EU omogućio besplatne konzultantske usluge za male hrvatske poduzetnike

poduzetništvoKvalitetne besplatne konzultantske usluge dobilo je u proteklih dvadeset mjeseci 200 malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj u sklopu europskog projekta povećanja regionalne konkurentnosti, istaknuto je danas na svečanosti završetka projekta "Promocija i pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu" (SMEPASS). Taj su projekt u sklopu IPA programa za podizanje regionalne konkurentnosti financirali Europska unija i hrvatska Vlada s 2,78 milijuna eura, a provelo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Odabranim tvrtkama iz svih krajeva Hrvatske je kroz projekt omogućeno besplatno korištenje visokokvalitenih usluga 70 poslovnih savjetnika iz područja marketinga, razvoja proizvoda i poboljšanja kvalitete ...

EU omogućio besplatne konzultantske usluge za male hrvatske poduzetnike

Izvor: Hina

Projekt je pokrenut u prosincu 2010. godine kako bi ojačao konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj kroz promociju i pružanje savjetovavnih usluga poduzetnicima.

Odabranim tvrtkama iz svih krajeva Hrvatske je kroz projekt omogućeno besplatno korištenje visokokvalitenih usluga 70 poslovnih savjetnika iz područja marketinga, razvoja proizvoda i poboljšanja kvalitete.

"Trenutno se usluge savjetovanja u Hrvatskoj vrlo rijetko koriste, iako su izuzetno potrebne da bi se povećala konkurentnost", istaknuo je Matthais Halder, voditelj projektnog tima.

Projekt je, dodaje, za mnoge tvrtke bio prvo iskustvo korištenja konzultantskih usluga i značio promjenu njihova pogleda na poslovanje. Predstavnici tvrtki pozitivno su ocijenili iskustva sudjelovanja u projektu te se složili da bi se trebalo nastaviti s njegovim provođenjem.

"Da nije bilo projekta SMEPASS vjerojatno nikad ne bismo koristili usluge vanjskog konzultanta. Prije smo vjerovali da znamo sve što trebamo znati o svom poslu i tržištu, no sada smo svjesni vrijednosti objektivnog pogleda profesionalca", kazao je Danijel Tušak, direktor tvrtke Tušak koja je sudjelovala u projektu.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ističe da je projekt pomogao tvrtkama i da se pripreme za efikasnije korištenje sredstava iz EU-a.

"Dosadašnju razinu od 37 posto iskorištenosti sredstava koja su nam bila na raspolaganju iz europskih fondova moramo u idućem razdoblju značajno podići, najmanje udvostručiti, jer za godinu dana ćemo iz europskih fondova moći povući 100 milijan eura za poduzetništvo", naglasio je Maras.

Što se veći broj hrvatskih poduzetnika osposobi za konkurentno poslovanje na zahtjevnom europskom tržištu to će se uspješnije hrvatsko gospodarstvo oporaviti i nastaviti rasti, poručio je.

Povezani članci

Who's Online

We have 381 guests and no members online