Kongres obiteljskih i malih hotela (i onih koji to žele postati)

Konkurentnost i perspektive malog hotelijerstva u Hrvatskoj, nacionalne potpore i mogućnosti financiranja, brendiranje i financiranje malog poduzetništva u turizmu – samo su neke od tema prvog Kongresa obiteljskih i malih hotela i onih koji to žele postati, koji se u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela odražava 10.12. u hotelu Westin u Zagrebu. Posebni i prepoznatljivi, s individualnim pristupom svakom gostu i 24-satnom uslugom – tako bi se mogli opisati obiteljski i mali hoteli, nositelji novog trenda u hrvatskom turizmu. Do prije petnaestak godina jedva da su bili prisutni na tržištu, dok danas njihova gospodarska važnost nije nezanemariva, s obzirom na to da njihov broj svakodnevno raste..

Izvor: OMH.hr

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela u vrijeme osnutka 2004. u Splitu je imala svega 30 članova, dok ih danas ima četiri puta više. Za razliku od Hrvatske, u razvijenim turističkim zemljama obiteljski i mali hoteli nisu novost. Hrvatska se razvojem obiteljskog hotelijerstva laganim korakom približava Italiji, Francuskoj, Austriji i Grčkoj te otkriva ono što te zemlje razvijaju već desetljećima.

Unatoč tome, obiteljski i mali hoteli u Hrvatskoj kvalitetom, sadržajima i ponudom već su i premašili konkurenciju, iako u ukupnim hotelskim kapacitetima čine svega deset posto, dok u spomenutim zemljama dosežu magičnu brojku od 80 posto. Drugim riječima, Hrvatska danas broji oko 400 malih obiteljskih hotela, dok ih Italija ima 23 tisuće, a Grčka i Austrija po 10 tisuća.

Kongres obiteljskih i malih hotela (i onih koji to žele postati)

- "Investicija u male obiteljske hotele čini temelj održivog razvoja hrvatskog turizma. Istraživanja turističkog tržišta odavno su pokazala da je ekonomija malih hotela konkurentna. S druge strane upravo se na primjeru malih hotela afirmira autohtono i autentično, promovira se vlastita kultura, a što je najvažnije, u turističkom proizvodu sudjeluje lokalno stanovništvo. Za razliku od velikih hotela, male hotele karakterizira elastičnost i brzina prilagođavanja promjenama na turističkom tržištu te veća profitabilnost. U razvoju turizma u Hrvatskoj mali hoteli postali su pokretači i nositelji promjene i unaprjeđenja cjelokupne hotelske industrije" - ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Pokrovitelji prvog Kongresa obiteljskih i malih hotela su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, a organizacijski partner Hrvatska udruga poslodavaca.