Bujas objasnio Liniću što misli o povećanju minimalne plaće

Hrvoje BujasHrvoje Bujas, suosnivač Crnog jajeta i tražilice GoHome te član udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx na svoj se profilu na društvenoj mreži Facebook osvrnuo se na trenutnu polemiku oko minimalnih plaća, piše Poslovni dnevnik. "Minimalna plaća, tj. njeno povećanje je najmanji problem i klasično Linićevo zamagljivanje", piše Bujas ...

CRNO JAJE - LINIĆ GO HOME!

Nije problem poslodavcima platiti plaću, no problem je nezasitnost državnog aparata i konstantno poskupljenje istog

Piše: Hrvoje Bujas

"Minimalna plaća, tj. njeno povećanje je najmanji problem i klasično Linićevo zamagljivanje. Uostalom mi ( kao društvo ) ne smijemo težiti k tome da radimo za minimalac, a intencija s uslužnim djelatnostima, prvenstveno mislim na turizam i trgovinu, koje se forsira - to jest. Zato i tvrdim da softverska industrija ima potencijala zapošljavanja i kvalitetnog plaćanja, daleko iznad prosjeka ( naravno, ne ona sama i jedina, već kao dio društva znanja).

Nadalje, problem nije u netto iznosu plaće, već u nebulozno velikim nametima koji stvaraju finalan trošak poslodavcu i radniku, a sastoji se od brutto iznosa i još luđeg dodatka  poreza na istu koju plaća poslodavac) na navedeni brutto iznos, koji tvori tzv. brutto 2 iznos, pa naprimjer ako je vaša brutto 2 plaća 8200 kn, netto iznos koji dobijete na račun nakon što se namiri država ( manjim dijelom grad/općina ) sa svim svojim nametima, porezima i prirezima je 5000 kn! Ukoliko je vaša netto plaća npr. 7000 kn, brutto2 je 12300 kn ( radi se o Zagrebu ).

Taj sustav je nadograđen iz socijalističke ostavštine, te se radi o jasnom pljačkanju vlastitih građana gdje nameti praktički tvore 40% plaće, ukoliko je netto iznos manji, taj je udio nameta manji, isto tako je veći ukoliko je iznos netto veći.

Nakon sto vam država uzme navedenih 40%, na svaku kupnju vam uzme PDV, stalno (a s obzirom na to da su monopolisti mogu ) povećavaju troškove struje,vode, komunalija....plus dodatni porezi, a sad se želi oporezovati i nekretnine na godišnjoj bazi... Ne samo pri transakciji.

Taj trošak države iz godine u godinu raste ( pa samo u zadnjih 15 godina birokracija se povećala 10-tak puta ) ne vidi se kraj, a Linić i ekipa će dodatno poskupjeti i povećati sve što se povećati da, jer njihov mentalni sklop je baziran na jakoj implementaciji države u svakodnevni život, te očuvanje vlasti i moći politokracije.

Ulaskom u EU troškovi se dodatno povećavaju, te će time dodatno rasti nameti i porezi.

Da rezimiram, nije problem poslodavcima platiti plaću, dapače daj Bože da je ona što veća, to znači da je udio radnika u stvaranju novih vrijednosti u tvrtki bio veći, no problem je nezasitnost državnog aparata i konstantno poskupljenje istog.

Smanjenje upliva države tj. smanjenje troškova (manja birokracija, manje općina i gradova, reforma zdravstvenog i mirovinskog sustava, ukidanje hrpe bespotrebnih i sumnjivih poticaja...) bi dovelo do manje presije s porezima, te bi u tom slučaju mogle narasti netto plaće, samim time i osobna potrošnja, te bi se zarolao krug razvoja...

Liniću je to visoka matematika, u kumrovečkoj školi se to nije učilo, poduzetnici su buržuji i neprijatelji društva, potrošnja je štetna...

Op.p. Naravno da kao i što imate lopovske političare, imate kvazipoduzetnike, tj. one koji samo nazivaju poduzetnicima no klasični su lopovi, i to je posao za sudove...

Nažalost, one iste neefikasne koji nisu u stanju održati ročište i donijeti odluku u razumnom roku."

Povezani članci

Who's Online

We have 176 guests and one member online

  • admin