Poduzetništvo za deset kuna

gordan marasObrti i male tvrtke u Hrvatskoj, poput starih kavana već godinama polako umiru. Recesija je napravvila pravi pomor među njima. U četiri krizne godine ugašeno je oko 15 tisuća obrta i deseci tisuća malih tvrtki. Istodobno su obrti, male i srednje tvrtke najefikasniji lijek za suzbijanje i iskorjenjivanje nezaposlenosti. Zato je nužno sve učiniti kako bi opstali postojeći obrti i male tvrtke, ali i omogućiti što jednostavnije i jeftinije osnivanje novih. Jer, samozapošljavanje mora i u Hrvatskoj postati normalna pojava, a ne izuzetak kojemu se priklanjaju samo oni stjerani u kut i nemaju se kamo drugdje okrenuti ili oni koji su ludo hrabri ili, pak, oni s dobrim obiteljskim ili nekim drugim zaleđem ...

SAMOZAPOŠLJAVANJE

Poduzetništvo za deset kuna

Piše: Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta
Izvor:
Jutarnji List

Već ove jeseni poduzetnici-početnici koji imaju ideju kako se samozaposliti moći će s deset kuna temeljnog kapitala u nekoliko dana osnovati jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću i početi se baviti poduzetništvom i obrtništvom. Umjesto da poduzetničku sreću traže na ilegalnom crnom tržištu, dobit će priliku iskušati svoje poduzetničke sposobnosti na legalan i jednostavan način.

Bit će to njihov "uvod u poduzetništvo" s jedinom krupnijom zakonskom obvezom da četvrtinu svoje godišnje dobiti unesu u rezervu svoje male tvrtke ili obrta. Kad u toj rezervi prikupe zakonom propisana sredstva postaju uobičajeni obrti ili trgovačka društva.

gordan maras

Dosad se poduzetnicima - početnicima uglavnom sugeriralo da im je bolje u poduzetničke vode uploviti osnivanjem obrta jer im je to bilo jednostavnije i jeftinije od osnivanja trgovačkog društva, odnosno svoje male tvrtke.

Kriza je, međutim, do kraja razgolitila najbolniju točku obrta. Sudska praksa je obrtnicima nametnula da za poslovanje svojih obrta odgovaraju svom svojom imovinom, za razliku od trgovačkih društava koja za poslovanje odgovaraju svojim temeljnim kapitalom koji najmanje može iznositi 20 tisuća kuna.

I obrtnici će ubuduće za poslovanje odgovarati samo onim dijelom imovine koji su unijeli u vlasništvo obrta kako bi bili izjednačeni s vlasnicima trgovačkih društava i kako bi se oslobodili straga od gubitka cjelokupne svoje imovine kad ne mogu podmiriti svoje obveze, medu kojima su često neplaćeni porezi i doprinosi.

Mnogi među njima su vjerojatno i zbog toga na sve načine nastojali, blago rečeno, nezakonito zaobići njihovo plaćanje. Pogotovo ako istodobno nisu mogli u razumnom roku naplatiti svoja potraživanja, i to često i od države i njezinih poduzeća.

Suzbijanje "kulture neplaćanja", koja hara hrvatskim gospodarstvom, zato će biti jedan od krupnijih Vladinih doprinosa razvoju obrtništva i poduzetništva.

Uvjet za to neće biti samo jasno definiranje rokova i procedura plaćanja novim Zakonom o financijskom poslovanju te zakonski dosljedniji rad poreznika, nego i fiskalno rasterećenje obrtnika i poreznika koje je počelo kod usvajanja ovogodišnjeg proračuna, a nastavit će se i sljedećih proračunskih godina.

Jer, kad se poduzetnici i obrtnici uvjere da prije svega rade za sebe i svoje obitelji, a tek usput i za državu, i u Hrvatskoj će obrti i male i srednje tvrtke prestati polako umirati, a i kad umiru i propadaju, još brže će ih nadomještati nove tvrtke i obrti s uspješnijim poduzetničkim idejama i projektima.

Povezani članci

Who's Online

We have 230 guests and no members online