Zanimljivosti..

Obljetnice: Prije 110 godina osnovana je prva esperantska udruga u RH

Posljednjeg vikenda mjeseca rujna 2017. godine članovi Esperanto društva Rijeka proslavili su rođendan društva. Toga dana prije 110 godina osnovana je prva esperantska udruga na tlu današnje Republike Hrvatske. "Na taj dan kojega se sada sjećamo 37 riječkih poslovnih ljudi osnovalo je "Adriatika Esperantista-Ligo" čiji je cilj bio organizirati, u jadranskom okružju, sve esperantske udruge. Istoga dana organizirana je i "Grupo esperantista Fiumana" preteča današnjeg esperanto društva..“, u pozdravnoj riječi rekao je Boris di Costanco, tajnik Društva. Proslavu je organiziralo Esperanto društvo "Rijeka“ sa svojim članovima: Vjekoslav Morankić, Ana Alebić-Juretić, Ana Radulović, Nataša Batistić i Boris Di Costanzo te suradnicima društva: Valter Šverko, Damir Morankić, Adela Franelić. Splitski esperantisti iduće će godine slaviti 100-godišnjicu bogatog delovanja esperantskog kluba u gradu pod Marjanom.

Piše: Davor Grgat

Program proslave odvijao se u tri dana a glavni program održao se 30. rujna 2017. svečanim pjevanjem himne Republike Hrvatske (Gosp. Neven Mrzlečki, operni plevač HNK Zagreb), i pjevanjem esperantske himne (Gosp. Emanuelle Rovere-Italia na esperantu). Pozdravni govor je u ime Grada Rijeka uputio Gosp. Ivan Šarar predstojnik za kulturu Grada, koji je usporedio značaj grada kao  Grad kulture i esperanto pokreta kao humane organizacije koja  zbližuje  narode i narodnosti svijeta.  Župan Zlatko Komadina, je pored ostaloga poručio: - "Poštovani članovi Esperantskog društva u  Rijeci, govornici i prijatelji esperanta.  110 obljetnica djelovanja esperantskog pokreta, u našem kraju koja se ove godine obilježava, prigoda je da se posebno naglase zasluge članova Esperantskog društva u Rijeci,  koji su sa svojim aktivnostima značajno doprinijeli promicanju i njegovanju jezićne kulture esperanta...“, rekao je, pored ostaloga, Zlatko Komadina, župan Primorsko.goranske županije.

A Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke je poručio: - "Rijeka će 2020. Godine biti Europska prijestolnica kulture, a kultura je, kao i esperanto univerzalni jezik.I zato mogu reči da mise čini da nije bez razloga i nije slučajno što je upravo u  Rijeci prije točno 110 godina osnovan o prvo esperantsko društvo u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Zapravo rekao bih da Rijeka i esperanto imaju mnogo toga  zajedničkog...“, rekao je  Vojko  Obersnel.  

Svi govori na hrvatskom prevodili su se na esperanto. Službeni prevodilac bila je prof.  Spomenka Štimec, a Anto Mlinar, predsjednik  Kroata esperanto-Ligo) Hrvatskog saveza za esperanto uputio je usmeni pozdrav, kao i kplege iz Trsta, čiju je delegaciju predstavljalo pet ljudi. Zagrepčani, Sisčani, Splićani, Osječani i drugi, doprinijeli su svojim prisustvom da proslava bude svečana.

Predstavnik Splita je pozdravio skup informirajući da će splitski esperantisti iduće godini  slaviti 100-godišnjicu bogatog delovanja esperantskog kluba u gradu pod Marjanom, što je pozdravljen dugotrajnim aplauzom. Osim Nevena Mrzlečkog, i Emanuella Rovera nastupile su u muzičkom djelu programa još i: Ansambl "Kaljina" sastavljen od Gospođa iz Ukrajine nastanjene u Rijeci, Pjevački zbor "Fratellanza" iz Rijeke.

Gospođe, iz susjedne  Općine Matulji, likovne umjetnice u slikarstvu, predstavile svoj rad putem izložbe svojih uradaka.  T.E.A. - tršćanska esperantska asocijacija predstavila je esperantsku filatelističku izložbu na temu "Esperanto na poštanskim markama kroz povijest".

esperantisti

U programu je bila i podjela Diploma i Zahvalnica zaslužnim članovima esperantskog društva Rijeka koji dugim nizom godina doprinose opstanku Društva. Počasnu Diplomu,posmrtno dobili su pokojni članovi: Radoslav Škalamera, Anja Hurčak i Damir Rak. Počasnu-Diplomu dobili su: Josipa Katunar, Gordana Katunar, Vjekoslav Morankić, Ana Radulović i Boris Di Costanzo. Svi ostali dobili su Zahvalnicu. Društvo je izdalo i Bilten, u kojem je opisana povijest esperantskog pokreta u našem okružju.

"Ovom prigodom zahvaljujemo se Županiji i Gradu Rijeci na podršci“ u  ime organizatora, zahvalio se Boris Di Costanzo, glavni organizator ovog skupa.

Who's Online

We have 392 guests and no members online