Američki (anti)heroj Bradley Manning

bradley manningDok je Julian Assange međunarodna zvijezda, malo se zna o običnom američkom vojniku Bradleyju Manningu, čijom je zaslugom WikiLeaks otkrio čak 250.000 diplomatskih i vojnih dokumenata. Možda je zato i bilo moguće, piše Silvana Perica na stranicama Večernjeg Lista, da u američkom zatvoru u bazi američkih marinaca Quantico trpi neviđenu torturu. Bio je svakog dana zatvoren 23 sata u samici, noću je morao biti gol, takav je morao i defilirati pred stražarima, oduzimali bi mu odjeću s izlikom da moraju spriječiti samoubojstvo, svakih pet minuta morao se javljati stražaru... Godinu i pol otkako je pritvoren, Bradley Manning je tek u petak izašao pred vojni sud ...

WIKILEAKS

Sude Bradleyju Manningu koji je proslavio Assangea

Piše: Silvana Perica / Večernji List
Izvor: Večernji List


Manning je optužen za kazneno djelo pomaganja neprijatelju, dakle za izdaju, i za to djelo moguće je izreći smrtnu kaznu, ali tužitelji, najavljuje se, najtežu kaznu neće tražiti.

Nacionalna sigurnost

Optužen je i za kršenje Zakona o špijunaži, odnosno ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Njegovi odvjetnici kane dokazati da njegovi postupci nisu naškodili nacionalnoj sigurnosti.

Dok je Julian Assange međunarodna zvijezda, malo se toga zna o običnom vojniku Bradleyju Manningu, čijom je zaslugom WikiLeaks otkrio čak 250.000 diplomatskih i vojnih dokumenata.

bradley manning

Možda je zato i bilo moguće da u američkom zatvoru u bazi američkih marinaca Quantico trpi neviđenu torturu. Bio je svakog dana zatvoren 23 sata u samici, noću je morao biti gol, takav je morao i defilirati pred stražarima, oduzimali bi mu odjeću s izlikom da moraju spriječiti samoubojstvo, svakih pet minuta morao se javljati stražaru...

Njegova majka Susan Manning, kad je vidjela koliko je propao fizički i psihički u zatvoru, zatražila je intervenciju britanskog ministra Williama Haguea pozivajući se na britansko podrijetlo.


Ponižavanje u zatvoru

Prijekor je američka vlada dobila i od posebnog izvjestitelja UN-a za zlostavljanje Juana Mendeza, koji je Manninga mogao vidjeti i s njim razgovarati samo u prisutnosti čuvara!

Pentagon nije priznavao da Manninga drži u izolaciji, a Mendez je ocijenio da je zatvorenik izložen okrutnom i ponižavajućem mučenju.

Zaredale su prozivke predsjednika Obame zbog toga, a svoju izjavu kako je kontraproduktivno i glupo tako tretirati Manninga položajem je platio glasnogovornik Bijele kuće P. J. Crowley.

Crowley je izjavio i kako to šteti američkom ugledu i položaju u svijetu, pozvao na mudru primjenu sile i nakon toga morao dati ostavku.

bradley manning

Manning, uhićen u svibnju 2010. godine u Iraku, u travnju ove godine prebačen je u lakši zatvor Fort Leavenworth u Kansasu, a sudi mu se u vojnoj bazi u Marylandu, uz vrlo jake mjere osiguranja. Saslušanje bi moglo trajati pet dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online