Skupština omiškog ogranka hrvatskih domobrana

U prepunoj kongresnoj dvorani hotela "Plaža" u Omišu okupili su se članovi omiškog ogranka Udruge ratnih veterana Drugog Svjetskog rata - Hrvatski Domobran. Izvještaj o radu podnio je predsjednik udruge domobrana Ante Klarić, a kako je Skupština bila reizborna u novi izvršni odbor udruge izabrani su: Ante Klarić (predsjednik), Vjeko Vuković, Stipe Brstilo, Miro Burić, Ivica Šarić, Tome Ugrin i Anđelko Kolovrat (članovi). Na skupštini su zaslužnim članovima dodijeljena spomen odličja i priznanja ...

OMIŠ 

Osvrt na Skupštinu omiškog ogranka hrvatskih domobrana

Tekst i slike: Davor Grgat

- "Obljetnice, svečane sjednice kao i spomendani u sebi nose iste poruke. U ovom našem slučaju to su trenuci sjećanja na sve hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neobvisnost jedine nam Hrvatske. Ipak, ne blijede sjećanja na I. i II. Domovinski rat, t.j. tužna razdobčlje 1941-45.i 1991-95. i na nebrojena hrvatska grobišta. Pobrojat ću samo najkrvavija počev od Bleiburga, Maclja, Jazovke ili Orsule, Dakse, Jakljana i Vranine, a odnedavno i Vukovara, Ovčare, Škabrnje, Dubrovnika. Sve su to njemi svjedoci patnje i stradanja kroz koju su prolazili znani i neznani Hrvati.

Ne bih rekao kako je samo riječ o zlosretnoj sudbini jedne ili više generacija. Tu je nešto više i bolnije. Jer kako nekome objasniti da se ni dan danas ne može i ne smije obilježiti grob, nema se gdje položiti cvijeće, nema nikakvog nadgrobnog kamena, natpisa, spomenika, a već smo skoro četvrt stoljeća  u svojoj državi, neovisnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Kao da se ništa nije promijenilo. Sve je još obavijeno zavjetom komnunističke šutnje, a mnogi izravni sudionici i počinitelji zločina, i danas su na slobodi.

Zato je lijepo danas biti u društvu dragog prijatelja i patnika, domoljuba i domobrana Ante Klarića, lijepo je biti ovdje u Omišu, gradu prijatelja Dubrovnika, jer kad nam je bilo najteže, došli ste bez po rijeći, došli su hrabri omiški sinovi braniti i obraniti hrvatski jug. Hvala Vam!“


Bile su riječi Željka Kulušića, predsjednika ogranka HD Dubrovnik, koji je pozdravljen dugotrajnim aplauzom.

Skupština omiškog ogranka udruge Hrvatski domobran

Skupština je bila prilika da se desetorici zaslužnih članova udruge dodijeli spomen odličje "Vjerni hrvatski sinovi", a 22 člana su dobila  spomen odličje "Sjećanje na Bleiburg – Hrvatski trolist“, a desetorica članova su primili spomen odličje "Hrvatski domoljub", među kojima su priznanja dobili i Zlatko Ževrnja – župan, Luka Brčić - dožupan, te brojni načelnici, svećenici i uglednici. Priznanja su im uručili Ante KlarićNikola Matičić.  
            
- "Štovana gospodo, danas kada imamo svoju Hrvatsku za koju je ginula hrvatska mladost od 1991. do 1995. godine, a isto tako su ginuli za Hrvatsku i njihovi očevi i djedovi od 1941. do 1945. god. U Domovinskom ratu  na području Hvatske i Bosne i Hercegovine poginulo je 23.000, a u II. Svjetskom ratu od 1941.do 1945. god. poginulo je 500.000 hrvatskih vonika i civila, ili 25 puta više..." - rekao je u svom opširnom izvješću o radu za proteklo razdoblje predsjednik udruge Ante Klarić.

Omiškom sKupu su prisutvovali Nikola Matičić, predsjednik Središnjice udruge "Hrvatski domobran" Zagreb, dr. Ivo Baučić, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana, Željko Kulišić, HD Dubrovnik, Damir Gabrić, savjetnik župana SDŽ, Zvonimir Nikolić, HD Metković, Radoslav Zaladić, izaslanik saborskog zastupnika Ante Babića, Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša, Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat..

Skupštini su nazočili i brojni istaknuti pojedinci i predstavnici brojnih udruga, među kojima Stipe Krstić, predsjednik Hrvatskog Domobrana Zadar; Petar Tomaš, predsjednk Domovinske vojske Splita; Ivan Patrlja, predsjednik Domovinske vojske - podružnice Imotski; Gordana Krstić, predsjednicu Udruge majke poginulih branitelja Domovinskog rata iz Omiša te  načelnike općina Dugi Rat, Zadvarje, Šestanovac, Lovreć kao i domaćina Petra Pivčevića, predsjednika Gradskog vijeća Omiša.  

Iz izvješća, a i bogate i raznovrsne diskusije, da se zaključiti kako je dogovoreno s načelnikom općine Zadvarje Brankom Krnićem da se napravi spomen kosturnica za 27 Domobrana, koji počivaju na brdu blizu groblja.

Književnik Božo Vukušić istražio je prošlost hvatskih vojnika u II. svjetskom ratu i ustanovio da ih je u Šestanovcu bilo 180, a načelnik općne Pave Čikeš planira sve to ovjekovječiti na Dan općine Šestanovac, 12. svibnja.  

U Imotskoj krajini je bilo pak 4000 poginulih hrvatskih vojnika, pa je to prilika da omiški domobrani ponude svoju pomoć u rješavanju problema imotskih kolega – rečeno je na skupštini omiškog Domobrana, koja je ubraja među istaknutije u našoj Republici.

Spomen odličje Hrvatski vjerni sinovi – Hrvatski domoljub i spomen na Bleiburg  uručit će se naknadno  dr Nedijku Mihanoviću,  kao i prof. Ivanu Škaričiću, bivšem gradnačelniku Omiša, (koji radi spriječenosti nisu nazočili Skupštini).

Odličja su primili i dr Ante Nosić, član poglavarstva Splitsko-Dalmatinske županije te Frane Grančić, direktor  Auto-poduzeća "Imotski", mons. Ivan Banić i don Ljubo Bodrožić, župnici Grada Omiša, kao i don Ante Klarć, koji kao 80-godišnjak služi i dan danas hrvatskom narodu u Oklandu – Novi Zeland.

Spomen odličja su primili: Gojko Banić, Mate Bošnjak, Stipe Gunjača, Ante Klarić, Ivan Lozić, Marin Midoljević, Ivan Miljak, Dragutin Rogošić i Jozo Terzić.

Posmrtno su odlikovani: Tome Burić, Jozo Miljak, Miran Mimica, Ivan Mladn, Krunoslav Mustapić, Mario Pešić, Marin Rakuljić, Jure Šarić, Stipe Tokić i Josip Žulić.

Povezani članci

Who's Online

We have 222 guests and no members online