Kontrola nesputanog i neodgovornog liberalizma

Američki predsjednik Barack Obama prije desetak dana predstavio je plan Financijske regulacijske reforme pod nazivom "Novi temelji: reizgradnja financijskog nadzora i propisa". Plan je to za sprječavanje zloupotreba i pretjerivanja koji bi svijet trebao zaštiti od većih eskalacija budućih financijskih i gospodarskih kriza. Reforma zakonske regulative u financijskom središtu svijeta, stroža pravila poslovanja na burzi, rigoroznija kontrola institucija, transparentnost, identifikacija rizika, samo su neke od brojnih mjera koje imaju za cilj postaviti "nova pravila igre" u svijetu novca i javni nadzor nad nesputanim tržištem i neodgovornim financijskim institucijama... Plan reforme je, razumljivo, izazvao mnogo rasprava i tek čeka potvrdu Kongresa, no mnogi čimbenici tržišta uključeni pod jači nadzor opiru se planu nadzora i regulative i najavili su da će se boriti svim raspoloživim sredstvima za svoje interese ...

KRAJ NEOLIBERALIZMA?
 
Kontrola nesputanog i neodgovornog liberalizma
 

Obamin plan za sprječavanje zloupotreba i pretjerivanja. Regulacijom bi hedge fondovi, koji su do sada poslovali bez transparentnosti, bili stavljeni pod kontrolu
 

Piše: Iva Kekez / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 

Američki predsjednik Barack Obama prije desetak dana predstavio je plan Financijske regulacijske reforme pod nazivom "Novi temelji: reizgradnja financijskog nadzora i propisa", kao odgovor na financijsku krizu koja se pretvorila i u najveću krizu gospodarstva od Velike depresije 30-ih godina prošloga stoljeća. Nova regulativa bi trebala spriječiti eventualni budući kolaps financijskog sustava.
 
Plan Financijske regulacijske reforme podijeljen je u pet osnovnih smjerova i obuhvaća potrebu snažnog nadzora i prikladne regulacije svih financijskih tvrtki, jačanje regulacije srži tržišta i tržišne infrastrukture, jačanje zaštite potrošača, poduzimanje mjera vlade kako bi se uspješno nosila s posrnulim institucijama i poboljšanje međunarodnih regulatornih standarda i suradnje.
 
"Neosporna činjenica je da je jedan od najznačajnijih razloga pada američkog gospodarstva i nedostatak prikladne regulativne strukture koja bi spriječila zloupotrebe i pretjerivanja", rekao je Obama predstavljajući plan Reforme.
 
Prema planu, veće ovlasti u nadzoru dobio bi Centralni bankarski sustav SAD-a (FED) i Ministarstvo financija. Osnovalo bi se i Financijsko nadzorno vijeće, koje bi skupljalo informacije, koordiniralo i identificiralo rizike financijskih tvrtki ovisno o njihovoj veličini, financiranju dugovima i međusobnoj povezanosti, a Vijećem bi predsjedavalo Ministarstvo financija.
 
Novoosnovano Vijeće bi trebalo biti i komunikacijski kanal između financijskih institucija i regulatora, a i utvrđivalo bi praznine u postojećim propisima i pripremalo bi godišnje izvješće o razvoju tržišta i o potencijalnim rizicima.
 
Nova regulacija propisala bi kriterije po kojima bi FED u suradnji s Ministarstvom financija utvrđivao utjecaj svake tvrtke na cjelokupnu financijsku sigurnost i gospodarstvo u cjelini i po potrebi utjecao da ne dođe do kolapsa.
 
Jedna od novina je i stavljanje pod kontrolu tzv. hedge fondova koji su do sada poslovali bez ikakvog nadzora i transparentnosti. Prema novom planu, i hedge fondovi će biti regulirani pri Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC).
 
Hedge fondovi a i svi drugi fondovi rizičnog kapitala će morati dostavljati informacije o fondu kako bi se moglo procjenjivati eventualne prijetnje ukupnoj financijskoj stabilnosti od takvih fondova. Plan također predviđa da sve financijske institucije drže određeni kapital u obveznoj pričuvi.
 
"Posljednjih godina financijski su inovatori tražeći prednosti na tržištu proizveli mnoge nove i složene financijske instrumente, a ti proizvodi koji su trebali služiti kao osiguranje i za raspršivanje rizika proizveli su upravo koncentraciju rizika", naglasio je Obama.
 
Novom regulacijom predviđeno je jačanje nadzora nad tržištem sekuritiziranih vrijednosnih papira te jačanje nadzora nad svim izvedenicama kojima se trguje na OTC tržištu, uključujući i kreditne izvedenice CDS-ove koje su velikim djelom utjecale na izazivanje financijske krize. Kroz kreditne izvedenice, banke su u dosadašnjoj praksi prenašale velik dio svog kreditnog rizika na treće osobe.
 
Sustav bi prema novoj regulativi trebao biti posložen tako da stimulira i stvaratelje zajma da zadrže ekonomski interes, a ne samo onoga koji je otkupio takvu vrijednosnicu, da se zajam naplati.


 
Obama je rekao i da uzroci krize ne leže samo u financijskim institucijama, već da je ona rezultat i odluka samih građana.
 
"Građani su otvarali kreditne kartice, uzimali zajmove za nekretnine i preuzimali mnoge druge financijske obveze koje nisu mogli otplaćivati, ali isto tako mnogi koji su potpisivali ugovore nisu razumjeli same uvjete, a i sami davatelji zajmova često nisu govorili istinu", rekao je Obama.
 
U svrhu zaštite građana osnovat će se Agencija za zaštitu potrošača od financijskih zloupotreba. Agencija bi određivala takve standarde prema kojima će tvrtke nuditi financijske proizvode koje potrošači žele i koje mogu razumjeti. "Dosadašnji ugovori puni stranica teksta kojeg nitko ne može razumjeti su prošlost", rekao je Obama.
 
Plan reforme, koji u mnogim njegovim dijelovima mora potvrditi Kongres, izazvao je mnogo rasprava.
 
Mnogi čimbenici tržišta uključeni pod jači nadzor opiru se planu nadzora i regulative i najavili su da će se boriti svim raspoloživim sredstvima za svoje interese.
 

Who's Online

We have 413 guests and no members online