priznanja. A njihove idejne tvorce lansiraju u gospodarsku orbitu poput estradnih zvijezda. Jer su njihovi projekti glamurozni i kao takvi će preporoditi Hrvatsku (!), ili bar poneku njezinu regiju, uglavnom onu obalnu. Hrvatski obalni prostor nije poligon za iživljavanje "poduzetnika" koji bez investicijskog pokrića kao "hrvatski san" nude megalomanske građevinske projekte, računajući k tome da će u tu prostornu agresiju uvući i državu ...


URBOCIDI
 
Lov u mutnome

 
Hrvatski obalni prostor nije poligon za iživljavanje "poduzetnika" koji bez investicijskog pokrića kao "hrvatski san" nude megalomanske građevinske projekte, računajući k tome da će u tu prostornu agresiju uvući i državu
 

Piše: Vesna Kusin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Tko to Hrvatskoj stalno iznova nudi neki novi "hrvatski san"? Pa da bar nađe neki novi slogan! Jer i ptice na krovu već znaju da to ne prolazi. Čak ni onda kada je "hrvatski san" nekima fokusiran na minimalnu egzistenciju. Mnogima je san preživjeti, dobiti radno mjesto, pa i plaću za odrađeni posao, svladati opaku bolest…

Ali u zemlji koja je nepobitno u dubokoj krizi, te je primorana spašavati se zadiranjem u plaće i mirovine, ima uvijek onih koji joj nude "hrvatski san" u obliku megalomanskih građevinskih projekata bez financijskog pokrića.
 
Mediji pak nasjedaju tim prodavačima magle, projekte kojih prezentiraju kao da zaslužuju velika priznanja. A njihove idejne tvorce lansiraju u gospodarsku orbitu poput estradnih zvijezda. Jer su njihovi projekti glamurozni i kao takvi će preporoditi Hrvatsku (!), ili bar poneku njezinu regiju, uglavnom onu obalnu.
 
Jednom je takvom opsjenaru ovih dana ipak netko rezolutno rekao - NE!
 
Dubrovačko-neretvanska županija neće dopustiti gradnju novoga grada u uvali Sestrice u Dubrovačkom primorju, gdje je tvrtka "Profectus" namjeravala ostvariti projekt "Hrvatski san", gradnjom turističkoga naselja kapaciteta 6500 kreveta, marine s 400 vezova i s neizbježnim golf igralištem.
 
Ta odluka, koju je obznanio župan Nikola Dobroslavić, rezultat je pomne rasprave predstavnika Općina Dubrovačko primorje i Ston, Sveučilišta u Dubrovniku, Društva arhitekata Dubrovnik, članova Savjeta za prostorno uređenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te izrađivača ekspertize gospodarskog razvoja Županije.

Zaključeno je da je riječ o megalomanskome projektu koji bi bitno promijenio demografsku strukturu Dubrovačkog primorja, na što ni stanovnici ni Županija ne pristaju
 
 
No, taj bi projekt promijenio i sliku Dubrovačkoga primorja. Zagadio bi ga, unatoč tome što je upakiran s mašnicom u lažnu sliku "hrvatskog sna".
 
Ista tvrtka, odnosno "poduzetnik" koji je vodi, pod istim je nazivom "Hrvatski san", prije četiri godine nudila projekt kojim bi Čiovo, pred Trogirom, pretvorio ni manje ni više nego u hrvatski Manhattan.
 
Na koji način? Tražeći da se Čiovo proglasi područjem od posebnog državnog interesa, da se taj projekt proglasi nacionalnim interesom, da se osigura javno-privatno partnerstvo u otkupu zemljišta i gradnji infrastrukture, da se taj prostor proglasi slobodnom zonom i, naravno, da mu se zajamče porezne olakšice. Još je samo trebalo naći investitora koji će se uhvatiti na taj mamac.

Ali to nije uspjelo tom inicijatoru koji sada tvrdi da će na Šolti izgraditi prvi rotirajući hotel u Europi koji će biti dio ljetovališta kojeg će on podići između Nečujma i Rogača.

Nečujam
Jedan od Ajme! primjera naših "developera"


Projekt mu je već, navodno, izradio britanski arhitekt Richard Hywel Evans. Samo još da nađe investitore! I eto ti "hrvatskog sna"! Sačuvaj nas, Bože, takvih snova.
 
Hoće li Splitsko-dalmatinska županija poput Dubrovačko-neretvanske reći svoje odlučno ne takvim nebuloznim projektima kojima je jedini cilj graditeljski zagaditi i uništiti još koliko toliko sačuvanu hrvatsku obalu?
 
Čiji je pak to san? Hrvatski zasigurno nije.
 
Valjalo bi zapravo ispitati za koga rade takvi poduzetnici bez vlastita investicijskog kapitala, koji se žele okoristiti ne samo hrvatskim dragocjenim prostorom, nego i povlasticama (porezne olakšice, infrastruktura i ostalo), što ustvari jasno ukazuje na njihov lov u mutnome.
 
Takve "dobročinitelje" koji pokušavaju počiniti građevinsku agresiju na hrvatski prostor i baštinu treba u startu onemogućiti u njihovu djelovanju.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 314 guests and no members online